Hopp til innhold

Disse partiene har flest følgere på sosiale medier

Norges største parti er også størst på sosiale medier, men landets minste stortingsparti har flest følgere på Instagram.

Sosiale medier

STØRST: Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet er størst på Facebook, Instagram og Twitter.

Foto: NRK

Valglogo

De siste årene har de fleste politiske partiene i Norge entret Instagram, Twitter og Facebook.

Partiledere som Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Siv Jensen har egne offentlige profiler på flere av tjenestene, mens flere av landets lokalpolitikere også kommuniserer til velgerne via sosiale medier.

Fire uker før kommune- og fylkestingvalget er Arbeidepartiets offisielle kontoer fulgt av flest, mens Høyre og Frp kjemper om andreplassen.

Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, som ikke er på Instagram, kommer dårligst ut av de åtte stortingspartiene.

Miljøpartiet kjemper i toppen

Landets minste stortingsparti, Miljøpartiet De Grønne, er det fjerde største partiet på sosiale medier og aller størst på bildedelingstjenesten Instagram.

For partiet er valgkamp på sosiale medier like viktig som tradisjonell valgkamp, forteller Laurie MacGregor som er digital rådgiver i MDG.

Laurie MacGregor

SATSER: Laurie McGregor sier sosiale medier gir små partier som MDG en stor rekkevidde.

Foto: CF Wesenberg

– Sosiale medier er viktig for oss fordi det gjør at et lite parti med begrenset budsjett kan nå ut til et stort publikum. Vi prøver å åpne opp for alle mulige spørsmål digitalt, sånn at folk slipper å reise til torget for å møte de som står på liste hos oss.

– Kan være kreative

Flere av de største partiene har ansatte som jobber med valgkampen på sosiale medier.

Gunn Enli, professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener derfor det er naturlig at de mest ressurssterke partiene har flest følgere, men tror de mindre partiene oftere er mer kreative på sosiale medier.

Gunn Enli

ESSENSIELT: Gunn Enli mener deltagelse på sosiale medier har blitt essensielt for partiene og er spesielt viktig rundt valget.

Foto: UiO

– Sosiale medier er likt for alle fordi det er gratis. Så små partier med lite budsjett kan være til stede, de kan være kreative og de tar ofte sjanser. De største partiene er best fordi de har profesjonalisert driften, men vi ser også at de ofte er mer konservative enn de mindre partiene.

Enli mener sosiale medier gjør at velgerne får et mer personlig forhold til politikerne og gjør det lettere for partiene å nå de yngre velgerne.

– Politikerne er fortsatt avhengige av å være til stede på tv, radio og i avisene. Men sosiale medier har blitt veldig viktig for å nå de yngre velgerne, spesielt gjennom Instagram og Snapchat.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP