Normal

Skal bli verdens største flipperspill

Tegneserieskaperen Christopher Nielsen vil i «Guinness rekordbok» med verdens største flipperspill.

Video Christopher Nielsen lager verdens største flipperspill

Se Christopher Nielsens i arbeid med å lage verdens største flipperspill.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Christopher Nielsen holder i disse dager på med å gjøre seg ferdig med kunstverket sitt – installasjonen ”Superstar”.

Christopher Nielsens flipperspill

En detalj fra Christopher Nielsens flipperspill.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Verket består av en diger, malt vegg med blinkende lys, og en selvlaget spillmaskinen. Her skal publikum spille seg til å bli rockestjerner.

– Det som er viktig er å komme i «Guinnes rekordbok», og få en målbar enhet for estetikk. Jeg ser på dette som det ypperste jeg har produsert i min karriere, sier Christopher Nielsen til Nasjonalgalleriet .

Lei av tegneserier

Christopher Nielsen har vært Norges viktigste tegneserieskaper i 30 år. Aller mest kjent er han for undergrunnsserien «To trøtte typer», som handler om to slitne narkomane.

Det var gjennom gruppen Jokke & Valetinernene de fleste fikk øynene opp for Christopher Nielsens særegne tegneserieunivers. Plateomslagene til avdøde Joachim Nielsen – eller Jokke – ble nemlig alltid tegnet av storebror Christopher.

Han begynte på kunstprosjektet fordi han var lei av å være tegneserieskaper.

– Jeg ble lei av at jeg alltid i selskapslivet måtte presentere meg som tegneserietegner, sier han

Christopher Nielsens flipperspill

Siden broren Joachim døde i 2000, har Christoffer holdt på med en rekke forskjellige kunstneriske uttrykk, både tegneseriealbum, TV, kino, og en teaterforestilling tonesatt av Joachim Nielsen. Nå vil Christopher i 'Guinness rekordbok' med det som skal bli verdens største flipperspill.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Inspirert av Jokke

Nielsens flipperspill forteller hva det egentlig vil si å være superstjerne. Kunstnerens avdøde bror går igjen i kunstverket, som er laget som en karrierestige for alle som vil lykkes som artist.

– Det består av alle fallgruvene du må forholde deg til, for eksempel å selge musikken sin til de kommersielle kreftene, misbruke narkotika, og til slutt dø ung. Da blir du en superstjerne, og da står alle og hoier og skriker, som når man vinner i flipperspill, sier Christopher.

Idol-generasjonen

Kunstverket er også ment som et spark til dagens unge, som Nielsen mener aller helst vil bli kjendis over natten.

– Enhver drittunge i dag tror de skal bli superstjerne, og så blir de gjerne med i Idol. De skjønner ikke at de blir lurt, og at de som 23-åringer sitter igjen som en falmet stjerne.

Fæl virkelighet

Nielsen føler at verden er fæl, og kritiserer det han mener er samfunnets positivisme-tyranni, altså at det er kun det positive som teller. Han mener selv at han ikke blir sliten av å fokusere så mye på det negative, som han gjør i kunsten sin.

– Man ser jo hvordan det motsatte budskapet – positiviteten – gjennomsyrer hele den kapitalistiske verden, hvor man tror alt ordner seg bare man får ny teknologi. Dette tror jeg er en løgn. Mitt prosjekt er å si at det er ikke sånn, sier Nielsen.

Christopher Nielsens flipperspill

Verket er et bestillingsverk om pop, som blir å finne på det splitter nye Popsenteret som åpner i Oslo senere i år.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Jokke har for eksempel fått stadig mer anerkjennelse etter sin død. Mens han ennå levde, var han blitt for negativ for plateselskapene, ifølge Christopher.

– De ønsket mer av «To Fulle Menn», og slike sanger. Han ble dumpet, fordi han ble for negativ.

Denne mekanismen har gått inn på Christopher, og er et gjennomgangstema i kunsten hans.

– Det er som i flipperen. «Die young», så blir du ikke en trøtt gammel fyr som lager dårlige plater, sier Nielsen.

Video Nasjonalgalleriet (4:14 @ Nasjonalgalleriet)

Se hele Nasjonalgalleriet i Nett-TV.

Kulturstrøm

 • Michael Kors kjøper Versace

  Den amerikanske designeren Michael Kors kjøper det italienske motehuset Gianni Versace for 17,5 milliarder kroner. Prisen for oppkjøpet er 1,83 milliarder euro eller 2,12 milliarder dollar.

 • Oppretter kvensk filmfestival

  Nordnorsk filmsenter ønsker å opprette en filmfestival for kvenskspråklige. Den kvenske filmregissøren Anstein Mikkelsen skal fronte festivalen. Målet er å vise filmer med kvensk tematikk til et større publikum, melder filmsenteret.

 • Tilbakegang for papiraviser

  Papiravisene har en tilbakegang på 7,7 prosent sammenlignet med første halvår i fjor, viser tallene fra Mediebedriftenes Landsforening. Ti papiraviser har fått flere lesere, mens 78 aviser har fått færre. Klassekampen har fått flest nye lesere.

  Papiraviser
  Foto: Kristin Granbo / NRK