Hopp til innhold

Knusende nederlag for Costume i PFU

Sviende nederlag for Costume da motebladet i dag ble felt i Pressens faglige utvalg (PFU) for venninne-reklame og leilighet-reportasje.

Jenny Skavlan

Costume trykket 18 sider med Jenny Skavlans nye bikinikolleksjon. Redaktøren er god venninne av Skavlan.

Foto: NRK

– Det er helt åpenbart at denne personen ikke burde vært på denne reisen, sier Eva Sannum i utvalget om den 18-siders reportasjen om Jenny Skavlan i Costume som ble fotografert på en reportasjereise til Thailand hvor sjefsredaktør og venninne Vanessa Rudjord var stylist.

Eva Sannum

Eva Sannum mener det er viktig å beholde en uavhengighet i journalistikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Eva Sannum sitter i Pressens Faglige utvalg.

Klare regler

I dag ble det full slakt i Pressens Faglige Utvalg av Costumes reportasjer om Jenny Skavlans bikini-kolleksjon, sjefsredaktørens leilighet og kjolene til Pia Tjelta. Det var et enstemmig utvalg som felte motebladet.

Jeg synes dette er et rimelig grovt overtramp

Øyvind Brigg

Tidligere i år bekreftet generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, at hun ville klage magasinet Costume inn for Pressens Faglige Utvalg. Hun mente reportasjene var lite troverdige.

Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum er kritisk til det hun mener er dobbeltrolle.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sjefredaktør Vanessa Rudjord i motemagasinet Costume valgte å vie 18 sider av bladet sitt til bilder av bikinikolleksjonen til sin nære venninne Jenny Skavlan. Rudjord, som nå har bestemt seg for å gå av som sjefredaktør, var også selv med som stylist da bildene ble tatt.

Også hennes venninne Pia Tjelta har fått vist fram sine egenproduserte klær over ni sider i bladet. Rudjord har også tidligere i år vært i hardt vær etter å ha vist fram sin egen leilighet over åtte sider i bladet – samtidig som hun la den ut for salg på Finn.no.

Fra Rudjords Instagram-konto

Skuespiller Jenny Skavlan og tidligere Costume-redaktør, Vanessa Rudjord, er nære venninner og dette bildet er hentet fra Rudjords Instagram-konto.

Foto: Instagram.com / Faksimile

– Vær varsom-plakaten har klare regler som sier at man ikke skal ha dobbeltroller som kan bidra til å svekke troverdigheten. Troverdigheten er i bunn og grunn medias viktigste verdipapir og vi er tjent med å få en avklaring på om Costume har brutt Vær varsom-plakaten eller ikke, sa Løken Stavrum da hun bekreftet at hun ville benytte initiativretten.

Eva Sannum var klinkende klar i sin kritikk av Costume.

– Indirekte er hun på arbeid for et kommersielt produkt, samtidig som hun er på jobb for bladet sitt, som skal være uavhengig.

Hun sier videre at det er uvanlig at man vier slike motereportasjer til én kolleksjon.

– Det er journalistisk motivert siden Jenny Skavlan er en aktuell person. Men jeg lurer på hvem som har betalt. Når jeg ikke vet blir jeg usikker på uavhengigheten. Det er helt åpenbart at denne personen ikke burde vært på denne reisen, sier hun.

Også Costume Living er felt for reportasjen fra sjefsredaktørens leilighet, like før den ble solgt på finn.

Henrik Syse i utvalget sier at han støtter konklusjonen.

– Jeg ser at det er tøft for redaksjonen å få to slike i rask rekkefølge. Men jeg kan ikke komme til noen annen konklusjon, sier Henrik Syse.

Også Øyvind Brigg i TV2 er kritisk.

– Jeg synes dette er et rimelig grovt overtramp, sier han.

LES OGSÅ KRONIKK: Makeover for motemagasina

– Journalistisk vurdering

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media sa til NRK da saken først ble kjent at dekningen av Skavlans bikinikolleksjon er relevant for den målgruppen som Costume henvender seg til.

– Det er utelukkende basert på en journalistisk vurdering av at dette er godt stoff, sa hun til NRK.

– Har dere vurdert å merke stoffet når det oppstår sånne tilfeller?

– Vi har diskutert det, men alle som leser Costume vet at Vanessa, Jenny og Pia kjenner hverandre privat. Relasjonen er så åpen at det gjør saken bedre, sier hun.

Vanessa Rudjord sa i et intervju med Dagbladet at hun ikke kunne se noe kritikkverdig i at hun som sjefredaktør vier mye plass til sine venninners kleskolleksjoner.

Vanessa Rudjord

Vanessa Rudjord har tidligere sagt at hun ikke ser noe kritikkverdig.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Dette er ikke første gang motebladene er ute i hardt vær. For et år siden ble det satt søkelys på magasinet Det Nyes rolleblanding.

Bladet omtalte en smykkekolleksjon som deres egen moteredaktør hadde interesser i.

Kulturstrøm

 • EUs forhandlinger om KI på overtid

  EU-parlamentarikere og EU-landene forhandler torsdag morgen på overtid om et nytt regelverk for kunstig intelligens (KI) i unionen, ifølge kilder.

  Forhandlingene er nå inne i sitt andre døgn. Målet er å få på plass det som ventes å bli et banebrytende regelverk for blant annet bruken av KI-systemer som tekstroboten ChatGPT. Fortsatt gjenstår flere sentrale spørsmål, blant dem bruk av KI til ansiktsgjenkjenning, i politiets arbeid samt kildekodetilgang.

  Forhandlingene foregår bak lukkede dører og hadde torsdag morgen pågått i 17 timer. En pressekonferanse om saken er utsatt inntil videre.

  EUs medlemsland og EU-parlamentet har forsøkt å bli enige om detaljene i et forslag som ble lagt fram av EU-kommisjonen for to år siden, men de har slitt med å holde tritt med den svært raske utviklingen innen feltet. Det gjør det også vanskelig å oppnå enighet.

  De nye reguleringene kan komme til å danne et utgangspunkt for andre land som ønsker å lage egne regler for kunstig intelligens.(NTB)