Hopp til innhold

Dette er Alan Wake

Med bagasjen full av referanser til Stephen King, Stanley Kubrick og David Lynch, er det ikke rart at Alan Wake har fått mye oppmerksomhet det siste året.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Matias Myllyrinne - Remedy Entertainment

Matias Myllyrinne, sjef for det finske spillstudioet Remedy Entertainment.

Foto: Remedy Entertainment

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Det er en psykologisk thriller, hvor vi kombinerer filmfortelling, tv-serier og spill.

Matias Myllyrinne og hans stab i det finske spillstudioet Remedy Entertainment har jobbet dag og natt for å få ferdig spillet til lanseringsdatoen i mai.

Forandret spillverdenen

Den finske gjengen spratt opp på den internasjonale spillscenen i 2001 med det revolusjonerende spillet Max Payne, som tok i bruk «bullett-time»-effekter i spillet (tenk på The Matrix).

I dag er dette en funksjon vi ser i omtrent alle actionspill.

Med Alan Wake har Matias og resten av staben derimot valgt å gå i en helt annen retning med spillfortellingen.

- I Alan Wake fokuserer vi på en forfatter, som har fått skrivesperre. Han reiser med kona si til en amerikansk småby for å få igjen inspirasjonen.

Ser til Stephen King

Det er laget mange thrillere om forfattere, og Matias drar frem både The Shining og Secret Window som eksempler på klare inspirasjonskilder til spillet.

- Begge disse handler om forfattere, og i Alan Wake skjer det også mystiske ting.

Når hovedpersonen Alan og hans kone kommer frem til den søvninge amerikanske småbyen, begynner ting å skje. Først forsvinner kona, før Alan selv begynner å finne en roman han selv ikke husker å ha skrevet.

Nå må han nøste opp i mysteriet og kjempe mot et ukjent mørke, både det han møter i byen og det han finner inne i seg selv.

- Vi har også valgt å se på hvordan tv-serier som Lost bruker episodeformatet for å holde på spenningen over lang tid. I en film så er opplevelsen ferdig etter et par timer, mens i tv-serier og i spill kan historien strekke seg mye lenger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Alan Wake

Du bør ikke være mørkredd om du skal spille Alan Wake.

Foto: Remedy

- Spill er større enn film

Byen «Brightfalls», hvor historien utspiller seg, ligner også mye på byen Twin Peaks i David Lynch sin klassiske tv-serie, forteller Matias. Dermed er det heller ingen overraskelse at Alan Wake ligner ganske mye på nettopp en tv-serie.

- Vi har valgt å presentere spillet i episoder, og vi har med typiske spenningsøyeblikk og oppsummeringer som «In tonights episode» og «Previously on».

- Det blir med andre ord en ganske annerledes spillopplevelse.

Matias er nøye med å poengtere at deres fremste mål har hele tiden vært å formidle en god historie, og at spillere får oppnådd noe i Alan Wake. Det betyr ikke at historien nødvendigvis slutter etter dette spillet, Matias håper publikum vil ha mer.

- Dette er på mange måter sesong en av Alan Wake, vi har hele tiden ønsket å bygge dette til noe mye større enn bare ett spill. Vi har kun åpnet dørene til et større mysterium.

Alan Wake kommer ut eksklusivt til Xbox 360 og er å finne i norske butikker 14. mai. Du får min vurdering av spillet på NRK.no fredag 7. mai.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen