Hopp til innhold

Margaret Atwood ga fra seg hemmelig bokmanus

Den verdenskjente forfatteren Margaret Atwood var i den norske skogen for å gi fra seg manuset til «The Future Library», en bok som først skal gis ut om 100 år. Fortellingen er forseglet, og det eneste hun røper nå er tittelen.

Hallstein Bjercke, Katie Paterson og Margaret Atwood (t.h)
Foto: Henning Gulli / NRK

Forfatter Margaret Atwood og initiativtaker Katie Paterson er i Norge i anledning den første av hundre seremonier for boken som skal gis ut først i 2114. Her overrekkes manuset til kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke. Han skal ta vare på den verdifulle teksten.

Den verdensberømte kanadiske forfatteren er i Nordmarka for å gi fra seg manuset til en bok som bare de som lever om 100 år får lese.

SE VIDEO: Den verdensberømte kanadiske forfatteren er i Nordmarka for å gi fra seg manuset til en bok som bare de som lever om 100 år får lese.

 • On demand video of the seremony in THE FUTURE LIBRARY FOREST. Author Margaret Atwood is in Norway where she just handed over «Scribbler Moon», her manuscript to the book «Future Library» that will be published in a hundred years. No one gets to read it, the only thing she revealed today is the title.

Ingen av de rundt 100 framøtte tilhørerne i Nordmarka denne morgenen kan noen gang regne med å få lese Margaret Atwoods fortelling. Boken som skal trykkes av papir fra trærne i den nyplantede skogen til Framtidsbiblioteket, blir ikke utgitt før om 99 år.

– Jeg er sikker på at noen av dere kommer til å «stick around», humret den kanadiske forfatteren før hun ga fra seg den forseglede pakken med det hemmelig manuskriptet.

– For en gave! For en ære!

– Jeg er så glad for å være med på dette prosjektet. Jeg har selv vært så heldig å vokse opp med skogen tett innpå meg, sa den svært miljø-engasjerte Margaret Atwood da hun overrakte den forseglede esken med manuset til kunstneren som står bak dette helt spesielle framtidsprosjektet, Katie Paterson.

Margaret Atwood i Oslomarka

Margaret Atwood i Oslomarka er den første av i alt 100 forfattere som skal bidra med manus til fremtidsboken. Først i 2014 skal den åpnes.

Foto: Henning Gulli / NRK

– Vi står i en vanlig skog og samtidig en helt spesiell skog, sa en tydelig rørt Paterson.

– Nå har Atwoods stemme resonnert gjennom trærne, den første av de 99 som vil komme. Det er ikke ofte en drøm går i oppfyllelse for en kunstner, men nå har det skjedd. Manuskriptet til Atwood kommer til å bli trykket på disse bittesmå trærne som er plantet her, men først om 99 år. For en gave, for en ære!

Kulturbyråden i Oslo tok i mot manuset på vegne av Oslo kommune.

– Jeg har stor tro på at det fortsatt vil bli skrevet bøker på papir om 100 år, sa Hallstein Bjercke.

Han skal sørge for at fortellingen blir lagret trygt i byarkivets hvelv. Når det nye hovedbiblioteket åpner i Oslo, vil alle manuskriptene oppbevart i et eget rom, åpent for almuen.

«Scribbler Moon»

Margaret Atwood og Graeme Gibson

Margaret Atwood benyttet anledningen til å ta noen bilder selv av alt pressesirkuset. Her sitter hun på en stubbe i skogen sammen med forfatterkollega Graeme Gibson. – Det Det var han som ville at jeg skulle gjøre dette, sier Atwood smilende.

Foto: Henning Gulli / NRK

Margaret Atwood har voktet det unike manuset lenge. Ikke et ord om hva historien hennes handler om vil hun fortelle, hun har sverget på å ikke røpe et knyst. Det eneste vi får vite, er tittelen.

«Scribbler Moon» heter den første av hundre historier som skal samles fram til utgivelsen i 2114.

– Tittelen gir nok rom for mange spekulasjoner, sier forfatteren.

– Den er en idé om å skrive og den er en idé om tiden, og de er begge to i tittelen.

Neste års forfatter, den andre av 100 som skal skape «Framtidsbiblioteket», annonseres under Norsk Litteraturfestival på onsdag.

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon