Veslefrikkprisen og Årets U-trykk

Se prisvinnerkonserten fra 10. mai her.

Komposisjonskonkurranse for barn og unge. Vinnerne kåres i Store studio og får fremføre verket med Kringkastingsorkestret.

Komposisjonskonkurranse for barn og unge. Vinnerne kåres i Store studio og får fremføre verket med Kringkastingsorkestret.

Vi gratulerer Opedal skule med Veslefrikkprisen og Knapstad ungdomsskole med seieren i U-trykk!

Vinnerne av V<eslefrikk 2019
Foto: Jonathan Vivaas Kise

Veslefrikk og U-trykk er en komposisjonskonkurranse for skolebarn fra 1. til og med ungdomstrinnet. Siden starten i 2015, har flere tusen barn fra skoler over hele Norge kastet seg over komponering med liv og lyst, med mål om å skrive det verket som juryen liker aller best. De første årene var Veslefrikk kun for barneskolen, men i år er konkurransen utvidet til å inkludere ungdomstrinnet og har da fått sitt eget navn: U-trykk

Juryen er høykvalifiisert, med komponister og representanter fra flere av våre tunge musikkinstitusjoner, som Norges Musikkhøgskole, Den Norske Opera & Ballett mfl.

Alle som er med får en kvalifisert og grundig juryuttalelse, men de som blir vinnere får den største premien: en tur til Oslo og en drømmedag med Kringkastingsorkestret. Høydepunktet blir å fremføre verket sitt med KORK i Store studio, for en fullsatt sal og med strømming direkte til skolebarn over hele landet.

Eldar Skjørten
Foto: Eldar Skjørten

Eldar Skjørten fikk ideen til å starte en konkurranse i komponering for flere år siden, inspirert av den populære Nysgjerrigper-konkurransen i regi av Norges forskningsråd. Det hele ble virkelighet i 2015, og fra starten av har KORK vært med på å lage en flott vinnerseremoni i Store studio

- Tanken var å dra i gang et prosjekt som både gi barn mulighet til å oppleve sin egen skaperkraft, og samtidig vise verdien av dette for alle andre, sier Eldar Skjørten.

Siden starten har stiftelsen Veslefrikk fått nytt navn, og konkurransene Veslefrikk og U-trykk er nå samlet under paraplyen Skapia.

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORKs trombonist Sverre Riise med venner spiller jazz i Store studio, etterfulgt av Battalia, munter krigsmusikkav Heinrich von Biber.
KORK med Eivind Aadland som dirigent og Harald Aadland som fiolinsolist. "Rite", en ny konsert av Knut Vaage kombineres med en av Haydns mesterlige London-symfonier.
KORK og Tango for 3 på konsert i Store studio januar 2016. Sverre Indris Joner ønsker å videreføre arven etter Piazzolla, med musikk som befinner seg i grenselandet mellom argentinsk tango og vestlig kunstmusikk. Henning Kraggerud er solist i fiolinkonserten Con cierto toque de tango.
Kringkastingsorkestret, Sverre Indris Joner - klaver/dirigent, Per Arne Glorvigen - bandoneon, Odd Hannisdal - fiolin, Steinar Haugerud - kontrabass