Kjip fyr i elegant strek

Hvilken strek og skygge! For en grøssende forventning de skaper, jeg frydes nesten: hvor smålig kvalm kan Blotch bli rundt neste parisiske hjørne?

Portrett av Blutch (alias Christian Hincker)

Blutch er synonymet til den franske tegneren Christian Hincker (bildet) og skaper av figuren Blotch.

Foto: David Raul

Vi følger Blotch gjennom 1930-tallets Paris, en by han i sin pretensiøse stolthet lever og puster. Blotch er en blant byens vitsetegnere, opprinnelig kunstmaler som flere av dem, og de rivaliserer stadig. I tegneseriealbumet med samme navn som hovedpersonen blir vi med på en rekke opp- og nedturer porsjonert ut i delhistorier.

blotch - haha

Gøy å lese

Alle delhistoriene innledes med en hybris-ballong av en intro om og av den feterte, fiktive tegner selv. Og alle ender vel egentlig snarest med en nedtur.

Godt skrevet, er de, de fungerer godt på norsk også og det er gøy å lese konsentrerte, karikerte tekster.

Vår hovedperson og fortellerstemme glatter over sine fadeser, gnukker med sitt selvforherligende viskelær for å opprettholde ansikt.

Når selve streken kjenner det fattigste menneske

Ringene, som i vann, mange i tallet under øynene når han mister det, er mesterlig penslet og tegnet på.

Og da må jeg få introdusere Blutch. Som ikke må forveksles med Blotch. Blutch er synonymet til den franske tegneren Christian Hincker og skaper av figuren Blotch.

Som en Will Eisner-inspirert ånd over Paris, løper Hinckers strek som en fjær. Hans strek er en kjenner av byen og av menneskenes oppførsel.

Hvorfor være beskjeden - fra Blotch

Meta-Blutch

Virkelighetens serieskaper har faktisk publisert denne føljetongen i et fransk vitsemagasin med samme navn som sin oppdiktede tegners magasin («Fluide Glacial»).

Metalagene, eller forvirringen han skaper ved å legge begge pseudonymer så tett opp til hverandre, er besnærende.

Jeg regner med at parallellene mellom Blutch og Blotch stopper på et betryggende punkt. I alle fall gjør han narr av og avkler noen enormt stygge, reaksjonære, kvinnehatende og etnosentriske strømninger fra mellomkrigsårene.

Men hvem vet, kanskje kan både Blutch og enkelte lesere kjenne igjen noen av de mentale mekanismene hos antihelten?

Blotch av Blutch

– I form er dette meget vel utført. I en overraskende tone, mesterlig tegnet og veldig underholdende, mener tegneserie-anmelder Siri Narverud Moen.

Foto: No Comprendo Press

For en kjiping!

For en kjiping, for noen triste mannsgubber det er han gjerne vil ligne på! Streken, infam og vakker, setter sosialt fortettede settinger hurtig, uvørent og lett.

Tematisk handler det vel om redselen for å bli alene, redselen for å bli avslørt – eller også bare latskap og feighet.

I form er dette meget vel utført. I en overraskende tone, mesterlig tegnet og veldig underholdende.

Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

Flere kulturnyheter