Hopp til innhold

Menighet vil ødelegge begravelsen

Baptistmenigheten Westboro Baptist Church vil ødelegge begravelsen til heavy metal-legenden Ronnie James Dio.

Dio på Hamar Music Fest i 2006

Den avdøde rockeren, Ronnie James Dio på Hamar Music Fest i 2006.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Lemmy, Motorhead, Motörhead

Lemmy Kilmister fra Motörhead er en av artistene som har hyllet Dio etter hans død.

Foto: JOHN D MCHUGH / AP
Baptistpastor Fred Phelps står i spissen for Westboro Baptist Church

Baptistpastor Fred Phelps står i spissen for Westboro Baptist Church.

Foto: CHARLIE RIEDEL / AP
Fred Phelps Jr.

Westboro Baptist Church, her representert ved Fred Phelps jr. er kjent for sine sterke meninger, blant annet om homofili.

Foto: JIM BOURG / REUTERS
TENACIOUS D PREMIERE

Ronnie James Dio ble blant annet kjent for sitt «djeveltegn», som i dag er et av de mest brukte innen heavy metal-kretser.

Foto: DANNY MOLOSHOK / AP

Den 16. mai døde en av vår tids mest innflytelsesrike rockereRonnie James Dio, 67 år gammel. Han døde av magekreft, og etter bortgangen har svært mange snakket pent om den avdøde rockeren.

Et uttall stjerner har hyllet hans minne.

- Ble virkelig lei meg

Blant artistene som hyller Dio er Motörheads Lemmy Kilmister, Metallicas Lars Ulrich, Queens Brian May og alle medlemmene i Iron Maiden, melder NTB.

En uttalelse som blir lagt merke til kommer fra Ozzy Osbourne, sangeren som fikk sparken i 1980 da Ronnie James Dio overtok mikrofonen i Black Sabbath.

– Jeg ble virkelig lei meg da jeg hørte om Ronnie James Dios bortgang. Mitt hjerte går til hans familie og hans mange fans, skriver Ozzy Osbourne i en pressemelding.

Vil protestere under begravelsen

Den tidligere Black Sabbath- og Rainbow-vokalisten vil bli stedt til hvile på Forest Lawn Memorial-Park i Los Angeles den 30. mai.

Men han hadde også kritikere, både i Norge og andre steder, som ikke vil la begravelsen gå upåaktet hen.

I følge nettstedet Gigwise vil en beryktet Baptistpastor og hans menighet protestere under begravelsen.

Menigheten Westboro Baptist Church, som blant annet står bak nettsider som Godhatesfags.com, mener Dio var en «satandyrker» som «oppfordret til vold».

Fred Phelps

Pastor i menigheten er Fred Phelps. Han har tidligere hevdet at terrorangrepene 11. September 2001 og store naturkatastrofer er guds hevd på samfunnet for å tolerere homoseksualitet.

En av menighetens måter å få fram sitt budskap på er gjennom deres «plikt til å protestere ved spesielle anledninger, inkludert begravelser».

- Du vet sikkert om den 67 år gamle satandyrkeren Ronnie James Dio, som alltid viste satans horn hver gang han var ute blant mennesker, heter det på menighetens hjemmeside.

«Djeveltegnet»

Her viser de til heavy metal-tegnet, eller det såkalte «djeveltegnet» Dio ble så kjent for, der man knytter neven, for så å slippe opp pekefingeren og lillefingeren. Et tegn han tok fra sin gamle italienske bestemor. Hun brukte for å forsøke å drive bort onde ånder.

Videre hevder menigheten de har bevis på at han «hatet Gud».

- Legg spesielt merke til det faktum at han skiftet etternavn fra Padova til Dio, som betyr Gud på italiensk.

Alt sammen i en kalender der de skriver hvilke arrangementer menigheten skal være representert.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober