– Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet

Den norske film-, tv- og teaterbransjen vil bekjempe seksuell trakassering med egen «Vær varsom»-plakat.

Harvey Weinstein jobbet med mange kjente kvinnelige skuespillere

Harvey Weinstein var en av Hollywoods mektigste produsenter og arbeidsgiver for flere av verdens største skuespillere.

Foto: Getty Images

I dag samles film, tv, spill og teaterbransjen til felles innsats mot seksuell trakassering.

Både Skuespillerforbundet, Dramatikerforbundet, Regiforbundet og Virke Produsentforeningen skal delta.

Møtet skal munne ut i to konkrete ting:

 • Et felles sett med etiske kjøreregler
 • En undersøkelse for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i bransjen

I en undersøkelse fra Telemarksforsking og BI i 2016, kom det fram at seksuell trakassering er nesten fem ganger mer utbredt blant skuespillere enn i arbeidslivet generelt.

Monica Boracco

Monica Boracco er leder for Dramatikerforbundet.

Foto: Dramatikerforbundet

– Vi vet at det skjer, men jeg har vært forbundsleder i seks år og aldri fått inn slike saker, sier lederen for Dramatikerforbundet Monica Boracco.

Hun mener det er svært viktig å få kartlagt hvorfor det ikke blir varslet.

– Vi er nødt til å finne ut om folk i bransjen bruker posisjonen sin til å trakassere.

– Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet

Etter at det ble kjent hvordan den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein i lang tid har trakassert kvinnelige skuespillere i Hollywood, har flere millioner delt emneknaggen #metoo i sosiale medier.

– Skuespillere er hele tiden på jakt etter neste jobb, og det gjør oss sårbare for å bli utnyttet, sier forbundsleder for Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen.

Knut Alfsen

Forbundsleder for Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen.

Foto: Gisle Bjørneby

Han forteller at skuespillere er avhengige av å komme godt overens med de som kan skaffe jobb; regissører, castere, teatersjefer og produsenter.

– Og når det først skjer trakassering er vi skuespillere redde for å si ifra, av frykt for å bli regnet som vanskelige av de som påvirker om vi får jobb eller ikke.

– Å forhindre trakassering er vårt ansvar

I Norge er det Virke Produsentforeningen som organiserer film- og tv-produsentene. Direktør Torbjørn Urfjell erkjenner at produsentene har stor makt, men tror ikke den misbrukes i særlig grad, slik som i Harvey Weinsteins tilfelle.

– Per nå ser det ikke ut til at det er et veldig stort problem at produsenter utfører seksuell trakassering. Men det er vi som er arbeidsgivere, og det er arbeidsgivers ansvar å forhindre trakassering.

Han mener likevel at #metoo-kampanjen har vist at den norske film-, tv- og teaterbransjen trenger noen felles kjøreregler.

Torbjørn Urfjell er direktør for Virke Produsentforeningen

Torbjørn Urfjell er direktør for Virke Produsentforeningen.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Vi skal være helt sikre på at det ikke kommer til å foregå i fremtiden, at det ikke blir akseptert og at det blir stoppet. Vi skal gå fra #metoo til #nomore.

De felles kjørereglene er ennå på skissestadiet, men Urfjell sier han har disse punktene på blokka:

 • Sørge for at de ikke oppstår situasjoner der seksuell trakassering kan oppstå
 • La være å ha arbeidsmøter hjemme hos folk sent på kvelden
 • Mindre bruk av alkohol i arbeidssituasjoner

– Vi må starte jobben med å etablere vær varsom-plakaten for teater- og filmbransjen. Det vil også styrke profesjonaliteten vår, sier forbundslederen for Norsk Skuespillerforbund.

– Men hvorfor er den ikke laget tidligere? Det er jo, som du sier, et velkjent problem?

– Det spørsmålet har også jeg stilt meg.

Kulturstrøm

 • Robyn til Øyafestivalen

  Øyafestivalen slipper sitt tredje stornavn til 2019-utgaven. Fra før av har headlinerartistene The Cure og Karpe blitt sluppet. Den svenske artisten Robyn ga nylig ut albumet «Honey», hennes første på åtte år, og skal i den forbindelse turnere i USA og Europa i 2019, ifølge Variety. Turneen starter i Stavanger og Bergen i februar, og billettene ble revet bort på sekunder, skrev Bergensavisen da billettene ble lagt ut der. NRK P3s musikkanmelder ga albumet «Honey» terningkast 4.

  Robyn
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Tema
 • Disse kan vinne Bokslukerprisen

  80.000 elever på 5. og 6. trinn har lest og vurdert norske skjønnlitterære barnebøker fra det siste året, skriver Foreningen !les i en pressemelding. Nå har 20 skoleklasser nominert disse fem finalistene: «Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden» av Simon Stranger og Helena Lindholm,«Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser» av Robert Næss, «Anton og andre flokkdyr» av Gudrun Skretting, «Bobla» av Siri Pettersen og «Ingen sover trygt i natt» (bildet) av Mari Moen Holsve. Nå skal ti juryklasser fra hele landet lese bøkene og kåre vinnerboken. Prisen deles ut på Verdens bokdag 24. april 2019. Foreningen !les står bak flere tiltak for å øke leselysten blant unge, som litteraturprisene Ungdommens kritikerpris og Uprisen.

  Ingen sover trygt i natt
  Foto: Cappelen Damm
 • Gikk langt inn i personlige minner

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død