Normal

Får «Michael» etter naboland

Det kommende albumet med Michael Jackson kommer ut tre dager seinere i Norge enn i Danmark og Sverige. Nå snakker en legendarisk produsent om den avdøde stjernen.

Michael Jackson: «Michael»

Sony Music venter med «Michael» til over helga i Norge.

Foto: Ap

Michael Jackson

Mandag 13. desember kommer den nye Michael Jackson-plata ut i Norge.

Foto: Joel Ryan / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«The King of Pop» er død. Men musikken hans lever videre. 10. desember kommer Michael Jacksons neste album. Det vil si; da kommer plata ut i Sverige og Danmark. Sony Music i Norge venter til over helga.

- De vil vel ha en salgshelg ekstra, sier en talmsann for plateselskapet til NRK.

Quinzy Jones

I et intervju har det svenske nyhetsbyrået TT Spektra snakket med mannen som var med på å skreddersy Jacksons stil – produsenten Quincy Jones.

Quincy Jones

Jazzmusikeren og superprodusenten Quincy Jones er – til tross for at han har vunnet 27 amerikanske Grammy-priser – mest kjent som en av de viktigste puslespillbitene i Michael Jacksons tidlige karriere.

Foto: Eugene Hoshiko / AP
Michael Jackson og Quincy Jones

Den legendariske stjerneprodusenten Quincy Jones minnes Michael Jackson som en meget sjenert ung mann. Her er de to fotografert sammen i 1984.

Foto: Doug Pizac / AP
Quincy Jones sammen med Dionne Warwick, Stevie Wonder, Michael Jackson og Lionel Richie

Quincy Jones fotografert under Grammy-festen i 1986 sammen med Dionne Warwick, Stevie Wonder, Michael Jackson og Lionel Richie.

Foto: AP
Quincy Jones

Stjerneprodusenten Quincy Jones har alltid vært opptatt av å bringe humor med seg i studio og forteller om sine ukonvensjonelle metoder.

Foto: Eugene Hoshiko / AP
Quincy Jones

Quincy Jones i sitt hjem i Los Angeles foran en plakett som skulle markere 40 millioner solgte eksemplarer av Michael Jackson-albumet «Thriller». Plata blei produsert av Quincy Jones, og har i ettertid solgt mye mer.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
Quincy Jones i 2009 på scenen under jazzfestivalen i Montreux, der han hyllet den avdøde stjernen.

Quincy Jones i 2009 på scenen under jazzfestivalen i Montreux, der han hyllet den avdøde stjernen Michael Jackson.

Foto: Dominic Favre / AP

Michael Jacksons åttende studioalbum har fått navnet «Michael». Første singelen «Hold My Hand» , et samarbeid med r'n'b-stjernen Akon, ble spilt inn i 2007. Men Akon har oppdatert låten på albumet.

Også artister som 50 Cent og Lenny Kravitz gjester ulike spor på «Michael» – som for en stor del skal inneholde nyere innspillinger av Jackson, ifølge plateselskapet.

– Svært sjenert

Jazzmusikeren og superprodusenten Quincy Jones er – til tross for at han har vunnet 27 amerikanske Grammy-priser – mest kjent som en av de viktigste puslespillbitene i Jacksons tidlige karriere.

Da Michael skulle ta steget fra barnestjerne på Motown til ung mannlig popstjerne, var det Quincy Jones som både skrev store deler av materialet og produserte de tre første albumene.

Album nummer to, «Thriller», er fortsatt verdens bestselgende plate med sine 104 millioner solgte eksemplarer.

– Da jeg begynte å jobbe med Michael på solodebuten «Off The Wall», satt han ofte skjult bak sofaen og sang med ryggen til meg. Han var svært sjenert, sier Quincy om sine aller første arbeidsdager med Jackson.

– Mye gøy

Quincy Jones som i dag har rukket å bli 77 år, syntes det var viktig at teamet kunne le sammen til tross for mange timer sammen i studio. For å komme dit hadde han noen mildt sagt ukonvensjonelle metoder.

– Jeg husker en gang da Rod Temperton (låtskriveren til låten «Off The Wall», red.anm.) hadde bursdag. Vi hadde vært i studio lenge og var helt utslitt, så jeg ringte til en callgirl som dukket opp med en stor stereo.

– Jeg løy til Michael og Rod og sa at det var Stevie Wonders søster som ville spille en låt for oss. Etter å ha trykket start på spilleren begynte hun å ta av seg klærne. Michael løp og gjemte seg bak sofaen, han kunne ikke håndtere det som skjedde i det hele tatt. Rod derimot, begynte å kle av seg han også. Vi hadde det mye gøy, og det er viktig å ha det i et studio, sier Jones.

Nytt uttrykk

Quincy arbeidet også hardt for å finne opp et nytt uttrykk for sangeren Michael. Forvandlingen handlet først og fremst om hvordan Jackson skulle synge – med stønn og uvante fraseringer.

Det handlet også om hvordan en så sky mann skulle kunne uttrykke tekster som handlet om sex.

– Michael var svært ung da vi gjorde «Off The Wall». Mange ganger forsto han ikke helt hva vi gjorde, men hengte seg bare på og gjorde det vi ba ham om. Vi lærte ham en helt ny måte å uttrykke seg på, i Motown hadde han vært vant til en annen stil, sier Jones videre.

Den siste samtalen

Hans «papparolle» i forhold til popkongen varte helt til Jacksons død. Slik minnes han deres siste telefonsamtale:

– Noen dager før Michael døde, var vi begge i London. Han ringte og ville komme opp til hotellet mitt med barna, men det ble aldri noe av.

– Jeg er uendelig takknemlig for at jeg fikk se deler av hans fine indre, selv om det også var mye jeg verken så eller forsto når det gjaldt hans privatliv, sier han.

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad