Hopp til innhold

Torsdagslive - Schumann

Torsdag 28. april - Universitetets aula

Miguel Harth-Bedoya

Miguel Harth-Bedoya

Foto: NRK

Universitetets aula torsdag 28. april kl. 19.30

Miguel Harth-Bedoya, dirigent
Javier Perianes, piano

Robert Schumann - Mennesket og komponisten

  • Ouverture til Genoveva
  • Klaverkonsert i a-moll
  • Symfoni nr. 2 i C-dur

Hvem var egentlig Robert Schumann? Dette romantiske geniet, kunstneren, poeten, grensesprengeren, den noe hjelpeløse mannen som tapte sitt hjerte til Clara.
Vi går først og fremst til musikken for å lete etter et svar, og får først ouverturen til operaen Genoveva, fremført i 1850. En opera vi sjelden hører om, langt mindre fremfører her på berget.

Alle tre verk på denne konserten er blitt til på omtrent samme tid, i tiåret fra 1840, når flommen av klaverstykker og sanger er begynt å avta litt. Klaverkonserten fikk sin første sats allerede i 1841, med de to neste satsene hektet på som en helt selvfølgelig fortsettelse. En klaverkonsert som synger, mer enn å blende oss med virtuositet, og her spilt av et spennende og nytt pianistbekjentskap, spanske Javier Perianes. Han turnerer verden rundt med de beste av orkestre og dirigenter, og har en helt spesiell poetisk nerve i sine tolkninger. Perfekt for Schumanns a-mollkonsert.

Javier Perianes

Javier Perianes

Foto: Marco

Så kroner vi det hele med den andre av Schumanns fire symfonier, et verk som befester ham som en av de store symfonikerne, med inspirasjoner fra Beethoven og til og med Bach. En Schumann som underveis sliter med depresjon og sykdom, men som i en
kreativ rus skriver seg til seier.

BILLETTER