Dylans protestlåt under hammeren

Bob Dylans håndskrevne tekst til klassikeren «The Times They Are a-changin'» selges på auksjon.

Bob Dylan

Slik så Bob Dylan ut i 1963, det året hans aller mest kjente protestsang ble skrevet.

Foto: AP

Bob Dylan

Gull verdt: et gammelt ark der Bob Dylan har skriblet ned en låt som skulle vise seg å bli legendarisk, skal nå selges på auksjon.

Foto: WILLIAM CLAXTON / Ap

Det melder avisen The Guardian.

Papiret med fire vers nedtegnet med slurvete Bob Dylan-skrift, kan ifølge ekspertene komme til å gå under hammeren for nærmere to millioner kroner når den selges i regi av auksjonshuset Sotheby's i New York neste uke.

Fra New York-leilighet

Bob Dylan spilte inn låten i 1963, og papiret utelater ett vers fra denne innspillingen. Som en ekstra bonus er det på baksiden av papiret er et bruddstykke fra "North Country Blues", som ble sunget på samme album.

Siden ble opprinnelig gitt til folkesang-kollega Kevin Krown, men da han døde ble arket passert videre til Dylans venner Mac og Eva McKenzie. Det var i deres hjem på Manhattan den unge Bob bodde under sine tidligste besøk i New York.

– Dritt-tekst

Dylans venn Tony Glover har fortalt at han mener å ha sett dette papiret liggende blant en bunke sangtekster og dikt i leiligheten i september i 1963. Han reagerte på det tidspunktet ikke akkurat positivt til teksten.

Til den publiserte versjonens tredje vers, som starter med "Come senators, come congressmen", skal han ha uttalt følgende:

– Hva er dette for noe dritt, mann?

Dylan svarte rimelig ærlig:

– Vel, du vet.. Det synes å være hva folk like å høre.

«The Times They Are a-changin'» regnes nå som en av 60-tallets viktigste og mest kjente protestsanger.

Kulturstrøm

  • Uærbødig klengenavn

    Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

    Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
    Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.