Hopp til innhold

Her er poetene som kan slå Dag Solstad

Når Brageprisen deles ut på tirsdag, kjemper Dag Solstads roman mot tre diktsamlinger. En av de tre nominerte diktsamlingene er NRK-anmelder Marta Norheims favoritt.

Brageprisen 2013 #2

Dag Solstad er den eneste romanforfatteren blant de nominerte til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur. Han konkurrerer med poetene Øyvind Rimbereid, Ruth Lillegraven og Nils Chr. Moe-Repstad.

Foto: F.v.: Erlend Aas/NTB scanpix, Nikita Solenov, Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix, Hilde Bjørnskau/NRK

Det er nøyaktig ti år siden en poet stakk av med en av Norges mest prestisjetunge priser for skjønnlitteratur: Brageprisen. Siste gang var i 2003, da Inger Elisabeth Hansen vant med diktsamlingen Trask.

I år er sjansene store for at prisen igjen går til en poet, da tre av fire nominerte er nettopp det.

– Alle de tre diktsamlingene er verdige vinnere

Marta Norheim

En av de tre nominerte diktsamlingene er NRK-anmelder Marta Norheims favoritt.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Da nominasjonene til årets Bragepris ble offentliggjort i slutten av oktober , sa NRKs litteraturkritiker Marta Norheim at hun var overrasket.

– Det var overraskende, for det har aldri skjedd før. Så juryen har bestemt seg for å gjøre et skikkelig løft for poesien, helt klart. Å nominere tre poeter er en måte å markere at poesien ikke fortjener å stå i skyggen av romanen, slik den gjør i vår tid og i vår kultur. Flere år har det ikke vært en eneste nominert diktsamling til Brageprisen. Det er også et valg, ettersom det er svært vanskelig å sette poesi og prosa på samme skalaen, sier Norheim til NRK.no.

Hun synes at alle de tre diktsamlingene er verdige vinnere, men holder likevel en knapp på Stavanger-poeten Øyvind Rimbereid.

– Det er vanskeligere å ha en klar favoritt etter å ha gått grundigere inn i de tre diktsamlingene. Rimbereid fortsetter med å skildre vår sivilisasjon fra ulike innfallsvinkler, og med en tydelig pessimisme på våre vegner. Han åpner svimlende perspektiv og bygger opp originale og mangefasetterte bildekretser. Orgelsjøen er nok fremdeles min favoritt, sier hun.

Omdiskutert nominasjonsliste

Nominasjonen av Dag Solstads roman Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896 har overrasket mange. «Forlag og forfatter kategoriserer denne boken som en roman. Så langt jeg kan se er det diskutabelt om den blir det og i så fall når det skjer», skrev NRKs Leif Ekle i sin anmeldelse av boken .

I Aftenposten gikk anmelder Ingunn Økland hardt ut mot Brage-juryen. Hun mener årets bok er en av Solstads svakeste, og har sagt at hun får en følelse av at han ble nominert «av gammel vane».

Siden 1996 har lyrikken konkurrert med romaner og noveller i kategorien skjønnlitteratur – med unntak av 2001 og 2008, da poesi var «åpen klasse», en kategori der sjangeren endrer seg fra år til år.

I fjor var to av de fire nominerte diktsamlinger, og poet Cecilie Løveid tok til orde for å gi lyrikken en egen Bragepris.

– Det er både fordeler og ulemper med flere priser, jeg har ikke så sterkt syn på det. Men jeg mener nok at de årene det ikke er poesi som åpen klasse, bør det være plass til minst én diktsamling blant de fire nominerte, sier Norheim.

Bli bedre kjent med de nominerte

Urd, av Ruth Lillegraven
Foto: Tiden

Ruth Lillegraven: Urd, Tiden

Urd består av 64 tittelløse, nummererte enkeltdikt organisert i fem deler. Den handler om Seselja og Cecilie, to kvinner med et hundreår mellom seg. Den fattige og barnløse sydamen Sesilja lever på bygdene i Hardanger på slutten av 1800-tallet og frem til 1975, mens Cecilie er en bykvinne av i dag som skal føde. Cecilie arver huset til Sesilja og slik knyttes historiene sammen.

Morgenbladets anmelder Cornelius Jakhelln skrev at «Lillegravens urvev er et lite mesterverk» og VGs Arne Hugo Stølan at «Dette er en vakker og modig diktsamling med en eksistensiell tyngde som gjør inntrykk».

Ruth Lillegraven er født i 1978 og kommer fra Granvin i Hardanger, men bor nå i Bærum. Hun debuterte med diktsamlingen Store stygge dikt i 2005 og har senere gitt ut romanen Mellom oss, samt tre barnebøker.

En lyrisk-episk diktbok med vidt spenn, langbølget rytmikk og flerstemt poesi. (...) Lillegraven har med stor teknisk dyktighet lyktes i å inkorporere sitt lyriske jeg i en vev av skjønn litteratur og levde liv i en gripende helhet.

Brage-juryen om «Urd»
Teori om det eneste
Foto: Flamme

Nils Chr. Moe-Repstad: Teori om det eneste I-II, Flamme Forlag

19 år gammel brakk Nils Christian Moe-Repstad nakken i en stupeulykke. I den nye diktsamlingen tematiserer han denne livsforvandlende hendelsen.

Teori om det eneste består av to bøker: den første handler om kroppen som natur, om materialitet og letthet, språkets matematikk i det evolusjonære spennet «fra flint til droner». Den andre er en byhistorie, en familiehistorie og en gransking av en ulykke og dens konsekvens, hovedsakelig gjennom det medisinske.

Moe-Repstad er født i 1972 og har utgitt seks diktsamlinger. Han har også vært involvert i flere musikalske prosjekter, blant annet med Nils Petter Molvær og David Sylvian. Diktene hans er oversatt til fransk, italiensk, nederlandsk og dansk.

Diktene krever fordypning av den som vil sanse og forstå en slik krets av tekster som etterhvert utvikler seg til en syklus kjærlighetsdikt. Bok II åpner for fylde, ordkraft og dynamikk, hundreårene settes i et personlig perspektiv samtidig som det utover i boken fokuseres på det poetiske jegets personlige historie og livserfaring. Slik skriver den inn 'et anatomisk kart over det metafysiske', modulert av en poet som med 'opphavsrett på denne familiens smerte', og som illusjonsløs og illusjonsløst 'oversetter verden for de få'.

Brage-juryen om «Teori om det eneste»
Rimbereid, Orgelsjøen
Foto: Gyldendal

Øyvind Rimbereid: Orgelsjøen, Gyldendal

I Orgelsjøen har Øyvind Rimbereid gått til orgelhistorien, til fugen og til stumfilmorgelet, til den blå tonen i el-orgelet, og videre til orgelet som byggverk. Samtidig går han bort fra orgelet og til fabrikkpipene, til granatkasteren, til sveiseglimtet, til røntgenbølgen, til fotosyntesen. En stor del av tekstmassen består av bestillingsverk der Rimbereid blant annet skriver om musikk og musikkopplevelse.

Etter å ha lest Orgelsjøen skrev NRKs anmelder Anne Cathrine Straume « Jeg er ikke i tvil om at han hører hjemme blant våre aller beste forfattere, uansett genre ».

Rimbereid er født i 1966 i Stavanger. Han debuterte som forfatter med novellesamlingen Det har begynt i 1993 og skrev ytterligere en novellesamling og en roman før han debuterte som lyriker med Seine topografier i 2000. Han er cand.philol. med hovedfag i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Bergen, og var i en årrekke undervisningsleder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Orgelsjøen er en storartet diktsamling av sjelden skjønnhet og konsistens både ved å være bygget over ett omfattende – musisk – hovedmotiv og ved overlegent å demonstrere oppdragskunstens historiske så vel som nåtidige kvalitetspotensial. (...) Det språklige registeret er imponerende: Rimbereid skriver like tonesikkert på 1700-tallsdansk med ettersmak av gotikk, som på moderne skriftnorsk og egen sørvestnorsk dialekt.

Brage-juryen om «Orgelsjøen»
Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896
Foto: Forlaget Oktober

Dag Solstad: Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896, Forlaget Oktober

Det uoppløselige følger Solstads slekt på morssiden, og de gårdene slekten var knyttet til, gjennom nær 300 år. Solstad opplever at det aller meste av fortidens erfaringer ligger begravet i historiens mørke, og ikke lenger er tilgjengelige for oss, og han lar seg ikke friste til å dikte videre på det kildematerialet han har. Slik undersøker romanen innlevelsens grenser.

NRKs anmelder Leif Ekle skrev i sin anmeldelse at Solstads roman har et utgangspunkt som både er interessant og spennende, men at «resultatet er en slett redigert og i lange stykker uinteressant bok». Dagbladet kalte den «ubegripelig kjedelig», mens Dagsavisens Trond Haugen var atskillig mer positiv.

Dag Solstad er født i Sandefjord i 1941. Han debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Han har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. I 2011 ble Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til 30 språk.

Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896 har ikke sin make i norsk bokheim. (...) [Solstad] peprer sin lekne komposisjon med metakommentarer, inkluderende henvendelser til leseren, utbrudd mot egen skrift, samt diskusjoner om kompositoriske vrier. Det er spennende, vittig og levende – og et gevaltig angrep på den tradisjonelle historiske romanen og alle former for tradisjonell psykologisk-realistisk romanskriving som er rådende i norsk litteratur og som bare kan overses ved å snu ryggen til.

Brage-juryen om Det uoppløselige...

Kulturstrøm

  • Pris til norsk film i Venezia

    Dag Johan Haugeruds film «Kjærlighet», som er nominert til Gulløven i Venezia, ble tildelt filmkritikerprisen Bisato d'Oro i Venezia fredag kveld. Det fant sted foran Palazzo Del Cinema, får NRK bekreftet av NFI.

    Bisato d'Oro er en uavhengig filmpris som deles ut under filmfestivalen i Venezia av en gruppe filmkritikere. Det er en parallell pris til festivalens offisielle priser.

    Det er første gang en norsk film kjemper om hedersprisen siden 1986. Filmen «Kjærlighet» er nummer to i Haugeruds trilogi som handler om sex, drømmer og kjærlighet.

    På rollelisten står blant annet Lars Jacob Holm og Tayo Citadella Jacobsen, som ble fotografert på rød løper fredag. Andrea Bræin Hovig, Marthe Engebrigsten og Thomas Gullestad medvirker også i filmen og tilbringer helgen på filmfestivalen.

    Vinneren av Gulløven avgjøres lørdag.

    Den norske filmen Kjærlighet fikk kritiker-pris i Venezia. Her er gjengen på rød løper fredag 6. september 2024.
    Foto: NFI