– Jokke var tidenes dårligste narkoman

– Man blir jo bekymra. Man våkner ofte opp om natta og tenker «hva gjør han nå», forteller tegneserieskaper Christopher Nielsen om sin bror Jokke.

Video trygdis-jokke2

SE VIDEO: Christopher Nielsen snakker ut om «Jokke» i siste utgave av Trygdekontoret.

– Det er klart det er slitsomt å ha en bror som er tungt narkoman. Men det er jævla slitsomt å ha en tung alkoholiker som bror også, forteller Christopher Nielsen om forholdet til sin avdøde bror, musikeren Joachim «Jokke» Nilsen.

Det er i høstens siste sending av Trygdekontoret at Nielsen gir et åpent og ærlig innblikk i hvordan det var å leve med en bror med rusproblemer.

I seriens sesongavslutning har programleder Thomas Seltzer fått lov til å lage sitt «drømmetrygdis», og han har derfor invitert det mennesket i Norge som han i følge seg selv er aller mest fan av, nemlig Christopher Nielsen.

Les også: Her er det beste fra Trygdekontoret

Publikum tok rollen han bokstavelig

Joachim Nielsen, Jokke & Valentinerne

Joachim Nielsen, kjent fra bandet Jokke & Valentinerne, døde i år 2000. Han var en av Norges største artister.

Foto: May-Irene Aasen

– Jokke var sannsynligvis tidenes dårligste narkoman. Det var bare sorgen hele veien. Han ble så dårlig og fant ikke årer og var ikke måte på. Han var skikkelig amatør, og ble bløffa hele tida, forklarer Nielsen.

– Samtidig må jeg jo si at han faktisk klarte å skrive alle disse låtene, spille dem inn, dra på turné og spille masse konserter mens han var rusmisbruker.

Nielsen beskriver en bror med stå på-vilje som aldri gjorde ting halvveis. En bror som drakk på seg epilepsi og som det nærmest ble forventet at skulle møte opp full og leve litt på kant med resten av samfunnet. En bror som ble kjørt hardt av en bransje som kanskje hadde andre ønsker og krav enn ham selv. Christopher var selv involvert i bandprosjektet og tegnet alle covrene til Jokke & Valentinerne.

– Det var jo meningen at Jokke skulle være en karakter, en tegneseriefigur. Det var fiksjon, noe vi fant på. Men fansen tok det jo jævla bokstavelig. Det var liksom ikke meningen, forklarer han.

– Følte du noen form for lettelse når han døde, vil Thomas Seltzer vite.

– Det er litt rart at du sier det, for det gjorde jeg faktisk. Det er ganske brutalt å si det, men man er jo seg selv nærmest. Det var egentlig ganske slitsomt, svarer Nielsen.

– Egentlig så syns jeg han hadde fortjent å... Han kunne levd et veldig bra liv. Så det hadde vært best om han kunne fortsatt med det, sier han stille.

Humanist og pessimist

Christopher Nielsen ble tildelt Amanda-prisen for "Slipp Jimmy Fri!"

Christopher Nielsen ble tildelt Amanda-prisen for 'Slipp Jimmy Fri!'.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Christopher Nielsen er en av pionerene innen norske undergrunnstegneserier. Han har gitt ut en rekke tegneserier, står bak tegnefilmserien To trøtte typer, og den prisbelønnede animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri . I tillegg har han skrevet flere teaterstykker, og er nå også konseptkunstner.

Les: Nielsen lager verdens største flipperspill

I Trygdekontoret forteller han om sitt noe pessimistiske syn på livet, best beskrevet med hans hjemmesnekra begrep «misantroposofi», en slags misantropi, eller menneskeforakt, satt inn i en filosofisk kontekst. De pessimistiske og mørke aspektene kommer også til uttrykk gjennom kunsten hans. Likevel er bildet aldri så sort/hvitt som det kanskje kan virke som.

– Hvis jeg observerer en person som spyr på fest, så ler jeg veldig godt, men jeg syns litt synd på ham også, forklarer Nielsen.

Les også: Anmeldelse av teaterstykket Hustyrannen

I en uredigert versjon av intervjuet, som NRK.no publiserer i kveld, snakker Nielsen videre om blant annet 22. juli og hans syn på narkotika-politikken.

Den redigerte versjonen av intervjuet med Christopher Nielsen ser du i siste utgave av Trygdekontoret på NRK3 i kveld klokken 21:40.

Kulturstrøm

 • Få donasjoner til Notre-Dames

  Etter at katedralen i Paris ble herjet av brann for to måneder siden lovet flere franske milliardærer anselige donasjoner. Men ingen har oppfylt løftene, skriver SVT. – I stedet er det mindre donasjoner fra vanlige folk som finansierer gjenoppbyggingen

 • Ber om gode jubileumsinnspel

  Bystyret ønskjer forslag og innspel til korleis Stavanger sitt 900-årsjubileum skal feirast i 2025. Invitasjonen går både til private og til lag og organisasjonar. Bystyret løyver to millionar kroner både i 2020 og i 2021 til planlegginga.

  Domkirken i Stavanger
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK
 • Skipstunnel kan bli klar i 2025

  Verdens lengste tunnell for skip som er foreslått på Stadt kan tas i bruk i 2025, melder Kystverket, som mener kostnadene kan holdes innenfor rammene til Nasjonal transportplan. Storinget må vedta investeringen. Her kan du se flere bilder av Snøhettas forslag til tunnelen, 1,7 km lang.

  Stad skipstunnel
  Foto: Kystverket/Snøhetta