Hopp til innhold
Anmeldelse

Rasende om rasisme

«The Hate U Give» er en rasende ungdomsroman om et brennbart tema, nemlig rasisme i USA. Forfatteren Angie Thomas er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter.

Angie Thomas

Angie Thomas er tidligere rapper. Hun debuterer som romanforfatter.

Foto: Anissa Hidouk/Gyldendal forlag

TITTEL: The Hate U Give
FORFATTER: Angie Thomas
OVERSETTER: Vibeke Saugestad
FORLAG: Gyldendal

«The Hate U Give» er en ungdomsroman om rasisme, både den som er skjult i daglig språk og oppførsel, og den som det amerikanske politiet utsetter svarte lovbrytere eller tilfeldige svarte ungdommer for.

16 år gamle Starr Carter er jeg-forteller. Hun bor i et belastet byområde, foreldrene har sendt henne og søsknene til den «hvite» skolen i en annen bydel så hun skal få en bedre start på livet. En kveld hun er på vei hjem fra en fest med vennen Khalil, blir bilen deres stoppet av politiet. Khalil blir beordret ut av bilen og blir kroppsvisitert. Han er ubevæpnet, men gjør en bevegelse politimannen oppfatter som truende, og blir skutt. Ikke bare en gang, men tre. Khalil dør foran øynene til Starr.

Solgte Khalil stoff? Det vet ikke Starr noe om. Men om han gjorde det, rettferdiggjør det at han kunne skytes rett ned av politiet? Starr vitner mot politimannen, men hennes vitnemål er ikke nok til at politimannen blir tiltalt.

Lesermagnet

The Hate U Give
Foto: Gyldendal forlag

Da «The Hate U Give» kom ut i USA i mars i år, ble den straks en bestselger. Kritikerne kalte den vekselvis en ny ungdomsklassiker og en roman også voksne burde lese. Boken er solgt til 20 land og nå skal den også bli film. Det er ikke hverdagskost for en debutbok fra en ung og ukjent forfatter. Hvorfor traff den så hard?

Fordi den beskriver en virkelighet i det moderne USA, der skillene mellom hvite og svarte miljøer er langt større enn mange vil innrømme. I 2012 ble den 17 år gamle svarte og ubevæpnede Trayvon Martin skutt av en nabolagsvakt i Florida. Vakten ble først frikjent for å ha handlet i selvforsvar. Dette satte i gang store protester og opptøyer i afroamerikanske miljøer, og mannen ble dømt. I etterkant av hendelsen ble bevegelsen Black Lives Matter dannet. Det er denne historien - og flere tilsvarende - som har inspirert den tidligere rapperen Angie Thomas til å skrive romanen.

Boken kan også leses som en indirekte kritikk av våpenloven i USA. Den diskusjonen er ikke mindre aktuell etter den siste ukens skyting i Las Vegas.

Aktuell, brutal og troverdig

Hva som gjør «The Hate U Give» til en god roman? Det er først og fremst den sterke historien, som fortelles av en ung jente som mange kan kjenne seg igjen i, uavhengig om de blir utsatt for rasisme eller ei. Vi får et bilde av et helt vanlig tenåringsliv i USA, der familiekonflikter, vennskap og forelskelser beskrives med et rått språk. Her er mye banning , men det hører vel egentlig med.

Starr lever et liv i spenn mellom sitt svarte og hvite miljø - og lærer underveis at rasistiske holdninger kan gå begge veier. Fortellingen er engasjert og til tider rasende, men blir likevel ikke entydig kritisk til alle hvite middelklasseborgere.

Det er imponerende av en debutant å kunne skrive så engasjerende om rasisme uten å bli for tung på labben.

Med sine 450 sider blir boken for meg i lengste laget. Her er også pratsomme partier som kunne vært kuttet ned. Venninne- og kjæreste-intrigene kan iblant synes vel konstruerte.

Vibeke Saugestads oversettelse fungerer i det store og hele bra, bortsett fra noen utbrudd eller faste uttrykk som virker gammeldags på norsk, i en tone som ellers er svært muntlig og ungdommelig. Næ-hei, hvilke tenåringer sier det?

  • Flere anmeldelser fra NRK:
Penelope er syk - forside
Foto: Gyldendal forlag

«Penelope er syk» er Ole Robert Sunde: Umiskjennelig sansende, strømmende og intenst oppmerksom på detaljene, raus i assosiasjonene. Slik kunne vi si at vi står overfor en typisk Sunde-tekst, hvilket vi også gjør, men her er også noe eget som bare denne romanen har. En forventet sorg, uomgjengelig smerte, et tap som ennå ikke er utløst.

Carl Frode Tillers Begynnelser

«Begynnelser» av Carl Frode Tiller: Når du lengtar etter å kome i fengsel, alternativt: håpar at kjellarbua treng grundig opprydding, ja, då er det skralt stell. Carl Frode Tiller er framleis noregsmeister i kunsten å skildre ekstremt forknytte, forstilte og fortvilte menneske.

Omslag Rigels øyne 3

«Rigels øyne» av Roy Jacobsen: Roy Jacobsens tredje bok om Ingrid fra Barrøy tar en ny retning. Krigen har vært over i et års tid da Ingrid tar sin beslutning. Hun må følge etter Alexander, Kajas far, må finne ut om han kan være i live, kan ha klart å komme seg fra Helgeland til Sverige og friheten, vinterstid. Det som følger er en vandring, en kjærlighetens road movie

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.