NRK Meny
Normal

Antisemittisk Waters?

Roger Waters anklages for å ha antisemittisk symbolbruk i sceneversjonen av «The Wall» som kommer til Norge neste år.

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Roger Waters er på turné med sin «The Wall» og neste år kommer han til Norge.

Foto: John Carucci / Ap

Roger Waters ved den israelske muren

Roger Waters, her ved den israelske muren mot palestinerne, er kjent som kritiker av de israleske myndighetene.

Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP
Abraham Foxman, leder for the Anti-Defamation League (ADL)

Abraham Foxman, leder for the Anti-Defamation League (ADL).

Foto: YURI GRIPAS / Reuters
Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Waters er på turné med «The Wall», og kommer i slutten av april til Oslo og Norge med showet.

Foto: Frank Gunn / Ap

Det er organisasjonen Anti-Defamation League (ADL), som jobber mot antisemittisme, som kommer med beskyldningene, melder New York Post.

David-stjerner og dollarsymbol

Waters har lenge vært kjent som en sterk kritiker av de israelske myndighetene.

Hver gang «The Wall»-showet kommer fram til låta «Goodbye blue sky» slippes det gjenstander formet som David-stjerner og dollarsymbol fra virtuelle bombefly over scenen.

- Waters har selvsagt sin fulle rett til å uttrykke sine politiske meninger om konflikten mellom Israel og det palestinske folk gjennom sin musikk og sitt sceneshow, sier talsmann for ABL Abe Foxman til avisa.

- Krysser grensa

- Men bildene han har valgt å bruke, satt sammen på denne måten, krysser grensa for antisemittisme. Vi skulle ønsket Waters hadde valgt en annen måte å få fram sitt politiske budskap, uten å bruke disse svært gammeldagse, stereotype og antisemittiske oppfatningene om jøder og deres tilsynelatende besettelse når det gjelder å tjene penger, sier han videre.

Det er ikke bare David-stjerner og dollartegn i den omtalte sekvensen av Waters show. I tillegg er det, som du kan se i denne videosekvensen, også kors og den islamske halvmånen og logoene til blant andre bilprodusenten Mercedes og oljeselskapet Shell.

- Absolutt ikke

- Siden turnéen startet 15. September har vi fått dusinvis med anmeldelser og over 120.000 har sett showet, men jeg har aldri tidligere hørt noen som har tolket det på denne måten, sier Laurie Durning fra produksjonsteamet til showet ifølge avisa.

- Dette showet er på alle måter imot krig, og vi ønsker virkelig å få satt en rask stopper for dette pratet om negativitet i forhold til noen folkeslag. Vi tar absolutt ikke i bruk antisemittiske stereotypier, sier hun videre.

Senere har Waters også lagt ut en uttalelse på sin egen hjemmeside, der han forsvarer seg mot anklagene.

- Dersom Hr. Foxman hadde kommet og sett showet før han gjorde seg opp en mening og sa det offentlig, hadde han - håper jeg - kanskje latt det være. Det er absolutt ingen form for antisemittisme i «The Wall»-showet, heter det blant annet i uttalelsen.

VIDEO: Pink Flyd, «Another brick in the wall».

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.