NRK Meny
Normal

Dylans protestlåt under hammeren

Bob Dylans håndskrevne tekst til klassikeren «The Times They Are a-changin'» selges på auksjon.

Bob Dylan

Slik så Bob Dylan ut i 1963, det året hans aller mest kjente protestsang ble skrevet.

Foto: AP

Bob Dylan

Gull verdt: et gammelt ark der Bob Dylan har skriblet ned en låt som skulle vise seg å bli legendarisk, skal nå selges på auksjon.

Foto: WILLIAM CLAXTON / Ap

Det melder avisen The Guardian.

Papiret med fire vers nedtegnet med slurvete Bob Dylan-skrift, kan ifølge ekspertene komme til å gå under hammeren for nærmere to millioner kroner når den selges i regi av auksjonshuset Sotheby's i New York neste uke.

Fra New York-leilighet

Bob Dylan spilte inn låten i 1963, og papiret utelater ett vers fra denne innspillingen. Som en ekstra bonus er det på baksiden av papiret er et bruddstykke fra "North Country Blues", som ble sunget på samme album.

Siden ble opprinnelig gitt til folkesang-kollega Kevin Krown, men da han døde ble arket passert videre til Dylans venner Mac og Eva McKenzie. Det var i deres hjem på Manhattan den unge Bob bodde under sine tidligste besøk i New York.

– Dritt-tekst

Dylans venn Tony Glover har fortalt at han mener å ha sett dette papiret liggende blant en bunke sangtekster og dikt i leiligheten i september i 1963. Han reagerte på det tidspunktet ikke akkurat positivt til teksten.

Til den publiserte versjonens tredje vers, som starter med "Come senators, come congressmen", skal han ha uttalt følgende:

– Hva er dette for noe dritt, mann?

Dylan svarte rimelig ærlig:

– Vel, du vet.. Det synes å være hva folk like å høre.

«The Times They Are a-changin'» regnes nå som en av 60-tallets viktigste og mest kjente protestsanger.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).