Radioen blir digital i 2017

I 2017 slukkes FM-nettet i Norge. Et bredt flertall i Stortinget støttet at radioen blir digital, bare Fremskrittspartiet var imot.

DAB-radio

Radioen blir hel-digital om seks år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nå kan du skaffe deg ny digital radio. Fra 2017 blir DAB det nye formatet for radiosendingene her i landet. Et flertall i Stortingets kulturkomité bestemte seg i dag for å stille seg bak regjeringens plan for slukking av FM-nettet.

Hør hva dette betyr i praksis i Kulturnytt:

Kulturminister Anniken Huitfeldt la i vinter frem planen for hvordan radiosendingene skal bli digitale, slik fjernsynssendingene ble det for to år siden.

– Godt fornøyd

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder Digitalradio Norge

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark

NRK har sendt flere radiokanaler i DAB-format siden 1994. NRK, P4 og SBS Radio har gått sammen om å starte selskapet Digitalradio Norge. Ole Jørgen Torvmark er daglig leder.

– Dette åpner for at vi skal kunne gi folk et stadig bedre tilbud. Det blir mer innhold, flere kanaler og god teknisk kvalitet. Derfor er jeg fornøyd, sier han.

Selv om det er politisk flertall for å slukke FM-nettet i 2017, stiller politikerne flere krav. Blant annet må kringkasterne garantere at dekningen er god over hele landet.

Krav til lytting

Lytterne blir møtt med krav om at minst halvparten av oss lytter på DAB-radio innen 2015. Hvis ikke målet blir nådd, blir stengingen av FM-nettet utsatt fra 2017 til 2019.

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge er sikker på at kravene blir oppfylt.

– Vi som lager radio lever av lytterne, så vi må ha dem med oss. Vi skal derfor jobbe hardt for at de skal ønske å ta i bruk DAB-radioen de neste årene, sier han.

Stor dag

– Dette er en stor og viktig dag for radiolytterne i Norge. Befolkningen vil få et bedre og bredere tilbud, og hele landet vil få samme tilbud, sier saksordfører for digitalradiomeldingen, Kåre Simensen i Arbeiderpartiet.

NRK har tre riksdekkende radiokanaler på FM og 13 digitale kanaler. Radiolyttere utenfor de største byene vil få tilgang til flere kanaler når overgangen til digitale sendinger er gjennomført, opplyser Øyvind Vasaasen, distribusjonssjef i NRK.

Kulturstrøm

 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.