Hopp til innhold

Se hvem som er nominert til Brageprisen

I dag ble de nominerte til Brageprisen offentliggjort på Litteraturhuset i Oslo. Litteraturkritiker, Marta Norheim, mener det er en overraskende rekke med nominasjoner i kategorien skjønnlitteratur.

Brageprisen

De nominerte til Brageprisen 2013.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Brageprisen deles ut årlig av stiftelsen Den norske Bokprisen med Den norske Forleggerforening som sekretariat.

Prisen deles ut i fire kategorier. Disse er skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa, og åpen klasse. I år er sistnevnte faktabøker for voksne.

Det nomineres fire bøker i hver kategori, og prisen deles ut 19. november.

Skjønnlitteratur for voksne

Nils Christian Moe-Repstad

Nils Christian Moe-Repstad er nominert i kategorien skjønnlitteratur for voksne med boka «Teori om det eneste».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Nils Christian Moe-Repstad ser på nominasjonen som et tegn på at han har skrevet en god bok. Han føler seg beæret over å være nominert.

– Jeg føler at jeg har en god bok, men det er klart at Brageprisen er jo Brageprisen. Jeg håper juryen har sett at det er en ambisiøs bok. Teori om det eneste er i grunnen det samme som teorien om alt. Dette er en mangfoldig bok, som har et litt vitenskapelig preg over seg, sier Moe-Repstad til NRK.no.

Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim, er overrasket over de nominerte i denne kategorien.

Marta Norheim

Ifølge NRKs litteraturkritiker, Marta Norheim, er det veldig sjelden at tre av fire nominerte i kategorien «Skjønnlitteratur for voksne» er poeter.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– De nominerte er ikke så overraskende isolert sett, men det er veldig sjelden at tre av fire nominerte er poeter, jeg tror neppe det har hendt tidligere. Det finnes mange solide prosaister som det gjerne kunne ha stått på listen, sier Norheim til NRK.no.

Hun mener det er svært uventet at den eneste romanen som får plass i kategorien er Dag Solstads «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896». Boka er en krevende og faktatung roman, som hun er i tvil om vil bli regnet blant hans sterkeste.

– Den minst overraskende nominasjonen er Øyvind Rimbereid. Han har levert en kjempefin diktsamling, og er i toppsjiktet når det kommer til norske poeter, sier litteraturkritikeren.

Barne- og ungdomsbøker

  • Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn
  • Brune av Håkon Øvreås
  • Nattevakt av Synne Lea
  • Spranget av Heidi Sævareid
Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn er nominert i kategorien barne- og ungdomsbøker med boka «Så vakker du er».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Brynjulf Jung Tjønn er både overrasket og stolt over nominasjonen, og innrømmer at det er svært inspirerende å være blant de 16 utvalgte i kampen om Brageprisen 2013.

– Det er kjempefint å bli nominert, blant så mange andre sterke kandidater i denne gruppen. Jeg prøver å skrive bøker jeg kunne tenke meg å lese selv. Jeg har opplevd sykdom i nær familie, og er opptatt av motsetningen mellom det å oppleve sykdom, samtidig som man vokser opp og har andre følelser – som å bli forelsket. Det er motsetningen mellom de to tingene, glede og sorg, som jeg ville undersøke, sier Tjønn til NRK.no.

Sakprosa

  • Mysteriet mamma av Trude Lorentzen
  • Munch av Steffen Kvernland
  • Den svarte vikingen av Bergsveinn Birgisson
  • Trass alt. Det Norske Teatret 1913–2013 av Alfred Fidjestøl

Åpen klasse: Faktabøker for voksne

Hugo Lauritz Jenssen

Hugo Lauritz Jenssen er nominert i kategorien åpen klasse med boka «Høyblokken».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

I kategorien åpen klasse er det i år faktabøker for voksne som skal vurderes.

  • Skål av Ingvild Tennfjord
  • Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona
  • Norske sjømannstatoveringer av Tor Ola Svennevig, Marit Sunnanå Aalrust og Elin Hansson
  • Høyblokken av Hugo Lauritz Jenssen

Hugo Lauritz Jenssen synes det er veldig morsomt og overraskende å bli nominert.

– Det begynte med at jeg skrev en artikkel om høyblokken, og historien nærmest bad om å få bli en bok. Det er viktig at boken kommer ut nå siden fremtiden for høyblokken er såpass uviss, og før noen beslutninger tas, sier Jenssen til NRK.no.

  • SE VIDEO: Ruth Lillegraven og Tor Ola Svennevig forteller hva Bragepris-nominasjonen betyr for dem:
Ruth Lillegraven er glad for å være nominert til Brageprisen i klassen skjønnlitteratur for voksne, for boken "Urd".
Tor Ola Svennevig er nominert i åpen klasse, som i år inneholder faktabøker for voksne, for boken "Norske sjømannstatoveringer".

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober