Hopp til innhold

– Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet

Den norske film-, tv- og teaterbransjen vil bekjempe seksuell trakassering med egen «Vær varsom»-plakat.

Harvey Weinstein jobbet med mange kjente kvinnelige skuespillere

Harvey Weinstein var en av Hollywoods mektigste produsenter og arbeidsgiver for flere av verdens største skuespillere.

Foto: Getty Images

I dag samles film, tv, spill og teaterbransjen til felles innsats mot seksuell trakassering.

Både Skuespillerforbundet, Dramatikerforbundet, Regiforbundet og Virke Produsentforeningen skal delta.

Møtet skal munne ut i to konkrete ting:

  • Et felles sett med etiske kjøreregler
  • En undersøkelse for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i bransjen

I en undersøkelse fra Telemarksforsking og BI i 2016, kom det fram at seksuell trakassering er nesten fem ganger mer utbredt blant skuespillere enn i arbeidslivet generelt.

Monica Boracco

Monica Boracco er leder for Dramatikerforbundet.

Foto: Dramatikerforbundet

– Vi vet at det skjer, men jeg har vært forbundsleder i seks år og aldri fått inn slike saker, sier lederen for Dramatikerforbundet Monica Boracco.

Hun mener det er svært viktig å få kartlagt hvorfor det ikke blir varslet.

– Vi er nødt til å finne ut om folk i bransjen bruker posisjonen sin til å trakassere.

– Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet

Etter at det ble kjent hvordan den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein i lang tid har trakassert kvinnelige skuespillere i Hollywood, har flere millioner delt emneknaggen #metoo i sosiale medier.

– Skuespillere er hele tiden på jakt etter neste jobb, og det gjør oss sårbare for å bli utnyttet, sier forbundsleder for Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen.

Knut Alfsen

Forbundsleder for Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen.

Foto: Gisle Bjørneby

Han forteller at skuespillere er avhengige av å komme godt overens med de som kan skaffe jobb; regissører, castere, teatersjefer og produsenter.

– Og når det først skjer trakassering er vi skuespillere redde for å si ifra, av frykt for å bli regnet som vanskelige av de som påvirker om vi får jobb eller ikke.

– Å forhindre trakassering er vårt ansvar

I Norge er det Virke Produsentforeningen som organiserer film- og tv-produsentene. Direktør Torbjørn Urfjell erkjenner at produsentene har stor makt, men tror ikke den misbrukes i særlig grad, slik som i Harvey Weinsteins tilfelle.

– Per nå ser det ikke ut til at det er et veldig stort problem at produsenter utfører seksuell trakassering. Men det er vi som er arbeidsgivere, og det er arbeidsgivers ansvar å forhindre trakassering.

Han mener likevel at #metoo-kampanjen har vist at den norske film-, tv- og teaterbransjen trenger noen felles kjøreregler.

Torbjørn Urfjell er direktør for Virke Produsentforeningen

Torbjørn Urfjell er direktør for Virke Produsentforeningen.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Vi skal være helt sikre på at det ikke kommer til å foregå i fremtiden, at det ikke blir akseptert og at det blir stoppet. Vi skal gå fra #metoo til #nomore.

De felles kjørereglene er ennå på skissestadiet, men Urfjell sier han har disse punktene på blokka:

  • Sørge for at de ikke oppstår situasjoner der seksuell trakassering kan oppstå
  • La være å ha arbeidsmøter hjemme hos folk sent på kvelden
  • Mindre bruk av alkohol i arbeidssituasjoner

– Vi må starte jobben med å etablere vær varsom-plakaten for teater- og filmbransjen. Det vil også styrke profesjonaliteten vår, sier forbundslederen for Norsk Skuespillerforbund.

– Men hvorfor er den ikke laget tidligere? Det er jo, som du sier, et velkjent problem?

– Det spørsmålet har også jeg stilt meg.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober