Hopp til innhold

Antisemittisk Waters?

Roger Waters anklages for å ha antisemittisk symbolbruk i sceneversjonen av «The Wall» som kommer til Norge neste år.

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Roger Waters er på turné med sin «The Wall» og neste år kommer han til Norge.

Foto: John Carucci / Ap

Roger Waters ved den israelske muren

Roger Waters, her ved den israelske muren mot palestinerne, er kjent som kritiker av de israleske myndighetene.

Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP
Abraham Foxman, leder for the Anti-Defamation League (ADL)

Abraham Foxman, leder for the Anti-Defamation League (ADL).

Foto: YURI GRIPAS / Reuters
Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Waters er på turné med «The Wall», og kommer i slutten av april til Oslo og Norge med showet.

Foto: Frank Gunn / Ap

Det er organisasjonen Anti-Defamation League (ADL), som jobber mot antisemittisme, som kommer med beskyldningene, melder New York Post.

David-stjerner og dollarsymbol

Waters har lenge vært kjent som en sterk kritiker av de israelske myndighetene.

Hver gang «The Wall»-showet kommer fram til låta «Goodbye blue sky» slippes det gjenstander formet som David-stjerner og dollarsymbol fra virtuelle bombefly over scenen.

- Waters har selvsagt sin fulle rett til å uttrykke sine politiske meninger om konflikten mellom Israel og det palestinske folk gjennom sin musikk og sitt sceneshow, sier talsmann for ABL Abe Foxman til avisa.

- Krysser grensa

- Men bildene han har valgt å bruke, satt sammen på denne måten, krysser grensa for antisemittisme. Vi skulle ønsket Waters hadde valgt en annen måte å få fram sitt politiske budskap, uten å bruke disse svært gammeldagse, stereotype og antisemittiske oppfatningene om jøder og deres tilsynelatende besettelse når det gjelder å tjene penger, sier han videre.

Det er ikke bare David-stjerner og dollartegn i den omtalte sekvensen av Waters show. I tillegg er det, som du kan se i denne videosekvensen, også kors og den islamske halvmånen og logoene til blant andre bilprodusenten Mercedes og oljeselskapet Shell.

- Absolutt ikke

- Siden turnéen startet 15. September har vi fått dusinvis med anmeldelser og over 120.000 har sett showet, men jeg har aldri tidligere hørt noen som har tolket det på denne måten, sier Laurie Durning fra produksjonsteamet til showet ifølge avisa.

- Dette showet er på alle måter imot krig, og vi ønsker virkelig å få satt en rask stopper for dette pratet om negativitet i forhold til noen folkeslag. Vi tar absolutt ikke i bruk antisemittiske stereotypier, sier hun videre.

Senere har Waters også lagt ut en uttalelse på sin egen hjemmeside, der han forsvarer seg mot anklagene.

- Dersom Hr. Foxman hadde kommet og sett showet før han gjorde seg opp en mening og sa det offentlig, hadde han - håper jeg - kanskje latt det være. Det er absolutt ingen form for antisemittisme i «The Wall»-showet, heter det blant annet i uttalelsen.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Pink Flyd, «Another brick in the wall».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober