Hopp til innhold

Bonnie Tyler får norsk hederspris

Som den første utlendingen i historien, er norgesvennen Bonnie Tyler tildelt Norges Vels sølvmedalje. Linda Eide fra NRK-programmet «Norsk Attraksjon» tok initiativet. Se Tylers reaksjon i videoen nederst i saken.

Linda Eide

Det var Linda Eide fra NRK-programmet Norsk Attraksjon som tok til ordet for at nettopp Bonnie Tyler skulle bli tildelt medaljen.

Foto: Thomas Hellum

Bonnie Tyler

Evigunge Bonnie Tyler strålte da hun mottok prisen.

Foto: NRK

Sangfuglen fra Wales har lenge hatt en celeber posisjon som norgesvenn, sammen med storheter som Smokie, Horst «Derrick» Tappert og såpestjerne Linda Evans.

Men der andre norgesvenner kun får et oppslag i Wikipedia som bevis for det norske folks kjærlighet, gjør Bonnie Tyler nå et solid rykk på adelskalenderen.

Ultimat norgesvenn

– Bonnie Tyler er den ultimate norgesvennen, sier Linda Eide til NRK.no.

Det er Tylers hyppige norgesbesøk som var grunnlag for søknaden til Norske Vel. Hun har fartet landet rundt i mange år, og har gledet mange tilhørere med sine kjente slagere fra 1980-tallet.

– Hun kommer til Norge igjen og igjen, og gir jernet hver eneste gang. Jeg har ikke noe personlig forhold til henne, men har respekt for den enorme energien hennes, sier Eide.

Da «Norsk attraksjon» skulle finne den ultimate norgesvennen, var det ingen tvil om at Tyler var den rette. Eide og teamet sendte søknaden på vegne av Tyler – som ikke ante noe før hun fikk medaljen overrakt.

– Vi sendte inn en lang søknad, og så ble den diskutert i direksjonen i Norges Vel, sier Eide.

Direksjonen var positive. Waliseren fikk beviset på at hun er en ekte norgesvenn, og ble både overrasket og glad da hun fikk medaljen.

(Se video nederst i saken.)

Hedres for bygdeinnsats

Tidligere har medaljen gått til smørprodusenter, lefsebakere og rakfiskprodusenter på bygda.

Men Tylers hese røst har forført bygdefestende nordmenn i flere tiår, og nå hedres hun for den årelange innsatsen i grendehus og idrettshaller landet over.

Bonnie Tyler får pris

Stein Bjørnebekk og Linda Eide synes det er på sin plass at gullstrupen hedres.

Organisasjonen er en av Norges eldste, og har delt ut sølvmedaljen siden 1893. Det er første gang prisen deles ut til en utlending, og Bjørnbekk tror ikke at det vil dryppe priser på andre norgesvenner med det første.

– Bonnie Tyler er et unntak

– At prisen går til Bonnie Tyler er et unntak, og denne gangen har vi lagt litt andre kriterier til grunn enn vi pleier, sier han.

Bjørnebekk forteller at «Norsk attraksjon» foreslo henne til prisen, og argumenterte med at kultur er sentralt for trivsel på små steder.

– Bonnie Tyler er en verdensartist som har brukt mye tid på å spille på småsteder rundt i Norge. Hun har lagt ned en stor innsats i hele landet gjennom mange år, forklarer Bjørnbekk.

Video d3976be0-dd6f-48b5-b3ce-46f1c93e6d55.jpg

Som takk for medaljen drar Bonnie på med en strofe som viser hennes karakteristiske stemme mot slutten av videoen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober