Hopp til innhold

De beste seriene og filmene om skoleliv

Tilbake på skolebenken, syk eller i karantene hjemme? Her er 15 tips til filmer og serier fra skolens verden.

Edvin Ryding og Omar Rudberg spiller prins Wilhelm og Simon i «Young Royals».

SKOLELIV: I «Young Royals» møter vi prinsen av Sverige (Edvin Ryding) og følger hverdagen hans på en kostskole der kjærlighet og royale plikter kommer i konflikt med hverandre. Omar Rudberg spiller (t.h.) Simon.

Foto: Netflix

De fleste er i gang med skole og hverdag. Og enten du drømmer deg tilbake til ferien, er sjeleglad for at skoleåret er i gang igjen, eller har havna i karantene, så er skoleliv og ungdomshverdag utgangspunkt for mange gode serier og filmer.

Her er 15 tips fra NRKs film- og seriekritikere om skoleliv (alle tilgjengelig via strømming).

Vi starter med de nyeste seriene:

Serier

Vanskelig kjærlighet

Edvin Ryding spiller prinsen av Sverige i serien «Young Royals» på Netflix.

PLIKT ELLER KJÆRLIGHET: I serien «Young Royals» må prinsen av Sverige, spilt av Edvin Ryding, ta noen tøffe valg.

Foto: Netflix
  • Tittel: «Young Royals» (2021)
  • Sjanger: Drama
  • Sesonger: 1
  • Terningkast: 5

Hva hadde det betydd for kongehuset om det viste seg at en i arvefølgen til tronen var homofil? Det er noe av tankegodset i den nye svenske Netflix-serien «Young Royals».

Med universelle temaer som seksuell identitet, selvfølelse, kroppspress, utenforskap, ensomhet og vennskap, former disse tenåringslivene en virkelighet flere kan kjenne seg igjen i.

Dette tenåringsdramaet kan beskrives som en blanding av «The Crown» og «Skam», og setter en vakker og ektefølt kjærlighetshistorie i konflikt med en verden der det å opprettholde fasaden betyr alt.

Tilgjengelig på Netflix.

Rå og vond ung virkelighet

Thea Sofie Loch Næss i serien "Delete me". Prtrett av jente med kort hår, åpen munn, blå øyne - hele ansiktet er dekket av ordet "nuller" gjentatte ganger

FATALE KONSEKVENSER: Thea Sofie Loch Næss spiller Marit i den norske serien «Delete Me».

Foto: Viaplay
  • Tittel: «Delete me» (2021)
  • Sjanger: Drama
  • Sesonger: 1
  • Terningkast: 4

Russetid, press, en ulovlig sexvideo, drømmer og vennskap i grus. «Delete Me», er en hard skildring av ung virkelighet. En virkelighet som nok kan være reell for mange.

Sosial utestengelse, og konsekvensene av det, er noe av det som virker mest troverdig i «Delete Me», mye på grunn av den rå ektheten skuespillerne Amalia Holm og Thea Sofie Loch Næss klarer å formidle.

Det er en vond historie med noen brutale sannheter. Kombinert med et knippe dyktige skuespillere, gjør denne råskapen at «Delete Me» treffer i mellomgulvet.

Tilgjengelig på Viaplay.

Å finne seg sjæl

Uly Schlesinger, Justice Smith og Chase Sui Wonders i «Generation».

GEN Z: Uly Schlesinger, Justice Smith og Chase Sui Wonders i «Generation».

Foto: HBO Nordic
  • Tittel: «Generation» (2021)
  • Sjanger: Drama
  • Sesonger: 1
  • Terningkast: 4

Vi befinner oss i California en plass, der en gjeng med high school-elever forsøker å finne ut av sin egen seksualitet, hvem de er og hvem de vil bli, samtidig som de navigerer seg gjennom forelskelser, high school-intriger og strenge foreldre som ikke forstår dem. «Generation» har egentlig den stiliserte tittelen «Genera+ion», der plusstegnet spiller på LGBTQ+-bevegelsen. Flere av rollefigurene i serien definerer seg inn et sted under denne fanen, og det er et variert ensemble serien introduserer oss for.

Med velkjente temaer og vante problemstillinger oppleves dette som noe du har sett før, men med et knippe dyktige skuespillere i front blir serien likevel et severdig drama.

Tilgjengelig på HBO.

Deilig bris av «feelgood»

Bilde fra Netflix-serien Never have I ever

TREKLØVER: Venninnegjengen Fabiola, Devi og Eleanor i «Never Have I Ever».

Foto: Netflix
  • Tittel: «Never Have I Ever» (2020)
  • Sjanger: Komedie
  • Sesonger: 2
  • Terningkast: 4

Nykommeren Maitreyi Ramakrishnan spiller Devi, en skoleflink femtenåring med indiske foreldre, en guttegal tilnærming til tilværelsen og et ørlite sinnemestringsproblem.

I sin første sesong tar «Never Have I Ever» opp både tenåringsangst, seksuell identitet, sorg og frykten for å ikke passe inn, men serien holder seg for det meste på overflaten av problematikken.

«Never Have I Ever» er en underholdende og varm serie om identitet, sex og vennskap. En tenåringskomedie i halvtimesformatet du lett sluker på en ettermiddag.

Tilgjengelig på Netflix.

Bergtar fra første stund

Bilde fra TV-serien Normal People.

KJÆRLIGHET OG VENNSKAP: Overklassejenta Marianne (Daisy Edgar-Jones) og arbeiderklassegutten Connell (Paul Mescal) finner stadig tilbake til hverandre fra de møtes på videregående og gjennom studieårene.

Foto: BBC/Hulu
  • Tittel: «Normal People» (2020)
  • Sjanger: Drama, romantikk
  • Sesonger: 1
  • Terningkast: 6

Denne serien er en nær og ektefølt fortelling om kjærlighet, vennskap og det å bli voksen. Den tar opp temaer som ensomhet og psykisk helse på en måte som treffer knallhardt langt inn i sjela og bergtar fra første stund.

En skoleforelskelse med dybde og substans.

Tilgjengelig i NRK TV.

Åpent og genuint om sex

Aimee Lou Woods, Emma Mackey og Asa Butterfield som tenåringene Aimee, Maeve og Otis i TV-serien Sex Education.

SEXTERAPEUT: Otis (Asa Butterfield, t.h.) starter en slags sexterapiklinikk for de andre elevene på skolen. Maeve (Emma Mackey, i midten) holder orden på klinikkens finanser. Venninna Aimee (Aimee Lou Woods) t.v.

Foto: Sam Taylor/Netflix
  • Tittel: «Sex Education» (2019)
  • Sjanger: Drama, komedie, romantikk
  • Sesonger: 2 (sesong 3 kommer 17. september)
  • Terningkast: 5

Første sesong av «Sex Education» tok på seg oppgaven å lære ungdom (og voksne) om sex og seksualitet på en nyansert, skamfri og lettbeint måte. I løpet av sesong 2 blir dette formålet enda tydeligere. I sin kritikk av det moderne skolesystemets seksualundervisning, tar den ansvar for å fortelle ungdom om samtykke, nytelse og kommunikasjon.

Fjollete og modent om sex og relasjoner.

Tilgjengelig på Netflix.

Vond og jævlig, men fantastisk bra

Zendaya i TV-serien Euphoria

RUS: Zendaya Coleman i rollen som den rusavhengige tenåringen Rue i «Euphoria».

Foto: HBO Nordic
  • Tittel: «Euphoria» (2019)
  • Sjanger: Drama
  • Sesonger: 1
  • Terningkast: 6

HBOs nye dramaserie «Euphoria» er en fortelling om alt det fæle i et tenåringsliv. Her blir temaer som seksuell identitet, ungdomsforelskelse og jakten etter å finne seg selv mikset sammen med sexvideoer på avveie, voldtekt, rus og angst. I «Euphoria» er high school en rå og brutal verden.

Vakker og grusom på samme tid.

Tilgjengelig på HBO.

Herlig perle

  • Tittel: «Derry Girls» (2018)
  • Sjanger: Drama, komedie
  • Sesonger: 2

«Derry Girls» handler om den perioden i livet der alt som skjer føles som det aller viktigste som har skjedd i livet – tenårene. Vi følger Erin og vennegjengen hennes på en katolsk ungdomsskole. Serien er satt til Nord-Irland på starten av 90-tallet da det var stor konflikt i landet, men den fokuserer på tenåringslivet og de massive utfordringene det kan by på.

En liten perle av herlig tilskrudde rollefigurer, britisk humor og generell tenåringsangst.

Tilgjengelig på Netflix.

Filmer

Morsomt, lekent og livlig

Molly (Beanie Feldstein) og Amy (Kaitlyn Dever) i filmen «Booksmart».

FESTMODUS: Etter å ha brukt hele skoletiden på lekser og fag, prøver de to venninnene Molly (Beanie Feldstein) og Amy (Kaitlyn Dever) å ta igjen det tapte på festfronten i løpet av en kveld.

Foto: Francois Duhamel / Annapurna Pictures
  • Tittel: «Booksmart» (2019)
  • Sjanger: Komedie
  • Terningkast: 5

Det er noe tidløst over hvordan «Booksmart» skildrer ungdomslivet i skjæringspunktet mellom tankeløs fest og moro og seriøse tanker om en stadig nærmere forestående fremtid.

Filmen har en viril og anarkistisk form som gjør den konstant underholdende, samtidig som det ligger noe ekte bak high school-humoren, som gir både historien og figurene en velkommen dybde.

Rasende morsom, bedårende søt og forbausende sår på samme tid.

Les anmeldelsen

Kan kjøpes/leies på diverse digitale filmtjenester.

Lun og varm

Paul forsøker å overtale Ellie til å skrive et kjærlighetsbrev for ham i Netflix-filmen «The Half of It».

BUDBRINGER: Paul forsøker å overtale Ellie til å skrive et kjærlighetsbrev for ham i «The Half of it».

Foto: Netflix
  • Tittel: «The Half of it»
  • Sjanger: Drama, komedie
  • Terningkast: 4

«Dette er ikke en kjærlighetshistorie», bedyrer filmens hovedrolle innledningsvis. Og selv om det ved første øyekast kan virke som om dette er nok en historie om en tenåringsforelskelse, så forsøker regissør Alice Wu å gjøre noe mer med «The Half of It».

Filmen spiller på mange konvensjoner fra high school-komedien og faller i noen klisje-fallgruver underveis, men fremstår likevel som en smart og hjertevarm dramedie.

Lunt og varmt om vennskap og seksualitet.

Tilgjengelig på Netflix.

Norske tenåringer vil kjenne seg igjen

Bilde fra filmen "Psyochobitch". Regi: Martin Lund.

KONFRONTASJON: Marius (Jonas Tidemann) og resten av klassen konfronterer Frida (Elli Rhiannon Müller Osborne), som er klassens mørke utskudd, i filmen «Psychobitch».

Foto: Norsk Filmdistribusjon/Ape & Bjørn
  • Tittel: «Psychobitch» (2019)
  • Sjanger: Drama, romantikk
  • Terningkast: 4

Norske tenåringer vil kunne kjenne igjen sin egen hverdags utfordringer og situasjoner i en ganske morsomt fortalt historie om et uventet vennskap mellom en nesten kjedelig normal gutt og ei vanskeligstilt jente med problemer.

Den amerikanske highschool-filmen har fått en norsk tremenning.

Les anmeldelsen

Kan kjøpes/leies på diverse digitale filmtjenester.

Autentisk portrett av en tenåringsjente

Elsie Fisher spiller tenåringsjenta Kayla i filmen "Eighth Grade".

LIVET BAK SKJERMEN: Elsie Fisher spiller tenåringsjenta Kayla i «Eighth Grade» som er usynlig på skolen og gjemmer seg bak sosiale medier.

Foto: United International Pictures
  • Tittel: «Eighth Grade» (2018)
  • Sjanger: Drama, komedie
  • Terningkast: 5

Filmen tar for seg «generasjon z», og hvordan det er å vokse opp i en verden der livet på nett er like viktig som det virkelige liv. Dette er ikke den velkjente historien om den nerdete tenåringsjenta som ble kul. «Eighth Grade» er mer ærlig enn som så.

Hjertevarmt om tenåringens vanskelige liv.

Les anmeldelsen

Kan kjøpes/leies på diverse digitale filmtjenester.

Hjerteskjærende

Bilde fra dokumentarfilmen "Bully" fra 2012.

MOBBES: I «Bully» fryses Kelby ut fordi hun er lesbisk.

Foto: SF Norge
  • Tittel: «Bully» (2012)
  • Sjanger: Dokumentar
  • Terningkast: 5

«Bully» handler om mobbing, både om de som blir utsatt for den, de som utøver den og de som lukker sine øyne og ører for den.

Denne dokumentarfilmen viser med hjerteskjærende tydelighet den ubarmhjertige tilværelsen noen barn har på skole og skolevei, hvor utsatte de er og hvor lite skolesystemet kan gjøre med problemet.

Dette er filmen alle barn, foreldre og skoleansatte bør tvinges til å se!

Les anmeldelsen.

Kan kjøpes/leies på diverse digitale filmtjenester.

Klassikere

Fra Harry Potter and the Order of the Phoenix

MAGISK SKOLEGANG: Trollmannen Harry Potter (Daniel Radcliffe) og vennene hans kjemper sammen gjennom hele åtte filmer.

Foto: Murray Close / Murray Close

Harry Potter-universet (2001–2011)

  • Sjanger: Fantasy, action, eventyr
  • Terningkast: 5

Om man virkelig vil drømme seg helt bort fra virkeligheten og norsk skolehverdag, er det mye å ta av i dette trolldomsuniverset. Hele åtte filmer basert på J.K. Rowlings bøker ble over en tiårsperiode laget om den unge trollmannen Harry Potter og hans venner og fiender ved og rundt Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Les anmeldelsen av den aller siste filmen «Harry Potter og dødstalismanene del 2».

Kan kjøpes/leies på diverse digitale filmtjenester.

Klasseromsdrama

Bildet fra fimen "Klassen" ("Entre Les Murs") fra 2008. Regi: Laurent Cantet. Skuespiller Francoise Bégaudeau spiller lærer.

KLASSEN: Francoise (Francoise Bégaudeau) er klasseforstander for en multietnisk klasse med 14-åringer. Filmen viser hvordan skoleverkets system og elevenes behov ikke er tilpasset hverandre.

  • Tittel: «Klassen» (2009)
  • Sjanger: Drama
  • Terningkast: 5

Filmen er en skarpt observert studie i dynamikken mellom lærer og elever i en typisk ungdomsskoleklasse i Paris. Den er høydramatisk i sine hverdagslige problemstillinger og berører emosjonelt uten å ty til unødvendige triks. «Klassen» fremstår som en ren dokumentarfilm, der vi er flue på veggen i en virkelig klasse, ikke på et filmsett med skuespillere som følger et manus.

Velkommen inn i klasserommet!

Les anmeldelsen

Tilgjengelig på HBO og på SF Anytime.

Bonus:

Få serier har fått så mye oppmerksomhet og skryt for å speile dagens ungdomsliv som TV-serien «Skam». Gjennom fire sesonger følger vi oppturer og nedturer for elevene på Hartvig Nissens skole i Oslo. Alle episoder kan sees i NRK TV:

SKAM sesong 1

Se den amerikanske versjonen «SKAM Austin»:

Skam Austin S02E6

Anbefalt videre lesing:

Dette er en oppdatert versjon av en artikkel som først ble publisert 9. august 2020.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter