Margaret Atwood ga fra seg hemmelig bokmanus

Den verdenskjente forfatteren Margaret Atwood var i den norske skogen for å gi fra seg manuset til «The Future Library», en bok som først skal gis ut om 100 år. Fortellingen er forseglet, og det eneste hun røper nå er tittelen.

Hallstein Bjercke, Katie Paterson og Margaret Atwood (t.h)
Foto: Henning Gulli / NRK

Forfatter Margaret Atwood og initiativtaker Katie Paterson er i Norge i anledning den første av hundre seremonier for boken som skal gis ut først i 2114. Her overrekkes manuset til kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke. Han skal ta vare på den verdifulle teksten.

Den verdensberømte kanadiske forfatteren er i Nordmarka for å gi fra seg manuset til en bok som bare de som lever om 100 år får lese.

SE VIDEO: Den verdensberømte kanadiske forfatteren er i Nordmarka for å gi fra seg manuset til en bok som bare de som lever om 100 år får lese.

  • On demand video of the seremony in THE FUTURE LIBRARY FOREST. Author Margaret Atwood is in Norway where she just handed over «Scribbler Moon», her manuscript to the book «Future Library» that will be published in a hundred years. No one gets to read it, the only thing she revealed today is the title.

Ingen av de rundt 100 framøtte tilhørerne i Nordmarka denne morgenen kan noen gang regne med å få lese Margaret Atwoods fortelling. Boken som skal trykkes av papir fra trærne i den nyplantede skogen til Framtidsbiblioteket, blir ikke utgitt før om 99 år.

– Jeg er sikker på at noen av dere kommer til å «stick around», humret den kanadiske forfatteren før hun ga fra seg den forseglede pakken med det hemmelig manuskriptet.

– For en gave! For en ære!

– Jeg er så glad for å være med på dette prosjektet. Jeg har selv vært så heldig å vokse opp med skogen tett innpå meg, sa den svært miljø-engasjerte Margaret Atwood da hun overrakte den forseglede esken med manuset til kunstneren som står bak dette helt spesielle framtidsprosjektet, Katie Paterson.

Margaret Atwood i Oslomarka

Margaret Atwood i Oslomarka er den første av i alt 100 forfattere som skal bidra med manus til fremtidsboken. Først i 2014 skal den åpnes.

Foto: Henning Gulli / NRK

– Vi står i en vanlig skog og samtidig en helt spesiell skog, sa en tydelig rørt Paterson.

– Nå har Atwoods stemme resonnert gjennom trærne, den første av de 99 som vil komme. Det er ikke ofte en drøm går i oppfyllelse for en kunstner, men nå har det skjedd. Manuskriptet til Atwood kommer til å bli trykket på disse bittesmå trærne som er plantet her, men først om 99 år. For en gave, for en ære!

Kulturbyråden i Oslo tok i mot manuset på vegne av Oslo kommune.

– Jeg har stor tro på at det fortsatt vil bli skrevet bøker på papir om 100 år, sa Hallstein Bjercke.

Han skal sørge for at fortellingen blir lagret trygt i byarkivets hvelv. Når det nye hovedbiblioteket åpner i Oslo, vil alle manuskriptene oppbevart i et eget rom, åpent for almuen.

«Scribbler Moon»

Margaret Atwood og Graeme Gibson

Margaret Atwood benyttet anledningen til å ta noen bilder selv av alt pressesirkuset. Her sitter hun på en stubbe i skogen sammen med forfatterkollega Graeme Gibson. – Det Det var han som ville at jeg skulle gjøre dette, sier Atwood smilende.

Foto: Henning Gulli / NRK

Margaret Atwood har voktet det unike manuset lenge. Ikke et ord om hva historien hennes handler om vil hun fortelle, hun har sverget på å ikke røpe et knyst. Det eneste vi får vite, er tittelen.

«Scribbler Moon» heter den første av hundre historier som skal samles fram til utgivelsen i 2114.

– Tittelen gir nok rom for mange spekulasjoner, sier forfatteren.

– Den er en idé om å skrive og den er en idé om tiden, og de er begge to i tittelen.

Neste års forfatter, den andre av 100 som skal skape «Framtidsbiblioteket», annonseres under Norsk Litteraturfestival på onsdag.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix