Hopp til innhold

KORK i Store studio - Venstrehåndskonserter

NRK Store studio torsdag 10. mars kl. 19.00

Maurice Ravel
Foto: oslophil.com

Mathias Halvorsen, piano

Otto Tausk, dirigent

  • Maurice Ravel: Konsert for venstre hånd og orkester
  • Lili Boulanger: D’un matin de printemps
  • Erich Wolfgang Korngold: Konsert for venstre hånd og orkester

En spesiell pianohendelse finner sted i Store studio med den fremragende pianosolisten Mathias Halvorsen. Han spiller hele to klaverkonserter - for venstre hånd!

Utover å være en god pianoøvelse, kan det synes som en merkelig ting å bare bruke én hånd til å spille piano. Forklaringen er historisk: Pianisten Paul Wittgenstein mistet sin høyre arm i 1. verdenskrig, men i stedet for å legge pianistkarrieren på hylla, bestilte han i stedet musikk, blant annet klaverkonserter, av samtidens store komponister. Etter hvert skapte han en imponerende portefølje av spesialskrevne verk av høy kvalitet. Maurice Ravels venstrehåndskonsert fra 1930 er sannsynligvis den mest kjente og spilte, et til Ravel å være, et temmelig dramatisk verk, nesten som en ferd fra mørke mot lyset, kanskje en beskrivelse av Wittgensteins egen pianistiske enhåndsreise?

Erich Wolfgang Korngolds konsert er skrevet før Ravels, allerede i 1923, da Korngold var 26 år. Da hadde vidunderbarnet allerede rukket å skrive flere operaer og orkesterverk. Enn så lenge er han godt plantet i europeisk senromantisk tradisjon, og med en virtuositet og klangrikdom i musikken som vi ikke skal glemme, til tross for at mange først og fremst kjenner ham som en pioner innen filmmusikken i Hollywood.

Imellom de to klaverkonsertene blir det nok et sjeldent stykke på KORKs program. Lili Boulanger sto frem som et et av de største komponistvidunder verden har hatt. Hun døde bare 26 år gammel, etter å ha etterlatt seg flere store verk. D’un matin de printemps («Fra en vårmorgen») er et av hennes siste verk, likevel fullt av glitrende liv og farger.

Pianisten Mathias Halvorsen er for første gang solist med hele Kringkastingsorkestret, men har ved flere anledninger vist sine formidable pianistiske og musikalske evner på kammerkonserter sammen med KORK-musikere i Store studio. Halvorsen er også en pianist som leter etter nye prosjekter og nye måter å formidle musikken på. Eksemplene er mange men her kan nevnes samarbeidet med den kanadike musikeren og performanceartisten Peaches, eller "Lights out", klassiske konserter i stummende mørke, både for musikere og publikum, et samarbeid med blant annet med KORK-musiker Magnus Boye Hansen. Venstrehåndskonsertene er også et eksempel på en musiker som velger musikk litt utenfor den slagne landevei.

Hør Mathias Halvorsen spille Moisey Weinbergs Klaverkvintett på KORK kammer i Store studio.

Kammerkonsert med KORK-strykere og pianist. Norgespremiere på Moisey Weinbergs Klaverkvintett
Magnus Boye Hansen & Janina Kronberger, fiolin - Einar Kyvik Bauge, bratsj - Ulrikke Henninen, cello - Mathias Susaas Halvorsen, piano

Kammerkonsert med KORK-strykere og pianist. Norgespremiere på Moisey Weinbergs Klaverkvintett Magnus Boye Hansen & Janina Kronberger, fiolin - Einar Kyvik Bauge, bratsj - Ulrikke Henninen, cello - Mathias Susaas Halvorsen, piano

BILLETTER