Hopp til innhold

Radioen blir digital i 2017

I 2017 slukkes FM-nettet i Norge. Et bredt flertall i Stortinget støttet at radioen blir digital, bare Fremskrittspartiet var imot.

DAB-radio

Radioen blir hel-digital om seks år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nå kan du skaffe deg ny digital radio. Fra 2017 blir DAB det nye formatet for radiosendingene her i landet. Et flertall i Stortingets kulturkomité bestemte seg i dag for å stille seg bak regjeringens plan for slukking av FM-nettet.

Hør hva dette betyr i praksis i Kulturnytt:

Kulturminister Anniken Huitfeldt la i vinter frem planen for hvordan radiosendingene skal bli digitale, slik fjernsynssendingene ble det for to år siden.

– Godt fornøyd

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder Digitalradio Norge

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark

NRK har sendt flere radiokanaler i DAB-format siden 1994. NRK, P4 og SBS Radio har gått sammen om å starte selskapet Digitalradio Norge. Ole Jørgen Torvmark er daglig leder.

– Dette åpner for at vi skal kunne gi folk et stadig bedre tilbud. Det blir mer innhold, flere kanaler og god teknisk kvalitet. Derfor er jeg fornøyd, sier han.

Selv om det er politisk flertall for å slukke FM-nettet i 2017, stiller politikerne flere krav. Blant annet må kringkasterne garantere at dekningen er god over hele landet.

Krav til lytting

Lytterne blir møtt med krav om at minst halvparten av oss lytter på DAB-radio innen 2015. Hvis ikke målet blir nådd, blir stengingen av FM-nettet utsatt fra 2017 til 2019.

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge er sikker på at kravene blir oppfylt.

– Vi som lager radio lever av lytterne, så vi må ha dem med oss. Vi skal derfor jobbe hardt for at de skal ønske å ta i bruk DAB-radioen de neste årene, sier han.

Stor dag

– Dette er en stor og viktig dag for radiolytterne i Norge. Befolkningen vil få et bedre og bredere tilbud, og hele landet vil få samme tilbud, sier saksordfører for digitalradiomeldingen, Kåre Simensen i Arbeiderpartiet.

NRK har tre riksdekkende radiokanaler på FM og 13 digitale kanaler. Radiolyttere utenfor de største byene vil få tilgang til flere kanaler når overgangen til digitale sendinger er gjennomført, opplyser Øyvind Vasaasen, distribusjonssjef i NRK.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.