Hopp til innhold

Radioen blir digital i 2017

I 2017 slukkes FM-nettet i Norge. Et bredt flertall i Stortinget støttet at radioen blir digital, bare Fremskrittspartiet var imot.

DAB-radio

Radioen blir hel-digital om seks år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nå kan du skaffe deg ny digital radio. Fra 2017 blir DAB det nye formatet for radiosendingene her i landet. Et flertall i Stortingets kulturkomité bestemte seg i dag for å stille seg bak regjeringens plan for slukking av FM-nettet.

Hør hva dette betyr i praksis i Kulturnytt:

Kulturminister Anniken Huitfeldt la i vinter frem planen for hvordan radiosendingene skal bli digitale, slik fjernsynssendingene ble det for to år siden.

– Godt fornøyd

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder Digitalradio Norge

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark

NRK har sendt flere radiokanaler i DAB-format siden 1994. NRK, P4 og SBS Radio har gått sammen om å starte selskapet Digitalradio Norge. Ole Jørgen Torvmark er daglig leder.

– Dette åpner for at vi skal kunne gi folk et stadig bedre tilbud. Det blir mer innhold, flere kanaler og god teknisk kvalitet. Derfor er jeg fornøyd, sier han.

Selv om det er politisk flertall for å slukke FM-nettet i 2017, stiller politikerne flere krav. Blant annet må kringkasterne garantere at dekningen er god over hele landet.

Krav til lytting

Lytterne blir møtt med krav om at minst halvparten av oss lytter på DAB-radio innen 2015. Hvis ikke målet blir nådd, blir stengingen av FM-nettet utsatt fra 2017 til 2019.

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge er sikker på at kravene blir oppfylt.

– Vi som lager radio lever av lytterne, så vi må ha dem med oss. Vi skal derfor jobbe hardt for at de skal ønske å ta i bruk DAB-radioen de neste årene, sier han.

Stor dag

– Dette er en stor og viktig dag for radiolytterne i Norge. Befolkningen vil få et bedre og bredere tilbud, og hele landet vil få samme tilbud, sier saksordfører for digitalradiomeldingen, Kåre Simensen i Arbeiderpartiet.

NRK har tre riksdekkende radiokanaler på FM og 13 digitale kanaler. Radiolyttere utenfor de største byene vil få tilgang til flere kanaler når overgangen til digitale sendinger er gjennomført, opplyser Øyvind Vasaasen, distribusjonssjef i NRK.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.