Hopp til innhold

11 bøker det skinner av

Mellom jul og nyttår er det 175 timer. Hvorfor ikke bruke dem til å lese? Litteraturredaksjonen har plukket ut elleve av bøkene det har funklet av i høst. Disse har fått kritikerne til å trekke fram skinnende ord og dyppe pennen i fargerikt blekk:

På vegne av venner - til ettertanke

"På vegne av venner" av Kristoffer Schau

'På vegne av venner'. Essay. Av Kristoffer Schau.

Foto: Oktober Forlag

Overraskende nok er performancekunstneren, radio-og tv-stjernen, den grensesprengende Kristopher Schau, mannen som kommer med en bok til ettertanke i julen - om døden. Våren 2009 bestemte Schau seg for å oppsøke kommunale begravelser. Anne Hoff, journalist i redaksjonen til Bokprogrammet, er ikke i tvil: Hun anbefaler "På vegne av venner":

Anne Hoff

Anne Hoff

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Med dette 92-sider lange essayet om død, ensomhet, ettermæle og medmenneskelighet, har stunt-komiker og musiker Kristopher Schau levert en av høstens vakreste og mest gripende bøker, sier Anne Hoff, journalist i Bokprogrammet-redaksjonen.

Kvelningsfornemmelser fra Adichie

Chimamanda Adichie, forfatter

Chimamanda Ngozi Adichie, forfatter av 'Kvelningsfornemmelser'. Noveller.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Vi anbefaler deg å kaste et blikk ut i verden! For, hvor lenge skal inntrykk fra en hel verdensdel som Afrika filtreres bort til fordel for historien om to nordmenn i Kongo. Hva vet vi egentlig om menneskers liv i Zimbabwe eller Nigeria?

Ragnhild Krogvig Karlsen

Ragnhild Krogvig Karlsen anbefaler Chimananda Nogzi Adichie

Foto: NRK

Forfatteren Chimamanda Nogzi Adichie kastet lys over Biafra-krigen med boken "En halv gul sol". Så sjokkerende og gripende skildret hun mennesker og historie at hun i dag regnes som en av Afrikas viktigste unge stemmer.

Da Adichie besøkte Norge i høst brakte hun med seg "Kvelningsfornemmelser" - en samling med noveller som er oversatt til norsk. Det er spennende lesning,

Boksen fra Grass?

Boksen

Boksen. Roman. Av Günter Grass.

Foto: Gyldendal

I likhet med New York Times, som av prinsipp ikke lager lister over årets 10 beste bøker, kort og godt fordi det er umulig, kvier kritiker Knut Hoem seg for å liste opp anbefalninger.

Knut Hoem

Knut Hoem

Foto: NRK

- For at jeg skal kunne kalle en bok min favoritt, må jeg jeg elske den. Alt fra fra papirkvalitet til innhold må stemme, det må være kjærlighet ved første blikk.

- Ingen av bøkene jeg har lest til nå i høst har vært entydige favoritter, men jeg koste meg da jeg anmeldte "Boksen", fordi jeg elsker hele forfatterskapet til Gunter Grass. Jeg ser hvordan denne boken snakker med de andre bøkene hans, sier Hoem.

Knausgård - ruver i horisonten

Slittbilde - Min kamp

Min kamp. Roman. Av Karl Ove Knausgård.

Foto: Oktober Forlag

I godstolen med "Min kamp" i hånden i julen, kan du lese deg opp på verket som mange snakker om bokfenomenet uten like. Tre av i alt seks bind, tar det tid å pløye seg igjennom, men kanskje får du med deg alt om din egen eksistens, din egen tid, samtidig som Karl Ove Knausgaards private tilværelse brettes ut fra hans hukommelse.

Kritiker Marta Norheim mener Knausgård presterer strålende litteratur med "Min kamp. Første, andre og tredje bok.

Knausgård er nominert til Nordisk Råds litteraturpris som deles ut i mars. Det er også Thomas Espedal. Også han skriver om å skape kunst. Kanskje utretter han til og med det samme som Knausgård, men på mindre plass.

Thomas Espedal - enda bedre?

Tomas Espedal: Imot kunsten

Thomas Espedal: Imot kunsten.

Foto: Gyldendal forlag

På 160 små sider tegner Tomas Espedal tre generasjoner. Han tegner et landskap der tid og rom flyter over i hverandre, der tanker om ensomhet og tilhørighet tvinner seg rundt tanker om frihet og fengsel. "Imot kunsten" er blitt et litterært kunstverk, en verdig kandidat til Nordisk Råds litteraturpris.

- Espedal skriver vel så språklig konsentrert og poetisk som Knausgård, og like selvbiografisk, mener kritiker Anne Cathrine Straume.

Eneste jente i dalen

Maria Parr: Tonje Glimmerdal

'Tonje Glimmerdal'. Roman for barn. Av Maria Parr.

Barneboken med tittelen "Tonje Glimmerdal", fikk mange til å spekulere på om vi hadde fått en norsk Astrid Lindgren i høst. I november ble forfatter Maria Parr tildelt Brageprisen for boka.

Foreldre, bytt ut de kjente klassikerne med nyskreven litteratur! Tonje er en uredd jente, med sans for fart, skikjøring, fjelltopper og felespill, for å nevne noe. Hun er ikke bare eneste jente, men eneste barn i en hel dal. Det betyr slett ikke at det går stille for seg i Glimmerdalen. Her er drametikk, action og følelser på høyt og dypt nivå.

Frida Kahlo i vakker bildebok

Det hjertet husker

'Det hjertet husker'. Bildebok for barn. Av Bjørn Sortland og Hilde Kramer.

Foto: Aschehoug

- Så vakkert at det gjør vondt, mener kritiker Anne Cathrine Straume om Bjørn Sortland og Hilde Kramers bildebok for barn. Der er legenden og kunstneren Frida Kahlo tilstede mer i ånden enn som hovedperson.

- Hilde Kramer bruker både fotografi og maleri, vi får en collage av virkelig og uvirkelig, av gammelt og nytt, hun skaper ny kunst av allerede eksisterende kunst. Men "Det hjertet husker" er ingen historie om Kahlos liv. Det er en fortelling om ti-tolv år gamle Leonarda , som møter Kahlo, fordi moren vasker i huset hennes.

50-talls-familie uten glasur

New frontier hotel

'New frontier hotel', Line Baugstø.

Foto: Oktober forlag

- Hvis 50-tallet var den lykkelege familiens tiår, så er denne familien unntaket som stadfester regelen. Stadig skaper familiemedlemmene ulykke for kvarandre utan å ville det. Og bakom synger Elvis…

- Dette er altså en roman som tangerer den ekte tragedien, samtidig som den er stø på 50-talskoloritten og ikke minst på komposisjonen, som er sofistikert og en glede å oppleve, sier kriiker Marta Norheim.

Skynd deg å elske

"Skynd deg å elske"

'Skynd deg å elske'. Av Laila Lanes.

Foto: Kagge Forlag

Denne dokumentariske beretningen med undertittelen "Om å holde sammen når dagene mørkner" er skrevet av journalist Laila Lanes.

Hilde Bruvik

Hilde Bruvik i NRK Litteratur anbefaler Skynd deg å elske.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Etter at hun møter den store kjærligheten i Jan Henry T. Olsen, tidligere fiskeriminister, blir han gradvis syk av Alzheimer som rammer ham bare 51 år gammel. Gjennom 175 sider får vi være med ekteparet gjennom to uvirkelige og vanskelige år.

- Denne boken er jeg nysgjerrig på fordi Olsen og Lanes slipper oss nært inn på en sykdom som stadig flere familier rammes av. De har vært så åpne om dette, og julen er en fin for å tenke over hvordan andre mennesker har det., sier Hilde Bruvik, nettjournalist i litteraturredaksjonen.

Purkene snudde seg

Purkene snudde seg

'Purkene snudde seg'. Notat. Av Kjersti Rorgemoen.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

De tynne bøkene med snodige, snedige titler kan gjemme muntre overraskelser. Hvorfor ikke sjekke ut en debutant-bok og ta risikoen og gleden ved å følge et forfatterskap i startgropen? Kritiker Leif Ekle humret godt da han hørte forfatteren lese høyt fra "Da purkene snudde seg" på kafeen Mono i Oslo. Kan Kjersti Rorgemoen være en av høstens mest lovende debutanter? Les!

Dikt - setter håp til verden

"Jeg satte mitt håp til verden"

'Jeg satte mitt håp til verden'. Dikt. Av Cathrine Grøndahl.

Foto: Gyldendal forlag

- Jeg anbefaler Cathrine Grøndahl sin diktbok "Jeg satte mitt håp til verden". Boka er lettlest og full av morsomme og alvorlege kjærlighetsdikt til barn og om å få barn, sier Mona Vetrhus, programleder i Diktafon i P2.

Mona Vetrhus

Mona Vetrhus

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.