Erlend Loe

Erlend Loe skulle bli skuespiller, men fant ut at han ville skrive i stedet. Nå har bøkene hans blitt oversatt til over 14 språk. Erlend Loe er gjest i Stjerneklart.

Erlend Loe
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Erlend Loe ble født i Trondheim den 24. mai 1969. Etter å ha gått 2 år på videregående skole, ble han utvekslingsstudent i Frankrike. Da han kom hjem til Norge, fikk han jobb på Det norske Teater mens han fullførte videregående som privatist. Han studerte folkeminnevitenskap, filmvitenskap og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Erlend var også innom Kunstakademiet i hjembyen Trondheim, før han dro til København der han tok utdannelse som manusforfatter ved Den Danske Filmskole.

Erlend Loe

Erlend Loe er gjest i Stjerneklart.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Etter å ha nektet militærtjenesten avtjente han siviltjenesten sin som skuespiller og altmuligmann i teatergruppa Stella Polaris. Han fant snart ut at teater ikke var noe for ham. Han begynte å skrive, og i 1993 debuterte han med romanen ”Tatt av kvinnen”. Året etter kom barneboken ”Fisken”, om truckføreren Kurt, – en figur det har blitt mange bøker om, sist ”Kurt koker hodet” i 2003. Men det var med hans andre roman, ”Naiv. Super”, at han for alvor slo igjennom i norsk litteratur, for den ga ham Cappelen-prisen og er oversatt til 14 språk. Den kom ut i 1996 og handler om en 25-åring som begynner å tenke over livets mysterier.

3 år senere kom ”L”, om et prosjekt som er dømt til å mislykkes. Han skrev manus til filmen ”Detektor” i 2000, en film som var godt besøkt. I 2001 kom ”Fakta om Finland” og i 2004 og 2005 kom to bøker om ”Doppler”, mannen som forlater sivilasjonen og blir en skogvandringsmann sammen med bestevennen, elgkalven ”Bongo”. I fjor kom ”Organisten”, en interessant analyse av Shakespears forfatterskap, skrevet sammen med Petter Amundsen. Erlend Loe har også oversatt den amerikanske forfatteren Hal Sirowitz til norsk.

I 2001 ble Erlend Loe ansatt som filmkonsulent i Norsk Filmfond, og fra september i fjor er han filmkonsulent for Midtnorsk Filmsenter i Trondheim, samtidig som han skriver på et spillefilmmanus.

Stjerneklart med Erlend Loe, mandag 28.05.07 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm