Barn lei av foreldrenes mobilbruk

En tredjedel av de unge mellom 11 og 18 år har bedt foreldrene om å stoppe å bruke smarttelefonen eller nettbrettet, viser britisk undersøkelse.

35578993

MED NETTBRETTET I HÅNDA: Barn av lei av hvordan foreldrenes mobil- og nettbrettbruk går ut over familietiden.

Foto: Frank May, P3472 Frank May / NTB scanpix

Det skriver BBC.

Undersøkelsen er gjennomført av Digital Awareness UK og The Headmasters' and Headmistresses' Conference.

2000 barn og unge mellom 11 og 18 år og 3000 foreldre har svart på undersøkelsen.

Unge ønsker mer mobilfri

14 prosent av de unge svarer at foreldrene sitter med mobilen eller nettbrettet mens de spiser. Mens 95 prosent av foreldrene benekter dette.

82 prosent av de mellom 11 og 18 år mener måltider burde være mobilfri. 22 prosent svarer at mobilen ødelegger muligheten til å ha det hyggelig sammen i familien. Hele 36 prosent av de unge har bedt foreldrene om å legge vekk telefonene.

Foreldrene har derimot en helt annen oppfatning.

Kun 10 prosent av foreldrene tror mobilbruken deres er forstyrrende for barna, ifølge undersøkelsen.

Bekymret over egen mobilbruk

I tillegg til å bekymre seg over foreldrenes mobilbruk, er de unge også urolige over hvor mye de selv bruker mobilen.

En undersøkelse som BBC referer til, gjennomført av DAUK og HMC, viser at 72 prosent av de unge er på nett mellom tre og ti timer om dagen.

47 prosent er bekymret over hvordan dette påvirker søvnkvaliteten deres.

Men heller ikke her henger foreldrene med. Kun 10 prosent av foreldrene er bekymret over at barnas tid på nettet ødelegger søvnrytmen.

Kulturstrøm

 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album sammen med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood
 • Ler når ingen andre ler

  For komiker Martin Beyer-Olsen er det de bitte små observasjonene som får ham til å le mens andre er stille. Det forteller han til Kulturstripa. Komikeren fikk hele to priser da Humorprisen ble delt ut for andre år på rad. Den ene for humorprogrammet «Strømmeland». Den andre for podkasten «Berrum & Beyer snakker om greier».

  Martin Beyer-Olsen, Underholdningsavdelingen
 • Kulturprofil nektar straffskyld

  Kulturprofilen som er tiltalen for ti overgrep mot ni forskjellige kvinner, og å ha hatt seksuell omgang med ei jente under 16 år, nektar straffskyld på alle tiltalepunkt. Det blei klart då tiltalen blei lest opp i Oslo tingrett tysdag.