I dag samles film, tv, spill og teaterbransjen til felles innsats mot seksuell trakassering.
Både Skuespillerforbundet, Dramatikerforbundet, Regiforbundet og Virke Produsentforeningen skal delta.
Møtet skal munne ut i to konkrete ting:
- Et felles sett med etiske kjøreregler
- En undersøkelse for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i bransjen
I en undersøkelse fra Telemarksforsking og BI i 2016, kom det fram at seksuell trakassering er nesten fem ganger mer utbredt blant skuespillere enn i arbeidslivet generelt.
Monica Boracco er leder for Dramatikerforbundet.
Foto: Dramatikerforbundet– Vi vet at det skjer, men jeg har vært forbundsleder i seks år og aldri fått inn slike saker, sier lederen for Dramatikerforbundet Monica Boracco.
Hun mener det er svært viktig å få kartlagt hvorfor det ikke blir varslet.
– Vi er nødt til å finne ut om folk i bransjen bruker posisjonen sin til å trakassere.
– Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet
Etter at det ble kjent hvordan den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein i lang tid har trakassert kvinnelige skuespillere i Hollywood, har flere millioner delt emneknaggen #metoo i sosiale medier.
– Skuespillere er hele tiden på jakt etter neste jobb, og det gjør oss sårbare for å bli utnyttet, sier forbundsleder for Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen.
Forbundsleder for Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen.
Foto: Gisle BjørnebyHan forteller at skuespillere er avhengige av å komme godt overens med de som kan skaffe jobb; regissører, castere, teatersjefer og produsenter.
– Og når det først skjer trakassering er vi skuespillere redde for å si ifra, av frykt for å bli regnet som vanskelige av de som påvirker om vi får jobb eller ikke.
– Å forhindre trakassering er vårt ansvar
I Norge er det Virke Produsentforeningen som organiserer film- og tv-produsentene. Direktør Torbjørn Urfjell erkjenner at produsentene har stor makt, men tror ikke den misbrukes i særlig grad, slik som i Harvey Weinsteins tilfelle.
– Per nå ser det ikke ut til at det er et veldig stort problem at produsenter utfører seksuell trakassering. Men det er vi som er arbeidsgivere, og det er arbeidsgivers ansvar å forhindre trakassering.
Han mener likevel at #metoo-kampanjen har vist at den norske film-, tv- og teaterbransjen trenger noen felles kjøreregler.
Torbjørn Urfjell er direktør for Virke Produsentforeningen.
Foto: Petter Sommer / NRK– Vi skal være helt sikre på at det ikke kommer til å foregå i fremtiden, at det ikke blir akseptert og at det blir stoppet. Vi skal gå fra #metoo til #nomore.
De felles kjørereglene er ennå på skissestadiet, men Urfjell sier han har disse punktene på blokka:
- Sørge for at de ikke oppstår situasjoner der seksuell trakassering kan oppstå
- La være å ha arbeidsmøter hjemme hos folk sent på kvelden
- Mindre bruk av alkohol i arbeidssituasjoner
– Vi må starte jobben med å etablere vær varsom-plakaten for teater- og filmbransjen. Det vil også styrke profesjonaliteten vår, sier forbundslederen for Norsk Skuespillerforbund.
– Men hvorfor er den ikke laget tidligere? Det er jo, som du sier, et velkjent problem?
– Det spørsmålet har også jeg stilt meg.