Hopp til innhold

Får «Michael» etter naboland

Det kommende albumet med Michael Jackson kommer ut tre dager seinere i Norge enn i Danmark og Sverige. Nå snakker en legendarisk produsent om den avdøde stjernen.

Michael Jackson: «Michael»

Sony Music venter med «Michael» til over helga i Norge.

Foto: Ap

Michael Jackson

Mandag 13. desember kommer den nye Michael Jackson-plata ut i Norge.

Foto: Joel Ryan / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«The King of Pop» er død. Men musikken hans lever videre. 10. desember kommer Michael Jacksons neste album. Det vil si; da kommer plata ut i Sverige og Danmark. Sony Music i Norge venter til over helga.

- De vil vel ha en salgshelg ekstra, sier en talmsann for plateselskapet til NRK.

Quinzy Jones

I et intervju har det svenske nyhetsbyrået TT Spektra snakket med mannen som var med på å skreddersy Jacksons stil – produsenten Quincy Jones.

Quincy Jones

Jazzmusikeren og superprodusenten Quincy Jones er – til tross for at han har vunnet 27 amerikanske Grammy-priser – mest kjent som en av de viktigste puslespillbitene i Michael Jacksons tidlige karriere.

Foto: Eugene Hoshiko / AP
Michael Jackson og Quincy Jones

Den legendariske stjerneprodusenten Quincy Jones minnes Michael Jackson som en meget sjenert ung mann. Her er de to fotografert sammen i 1984.

Foto: Doug Pizac / AP
Quincy Jones sammen med Dionne Warwick, Stevie Wonder, Michael Jackson og Lionel Richie

Quincy Jones fotografert under Grammy-festen i 1986 sammen med Dionne Warwick, Stevie Wonder, Michael Jackson og Lionel Richie.

Foto: AP
Quincy Jones

Stjerneprodusenten Quincy Jones har alltid vært opptatt av å bringe humor med seg i studio og forteller om sine ukonvensjonelle metoder.

Foto: Eugene Hoshiko / AP
Quincy Jones

Quincy Jones i sitt hjem i Los Angeles foran en plakett som skulle markere 40 millioner solgte eksemplarer av Michael Jackson-albumet «Thriller». Plata blei produsert av Quincy Jones, og har i ettertid solgt mye mer.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
Quincy Jones i 2009 på scenen under jazzfestivalen i Montreux, der han hyllet den avdøde stjernen.

Quincy Jones i 2009 på scenen under jazzfestivalen i Montreux, der han hyllet den avdøde stjernen Michael Jackson.

Foto: Dominic Favre / AP

Michael Jacksons åttende studioalbum har fått navnet «Michael». Første singelen «Hold My Hand» , et samarbeid med r'n'b-stjernen Akon, ble spilt inn i 2007. Men Akon har oppdatert låten på albumet.

Også artister som 50 Cent og Lenny Kravitz gjester ulike spor på «Michael» – som for en stor del skal inneholde nyere innspillinger av Jackson, ifølge plateselskapet.

– Svært sjenert

Jazzmusikeren og superprodusenten Quincy Jones er – til tross for at han har vunnet 27 amerikanske Grammy-priser – mest kjent som en av de viktigste puslespillbitene i Jacksons tidlige karriere.

Da Michael skulle ta steget fra barnestjerne på Motown til ung mannlig popstjerne, var det Quincy Jones som både skrev store deler av materialet og produserte de tre første albumene.

Album nummer to, «Thriller», er fortsatt verdens bestselgende plate med sine 104 millioner solgte eksemplarer.

– Da jeg begynte å jobbe med Michael på solodebuten «Off The Wall», satt han ofte skjult bak sofaen og sang med ryggen til meg. Han var svært sjenert, sier Quincy om sine aller første arbeidsdager med Jackson.

– Mye gøy

Quincy Jones som i dag har rukket å bli 77 år, syntes det var viktig at teamet kunne le sammen til tross for mange timer sammen i studio. For å komme dit hadde han noen mildt sagt ukonvensjonelle metoder.

– Jeg husker en gang da Rod Temperton (låtskriveren til låten «Off The Wall», red.anm.) hadde bursdag. Vi hadde vært i studio lenge og var helt utslitt, så jeg ringte til en callgirl som dukket opp med en stor stereo.

– Jeg løy til Michael og Rod og sa at det var Stevie Wonders søster som ville spille en låt for oss. Etter å ha trykket start på spilleren begynte hun å ta av seg klærne. Michael løp og gjemte seg bak sofaen, han kunne ikke håndtere det som skjedde i det hele tatt. Rod derimot, begynte å kle av seg han også. Vi hadde det mye gøy, og det er viktig å ha det i et studio, sier Jones.

Nytt uttrykk

Quincy arbeidet også hardt for å finne opp et nytt uttrykk for sangeren Michael. Forvandlingen handlet først og fremst om hvordan Jackson skulle synge – med stønn og uvante fraseringer.

Det handlet også om hvordan en så sky mann skulle kunne uttrykke tekster som handlet om sex.

– Michael var svært ung da vi gjorde «Off The Wall». Mange ganger forsto han ikke helt hva vi gjorde, men hengte seg bare på og gjorde det vi ba ham om. Vi lærte ham en helt ny måte å uttrykke seg på, i Motown hadde han vært vant til en annen stil, sier Jones videre.

Den siste samtalen

Hans «papparolle» i forhold til popkongen varte helt til Jacksons død. Slik minnes han deres siste telefonsamtale:

– Noen dager før Michael døde, var vi begge i London. Han ringte og ville komme opp til hotellet mitt med barna, men det ble aldri noe av.

– Jeg er uendelig takknemlig for at jeg fikk se deler av hans fine indre, selv om det også var mye jeg verken så eller forsto når det gjaldt hans privatliv, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.