- Jeg har ren samvittighet

Etter å ha avsluttet den selvbiografiske kampen om sitt liv, er Karl Ove Knausgård gjest i Skavlan-studioet. Bøkene hans har skapt stor forargelse og debatt. Likevel er samvittigheten hans helt ren.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård besøkte Skavlan og forsikret om at han fortsatt hadde god samvittighet, selv etter kritikken fra eks-kona.

Foto: SÖREN ANDERSSON / Scanpix

«Min Kamp»-forfatteren har fått ny oppmerksomhet i det siste da eks-kona Tonje Aursland har kommet med sin historie i P2s radiodokumentar der hun sier at hun opplever Knausgård som hensynsløs.

Men forfatteren hevder fortsatt at han har sitt på det tørre selv om kritikken har kommet fra hans nærmeste.

– Jeg følte stor fortvilelse og ble lei meg for det som dette prosjektet har gjort. Men det er allikevel min rett. Jeg har rett til min historie og min fars historie, sier han til Fredrik Skavlan.

Informerte alle i forkant

På spørsmål fra Skavlan om Knausgård er en judas og pengene han tjent er blodpenger, går forfatteren i forsvar.

– Jeg har sent ut boken til alle involverte før den ble gitt ut. Jeg tok denne diskusjonen med alle sammen. Alle har sagt ja til å figurere med fullt navn, sier han og legger til:

– Min eks-kone har også sagt ja til dette i forkant. Jeg har ren samvittighet.

Kald tristesse

Skavlan lurer også på hvordan Knausgårds nåværende kone takler å få livet deres beskrevet som en kald tristesse.

– Jeg beskriver en enorm kjærlighet først, som så blir til hverdag. Jeg må jo kunne fortelle om det også.

Knausgård sier at hans nåværende kone er utrolig sjenerøs og forteller at hun leste boka først når den var ferdig.

– Men hun er forfatter selv og så lenge det er sant så er det også ok, sier han

Over 3000 sider

Knausgård sier han kunne skrive 100 sider om å være på Skavlan og at det ikke var noe problem å skrive 3000 sider om sitt eget liv, selv om han bare er noe over 40 år.

– Jeg tenkte ikke at det skulle bli 3000 sider, men noe åpnet seg når jeg startet. Jeg opplevde en kraft som kom.

Knausgård ønsket å skrive om sin far. Om hvordan en helt vanlig samfunnsborger skilte seg og ble alkoholiker.

– Han døde under traumatiske forhold. Jeg ville undersøke dette i forhold til mine egne destruktive sider. Hvis ikke jeg kan gjøre det, hvem kan det da?

Kan ikke dele pengene

Bøkene lanseres i disse dager i Sverige hvor Knausgård bor med sin svenske kone og tre barn. Dermed vil bokseriens suksess nå enda et skritt opp på salgslistene.

Skavlan foreslår at Knausgård kan dele pengene han tjent på den enorme boksuksessen med alle involverte. Det går i midlertidig ikke. Knausgård forteller at pengene han har tjent, alt er borte.

– Pengene har jeg brukt opp allerede, de har gått til å kjøpe hus, sier han til Skavlan som synes det var en god investering.

Kulturstrøm

 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK
 • Joaquin Phoenix støtter norsk film

  Oscar-vinneren ble så rørt av den norske dokumentarfilmen «Gunda» at han gikk rett inn som medprodusent. Filmen følger en norsk grisemor og hennes grisunger på nært hold, og er regissert av Viktor Kossakovsky. «Gunda» vises søndag under Berlinalens nye konkurranseseksjonen Encounters, og er også med i dokumentarfilm-konkurransen.

  Dokumentarfilmen Gunda regissert av Viktor Kossakovsky
  Foto: Egil Håskjold Larsen/Sant&Usant / NTB