Radioen blir digital i 2017

I 2017 slukkes FM-nettet i Norge. Et bredt flertall i Stortinget støttet at radioen blir digital, bare Fremskrittspartiet var imot.

DAB-radio

Radioen blir hel-digital om seks år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nå kan du skaffe deg ny digital radio. Fra 2017 blir DAB det nye formatet for radiosendingene her i landet. Et flertall i Stortingets kulturkomité bestemte seg i dag for å stille seg bak regjeringens plan for slukking av FM-nettet.

Hør hva dette betyr i praksis i Kulturnytt:

Kulturminister Anniken Huitfeldt la i vinter frem planen for hvordan radiosendingene skal bli digitale, slik fjernsynssendingene ble det for to år siden.

– Godt fornøyd

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder Digitalradio Norge

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark

NRK har sendt flere radiokanaler i DAB-format siden 1994. NRK, P4 og SBS Radio har gått sammen om å starte selskapet Digitalradio Norge. Ole Jørgen Torvmark er daglig leder.

– Dette åpner for at vi skal kunne gi folk et stadig bedre tilbud. Det blir mer innhold, flere kanaler og god teknisk kvalitet. Derfor er jeg fornøyd, sier han.

Selv om det er politisk flertall for å slukke FM-nettet i 2017, stiller politikerne flere krav. Blant annet må kringkasterne garantere at dekningen er god over hele landet.

Krav til lytting

Lytterne blir møtt med krav om at minst halvparten av oss lytter på DAB-radio innen 2015. Hvis ikke målet blir nådd, blir stengingen av FM-nettet utsatt fra 2017 til 2019.

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge er sikker på at kravene blir oppfylt.

– Vi som lager radio lever av lytterne, så vi må ha dem med oss. Vi skal derfor jobbe hardt for at de skal ønske å ta i bruk DAB-radioen de neste årene, sier han.

Stor dag

– Dette er en stor og viktig dag for radiolytterne i Norge. Befolkningen vil få et bedre og bredere tilbud, og hele landet vil få samme tilbud, sier saksordfører for digitalradiomeldingen, Kåre Simensen i Arbeiderpartiet.

NRK har tre riksdekkende radiokanaler på FM og 13 digitale kanaler. Radiolyttere utenfor de største byene vil få tilgang til flere kanaler når overgangen til digitale sendinger er gjennomført, opplyser Øyvind Vasaasen, distribusjonssjef i NRK.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games