NRK Meny
Normal

Erlend Loe

Erlend Loe skulle bli skuespiller, men fant ut at han ville skrive i stedet. Nå har bøkene hans blitt oversatt til over 14 språk. Erlend Loe er gjest i Stjerneklart.

Erlend Loe
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Erlend Loe ble født i Trondheim den 24. mai 1969. Etter å ha gått 2 år på videregående skole, ble han utvekslingsstudent i Frankrike. Da han kom hjem til Norge, fikk han jobb på Det norske Teater mens han fullførte videregående som privatist. Han studerte folkeminnevitenskap, filmvitenskap og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Erlend var også innom Kunstakademiet i hjembyen Trondheim, før han dro til København der han tok utdannelse som manusforfatter ved Den Danske Filmskole.

Erlend Loe

Erlend Loe er gjest i Stjerneklart.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Etter å ha nektet militærtjenesten avtjente han siviltjenesten sin som skuespiller og altmuligmann i teatergruppa Stella Polaris. Han fant snart ut at teater ikke var noe for ham. Han begynte å skrive, og i 1993 debuterte han med romanen ”Tatt av kvinnen”. Året etter kom barneboken ”Fisken”, om truckføreren Kurt, – en figur det har blitt mange bøker om, sist ”Kurt koker hodet” i 2003. Men det var med hans andre roman, ”Naiv. Super”, at han for alvor slo igjennom i norsk litteratur, for den ga ham Cappelen-prisen og er oversatt til 14 språk. Den kom ut i 1996 og handler om en 25-åring som begynner å tenke over livets mysterier.

3 år senere kom ”L”, om et prosjekt som er dømt til å mislykkes. Han skrev manus til filmen ”Detektor” i 2000, en film som var godt besøkt. I 2001 kom ”Fakta om Finland” og i 2004 og 2005 kom to bøker om ”Doppler”, mannen som forlater sivilasjonen og blir en skogvandringsmann sammen med bestevennen, elgkalven ”Bongo”. I fjor kom ”Organisten”, en interessant analyse av Shakespears forfatterskap, skrevet sammen med Petter Amundsen. Erlend Loe har også oversatt den amerikanske forfatteren Hal Sirowitz til norsk.

I 2001 ble Erlend Loe ansatt som filmkonsulent i Norsk Filmfond, og fra september i fjor er han filmkonsulent for Midtnorsk Filmsenter i Trondheim, samtidig som han skriver på et spillefilmmanus.

Stjerneklart med Erlend Loe, mandag 28.05.07 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters