Hopp til innhold

Avmålt begeistring for «The Wall»

«The Wall» er på veien, men ikke alle anmelderne er like begeistret.

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Foto: Frank Gunn / Ap

Onsdag åpnet Roger Waters jubileumsturnéen for «The Wall». Etter den første av i alt tre konserter i Air Canada Centre i Toronto, er anmelderne noe avmålt begeistret.

Hadde ikke spart på noe

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Teknisk sett var det ikke spart på noe da Roger Waters åpnet turnéen i Toronto onsdag.

Foto: Frank Gunn / Ap

Roger Waters hadde ikke spart på noe hva gjaldt tekniske effekter.

Pyroeffekter og en enorm, rundt videoskjerm, gigantiske oppblåsbare dukker og selvsagt den enorme, hvite veggen - blant annet brukt til å vise video. Alt som sammen med musikken kan sette publikum i en meditativ tilstand.

Konseptet for konserten er å framføre albumet «The Wall», en av de fem mest solgte platene i historien, fra a til å. Et album skrevet hovedsakelig av Roger Waters sjøl, men også med bidrag fra gitarist David Gilmour.

Men de to andre medlemmene som fortsatt er i live vil ikke være med på veien for å framføre det rockhistoriske eposet, og trolig blir det aldri noen turné igjen med de gjenlevende Pink Floyd-medlemmene samlet.

En fjerdedel

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Publikum får bare en fjerdedel av Pink Floyd i Roger Waters.

Foto: Frank Gunn / Ap

Det betyr at publikum nå får en fjerdedels Pink Floyd. Men som anmelderen i lokalavisa The Sun påpeker: Roger Waters ser på musikken han laget som større enn seg selv og viktigere enn smålig egoisme og eierskap og verdig en feiring i sin egen rett.

Anmelderen har imidlertid enkelte kritiske anmerkninger, blant annet til David Gilmours erstatter på gitar, som han ikke er spesielt imponert over.

- Han typen Waters hadde tatt med for å gjøre Gilmours bidrag på låter som «Hey You», og «Comfortably Numb» er rett og slett ikke god nok.

- Som Paul Schaffer

- Bandets forsøk på jam og improvisasjon på «Empty Spaces» og «Run Like Hell» hørtes mer ut som noe du kunne forvente av bandet til Paul Schaffer etter en reklamepause på the Late Show enn Pink Floyd på sitt beste, skriver anmelderen.

Roger Waters åpnet onsdag jubileumsturnéen for «The Wall» i Toronto, Canada.

Albumet «The Wall» er løselig basert på Roger Waters' barndom og oppvekst. Konsertversjonen er mer politisk.

Foto: John Carucci / Ap

I tillegg var vokalen til Waters i følge avisa omtrent fraværende i lydbildet under det første verset på «Mother».

«The Wall» er delvis basert på Roger Waters egen barndom og oppvekst. Han mistet sin far i andre verdenskrig, ble mishandlet av lærere, hadde en overbeskyttende mor og ble forlatt av sin første kone.

Mer politisk

Men konsertversjonen er gjort til et vel så politisk som personlig show. Det ble blant annet projisert bilder av soldater, aktivister, barn drept i Irak og brannfolk som ble drept 11. september 2001 under en 20 minutters pause i konserten, bilder sendt inn av fansen, skriver Jam Showbiz.

Faktisk går det så vidt langt i følge CBC News at man får avspilt en lekket militærvideo som viser hvordan to Reuters-journalister blir drept i Irak.

Bandet Waters har med seg på scenen er Snowy White (gitar), G.E. Smith (gitar og bass), Harry Waters (piano), Graham Broad (trommer), Jon Carin (keyboard) and Dave Kilminster (gitar).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Musikkvideoen: Pink Floyd, «Another brick in the Wall».

30. april og 1. mai neste år kommer Roger Waters med dette showet til Fornebu og Telenor Arena.

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: «The Wall»

Foto: Faksimile fra albumcover

Dette er låtene som spilles, slik de var på den opprinnelige vinylutgaven av «The Wall»:

Album 1

Side 1:
1. «In the Flesh?»
2. «The Thin Ice»
3. «Another Brick in the Wall Part 1»
4. «The Happiest Days of Our Lives»
5. «Another Brick in the Wall Part 2»
6. «Mother»

Side 2:
1. «Goodbye Blue Sky»
2. «Empty Spaces»
3. «Young Lust»
4. «One of My Turns»
5. «Don't Leave Me Now»
6. «Another Brick in the Wall Part 3»
7. «Goodbye Cruel World»

Album 2

Side 1:
1. «Hey You»
2. «Is There Anybody Out There?»
3. «Nobody Home»
4. «Vera»
5. «Bring the Boys Back Home»
6. «Comfortably Numb»

Side 2:
1. «The Show Must Go On»
2. «In the Flesh»
3. «Run Like Hell»
4. «Waiting for the Worms»
5. «Stop»
6. «The Trial»
7. «Outside the Wall»

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober