NRK Meny
Normal

Torsdagslive - Schumann

Torsdag 28. april - Universitetets aula

Miguel Harth-Bedoya

Miguel Harth-Bedoya

Foto: NRK

Universitetets aula torsdag 28. april kl. 19.30

Miguel Harth-Bedoya, dirigent
Javier Perianes, piano

Robert Schumann - Mennesket og komponisten

  • Ouverture til Genoveva
  • Klaverkonsert i a-moll
  • Symfoni nr. 2 i C-dur

Hvem var egentlig Robert Schumann? Dette romantiske geniet, kunstneren, poeten, grensesprengeren, den noe hjelpeløse mannen som tapte sitt hjerte til Clara.
Vi går først og fremst til musikken for å lete etter et svar, og får først ouverturen til operaen Genoveva, fremført i 1850. En opera vi sjelden hører om, langt mindre fremfører her på berget.

Alle tre verk på denne konserten er blitt til på omtrent samme tid, i tiåret fra 1840, når flommen av klaverstykker og sanger er begynt å avta litt. Klaverkonserten fikk sin første sats allerede i 1841, med de to neste satsene hektet på som en helt selvfølgelig fortsettelse. En klaverkonsert som synger, mer enn å blende oss med virtuositet, og her spilt av et spennende og nytt pianistbekjentskap, spanske Javier Perianes. Han turnerer verden rundt med de beste av orkestre og dirigenter, og har en helt spesiell poetisk nerve i sine tolkninger. Perfekt for Schumanns a-mollkonsert.

Javier Perianes

Javier Perianes

Foto: Marco

Så kroner vi det hele med den andre av Schumanns fire symfonier, et verk som befester ham som en av de store symfonikerne, med inspirasjoner fra Beethoven og til og med Bach. En Schumann som underveis sliter med depresjon og sykdom, men som i en
kreativ rus skriver seg til seier.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Skolekonsert med KORK og elever fra Edvard Munch videregående skole
Festforestillingen "Jielemen aavoe - Livets glede" er en feiring av samenes nasjonaldag, samtidig som man markerer 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim februar 1917. Artister, musikere, skuespillere, dansere og kunstnere fra hele Sápmi deltar på scenen. Festforestillingen er produsert av det samiske nasjonalteateret Beaivváš i samarbeid med Kringkastingsorkestret.
I dag fyller hele Norges Arve Tellefsen 80 år. Venner og kolleger hyller ham med en festkonsert i Universitetets Aula i Oslo. Blant de musikalske gjestene, som alle var en overraskelse for Arve, finner vi Frans Helmerson, Håvard Gimse, Sonoko Miriam Welde, Knut Buen, Aksel Rykkvin, Lise Fjeldstad, Live Maria Roggen og Atle Sponberg. Alt presentert i den fineste innpakning man kan tenke seg - hele landets Kringkastingsorkester ledet av Bjarte Engeset. Konferansier er Arild Erikstad.