Hopp til innhold

Klager Costume inn for PFU

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum bekrefter overfor NRK at hun kommer til å klage magasinet Costume inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). – Dobbeltroller kan bidra til å svekke troverdigheten, sier hun.

Jennys Skavlan

Costume-redaktør Vanessa Rudjord sin gode venninne Jenny Skavlan er brettet ut over 18 sider i neste nummer av motebladet. Nå klages bladet inn for PFU.

Foto: NRK

– Det er skapt en utydelighet rundt hva som er vanlig praksis i norske redaksjoner, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Hun velger nå å klage motemagasinet Costume inn for PFU.

Laster Twitter-innhold

– Dette har blitt nyhetsstoff fordi de redaksjonene som har valgt å omtale det opplever praksisen som veldig uvanlig. Norske redaksjoner er ikke tjent med denne utydeligheten, sier Løken Stavrum.

Norsk Presseforbunds generalsekretær bruker initiativretten. Retten gjør at generalsekretæren på eget initiativ kan be utvalget behandle saker av stor prinsipiell interesse.

Les også: Truer med å klage moteblad inn for PFU

– Skal ikke ha dobbeltroller

Kjersti Løken Stavrum

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Årsaken til klagen er at sjefredaktør Vanessa Rudjord i motemagasinet Costume har valgt å vie 18 sider av bladet sitt til bilder av bikinikolleksjonen til sin nære venninne Jenny Skavlan. Rudjord var også selv med som stylist da bildene ble tatt.

Også hennes venninne Pia Tjelta har fått vist fram sine egenproduserte klær over ni sider i bladet. Rudjord har også tidligere i år vært i hardt vær etter å ha vist fram sin egen leilighet over åtte sider i bladet – samtidig som hun la den ut for salg på Finn.no.

– Vær varsom-plakaten har klare regler som sier at man ikke skal ha dobbeltroller som kan bidra til å svekke troverdigheten. Troverdigheten er i bunn og grunn medias viktigste verdipapir og vi er tjent med å få en avklaring på om Costume har brutt Vær varsom-plakaten eller ikke, sier Løken Stavrum.

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media, som eier Costume, sier de tar klagen til orientering og vil vente med å gi en utdypende kommentar til de ser klagen.

Punkt 2.3 i Vær varsom-plakaten går på at dobbeltroller kan svekke troverdighet:

«Redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i sammenheng med deres redaksjonelle oppgaver. De må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet. Vis åpenhet om forhold som kan påvirke redaksjonelle medarbeideres habilitet».

Saken fortsetter under bildet

Fra Rudjords Instagram-konto

Vanessa Rudjord og Jenny Skavlan på et bilde lagt ut på Rudjords Instagram-konto.

Foto: Instagram.com / Faksimile

– Klar journalistisk motivasjon

Gry Bjørhovde

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media eier Costume.

Foto: NRK

Forlagsdirektøren sier de har løpende diskusjoner om denne typen saker og diskuterte i etterkant av Pia Tjelta sin kolleksjon Jenny Skavlan sin bikinikolleksjon.

Flere nettaviser har meldt at Jenny Skavlan har designet badetøy.

– Hvis Costume som er landets største motemagasin ikke skal bringe nyheten om kolleksjonen fordi redaktøren har en relasjon til designeren bak, så mener vi det er helt feil. Vår klare oppfatning er at det er en klar journalistisk motivasjon i publiseringen, sier Gry Bjørhovde.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum sier alle redaktører har venner og bekjente som får sendetid eller spalteplass i deres publikasjoner. Likevel skal relasjonene håndteres så profesjonelt så mulig.

– Saken kunne vært håndtert ved at andre jobbet med saken. Det ville også vært en klar fordel å være tydelig på hvilke tett bånd som finnes, sier Løken Stavrum.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Vanessa Rudjord, sjefredaktør i Costume.

Jenny Skavlan i Costume

Costume klages inn for PFU etter at redaktøren valgte å vie 18 sider av bladet sitt til bikinikolleksjonen til sin nære venninne Jenny Skavlan.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)