Dylan med historisk konsert i Kina

Den gamle protestsangeren Bob Dylan la prinsipper til side og lot seg sensurere, da han spilte sin første konsert noensinne i Kina.

Bob Dylan på scenen under den historiske konserten på Worker's Gymnasium i Beijing.

Bob Dylan på scenen under den historiske konserten på Worker's Gymnasium i Beijing.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

En avisselger med kulturdelen av en Beijing-avis

En avisselger med kulturdelen av en Beijing-avis. I tillegg til konserten i den kinesiske hovedstaden skal Bob Dylan også spille to konserter i Hong Kong neste uke.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp
Bob Dylan snakket direkte til publikum kun én gang i løpet av konserten

Bob Dylan snakket direkte til publikum kun én gang i løpet av konserten; da han introduserte bandet sitt.

Foto: LIU JIN / Afp
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bob Dylan fikk en begeistret velkomst fra fans da han onsdag spilte sin første konsert i Kina, melder Reuters.

Ville ikke provosere

Det var til tross for at han hadde latt seg overtale til kun å synge et sett med låter som på forhånd var godkjent av politiske myndigheter.

Les også:

Dylan er kjent for sine sanger mot urettferdighet og for borgerrettigheter og pasifisme, men satset på en noe nedtonet versjon av seg sjøl i Beijing. Han tok ikke med noen låter, som for eksempel «The times they are a-changin», som kunne krenket Kinas kommunistiske herskere.

Gjennom en nesten to timer lang konsert på Beijings Worker's Gymnasium brakte Dylan publikum til stående applaus med sin nest siste sang, «All Along the Watchtower», og kom også tilbake for to ekstranumre.

Avlyste i 2010

Bare én gang i løpet av konserten snakket Dylan direkte til det 5.000 personer store publikummet. Det var da han introduserte bandet sitt.

Arrangørene forsøkte også i fjor å få Dylan til Kina, men den gang fikk man ikke de nødvendige godkjenninger av kulturministeriet. Noe som førte til at sangeren avlyste flere av sine konserter i Asia.

I år fikk han lov til å spille i landet dersom konserten ble «utført med det godkjente innholdet», som det het i tillatelsen.

Kommer tilbake til Norge

Konserten kom i kjølvannet av økte politiske spenninger i Kina, etter at den kontroversielle kunstneren Ai Weiwei forsvant i helga. Sikkerhet var derfor høy, men landet er kjent for å ha streng overvåking av enhver konsert.

Bob Dylan kommer i sommer tilbake til Norge. Onsdag 29. juni står legenden på scenen på Bergenhus Festning Koengen , med Suzanne Vega som oppvarmer.

Kulturstrøm

  • Operaen i Paris åpnet etter streik

    Lørdag åpnet operaen i Paris igjen dørene. Dansere og musikere har streiket sammen med andre i offentlig sektor i protest mot forslaget om å erstatte over 40 ulike pensjonssystem med ett. Streiken har kostet operaen mange millioner i tapte inntekter.