Normal

– Jeg er lei av meg selv

Karl Ove Knausgårds seksbinds selvbiografi «Min kamp» er snart sluttført, og det er forfatteren glad for.

Video - Jeg er lei av meg selv det sier forfatter Karl Ove Knausgård

NETT-TV: Se hele intervjuet med Karl Ove Knausgård.

Knausgård har siden han ga ut bind en av den omstridte selvbiografien holdt en lav profil og kun gitt et fåtall intervjuer.

Denne helga deltar han på Oslo Bokfestival, og i den anledning forteller han NRK om ståa for bind seks av «Min Kamp».

– Jeg har nok et lite stykke igjen av bind seks, men jeg nærmer meg slutten. Den handler om alt som har hendt det siste året fra bind en kom. Det handler ikke så mye om det som har stått i media, men hva som har skjedd i mitt liv og i min verden.

– Livet er snudd på hodet

Knausgård sier verken han eller forlaget var forberedt på at bøkene hans skulle få så stor oppmerksomhet da han ga ut bind en for et år siden.

Likevel har han styrt unna debatten og unngått å lese om seg selv i media, med unntak av fem artikler og et blogginnlegg i forarbeidet til bind seks.

– Men jeg merker jo oppmerksomheten, og alt i hele livet mitt er snudd på hodet. Det er både morsomt og litt skummelt og utrygt, sier Knausgård til NRK.

– Du har fått en slags rockestjernestatus?

– Det vet jeg faktisk ingenting om. Men det var veldig overraskende å komme til Litteraturhuset i Oslo i desember på boksignering. Jeg skulle bare signere bøker, men der var det stappfullt med folk og masse journalister. Det var helt absurd, og jeg visste ikke om det.

Støtte på moralsk dilemma

I bøkene utleverer Knausgård seg selv, men trekker også inn mange av menneskene rundt ham på godt og vondt. Han sier det går inn på ham at folk føler seg såret og tråkket på av måten de blir framstilt i bøkene.

– Jeg måtte ta et valg da første bok skulle ut, for da hadde jeg sendt ut manus til alle involverte, og noen ville ikke at jeg skulle skrive om enkelte ting i det hele tatt. Da måtte jeg ta en kamp med meg selv om hva som var rett å gjøre. Det var et uutholdelig moralsk dilemma.

– Jeg ville ikke være ondskapsfull, men ville samtidig fortelle historien om min far. Det har ikke vært lett, men det er ikke meg det har vært vanskeligst for. Spørsmålet var: Kan jeg skrive hva jeg vil om min far til tross for at han også hadde relasjoner til masse andre mennesker, sier Knausgård som understreker at bind seks ikke vil gå med til å svare alle som er sinte på ham.

Har startet forlag

Knausgård opplever ikke kritikken mot ham som urettferdig, men er fortsatt opptatt av hva folk mener om ham. Det er en av årsakene til at han til nå ikke har villet lese medieomtalen av seg selv.

– Det handler om mitt selvbilde. Jeg vil ikke utsette meg selv for dette. Det betyr så utrolig mye for meg hva folk synes om meg.

– Er du redd for at folk skal bli lei av deg?

– Det tror jeg at de er allerede. Men det kan ikke jeg noe for, sier Knausgård.

– Er du lei av deg selv?

– Ja. Jeg er lei.

Når siste ord er sagt i bind seks av «Min Kamp» mener Knausgård han har fått tømt ut alt. Han tror han aldri mer kan skrive om dype relasjoner slik han har gjort i selvbiografi-serien. Da er det godt å ha en jobb som forlegger å falle tilbake på.

– Jeg har startet forlag sammen med kamerater, og kan dermed bare gi ut litteratur jeg selv liker, sier Knausgård til NRK.

Kulturstrøm

 • Cosby-dommen ventet tirsdag

  Rettsdagen i saken mot skuespilleren og komikeren Bill Cosby i er avsluttet i Pennsylvania. Dommen er ventet tirsdag. Aktoratet ber om mellom fem og ti års fengsel for 81-åringen, som er funnet skyldig i flere tilfeller av seksuelle overgrep.

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad