Hopp til innhold

Hør Knausgård lese fra «Min kamp»

Nå kan du høre Karl Ove Knausgård lese fra «Min kamp 1».

Karl Ove Knausgård
Foto: Kjetil Hansen/NRK

Fra fredag 23. april kan du høre Karl Ove Knausgård lese fra «Min kamp 1» i Verdt å lese på NRK P2, i seks programmer framover. Sendingene starter kl. 17.03, med repriser kl. 07.30 og 19.03 på søndager.

Hør det første programmet i serien her:

Hør: Knausgård leser fra "Min kamp 1"

Seksbindsverket «Min kamp» har fått usedvanlig mye oppmerksomhet i Norge og de første fire bindene har toppet salgslistene i flere uker.

Fredag 23. april ble det også klart at han ble tildelt Sørlandets litteraturpris 2010. Han takket for prisen med en lang takketale.

Les takketalen til Knausgård her: Knausgård hedret av sine egne

Knausgård på Operaen

Karl Ove Knausgård
Foto: Kjetil Hansen/NRK

Produsent Grethe Berge hørte Karl Ove Knausgård første gang under en opplesning på Operaen.

– Jeg hørte at han kunne lese og tenkte at dette skulle vi ha i Verdt å lese, sier hun til NRK.no.

Hør: Knausgård om å lese høyt

Grethe Berge og tekniker Kjetil Hansen dro til Malmø og tilbrakte to dager i studio sammen med Knausgård, som dermed måtte tidsforskyve arbeidet med siste bind av «Min kamp»-verket.

– Knausgård stod opp klokken 03.30 for å skrive på bind seks av «Min kamp», før han kom til studio, forteller Berge.

Les: Hjemmesiden til Verdt å lese

– En praktfull stemme

I opplesningsserien i Verdt å lese, er det hentet utdrag fra «Min kamp 1». Og lytterne trenger ikke å høre alle de seks sendingene av Verdt å lese.

– Hver enkel del gir mening. Det tenker jeg alltd på når folk hører denne halvtimen som programmet varer, sier Berge, som skryter av samarbeidet med Knausgård og innsatsen hans i studio.

– Jeg synes at Knausgård har en praktfull stemme. Han er en glimrende oppleser. Han er oppriktig, later ikke som, og er ikke kunstig. Han snakker på en naturlig måte til deg, slik at han når frem til deg.

Knausgård leser fra «Min kamp 1» hver fredag, fra 23. april til og med 4. juni, med sendeopphold 28. mai grunnet Litteraturfestivalen på Lillehammer.

– Alt er kaos

Til Grethe Berge og Verdt å lese fortalte Karl Ove Knausgård også om det å kombinere forfatteryrket og farsrollen.

– Det handler om å turnere kaos. Jeg prøver å kaste meg ut i det og ta alt som det kommer, både når det gjelder romanskriving og oppdragelse av barn, forteller Knausgård.

Hør: Knausgård om farsrollen

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter