Hopp til innhold

Schumann-festival!

NRK Store studio tirsdag 18., onsdag 19. og torsdag 20. januar kl. 19.00

Tre dagers festival med Schumanns fire symfonier og kammermusikk.

Direkte strømming onsdag 19. januar

Robert Schumann: Symfoni nr. 3 og 4
Kringkastingsorkestret - Petr Popelka, dirigent

Robert Schumann: Symfoni nr. 3 og 4 Kringkastingsorkestret - Petr Popelka, dirigent

Petr Popelka, dirigent

Tirsdag 18. januar kl. 19.00

  • Robert Schumann: Symfoni nr. 1, «Vårsymfonien» og Symfoni nr. 2

Onsdag 19. januar kl. 19.00

  • Robert Schumann: Symfoni nr. 3, «Rhin» og Symfoni nr. 4

Torsdag 20. januar kl. 19.00

KORK kammer

Petr Popelka, piano og kontrabass

Christina Bock, mezzosopran

Annar Follesø og Janina Kronberger, fiolin

Einar Kyvik Bauge og Nora Taksdal, bratsj

Ellen Flesjø, cello

  • Robert Schumann: Frauenliebe und Leben og Märchenbilder for bratsj og piano
  • Clara Schumann: Sanger i utvalg
  • Johannes Brahms: Sekstett nr. 1

Kringkastingsorkestret innleder det nye året med musikk av Robert Schumann, både kammermusikk og hans fire symfonier. Schumann (1810-1856) er en av musikkhistoriens store, og med høyt elskede verk i mange sjangre og besetninger.

Schumann komponerte ofte i én sjanger om gangen, og fra klaverstykker på slutten av 1830-tallet, via det store sangåret 1840, sto kammermusikken og deretter symfoniene for tur utover 1840-tallet.

Under 20 år etter Beethovens død, blir Schumann den som for alvor tar symfonien inn i den romantiske perioden. Kombinert med Schumanns fantastiske melodiske åre og vibrerende uttrykk, er dette mesterverk som hører til det symfoniske standardrepertoaret, men som kan ha en tendens til å havne litt i skvis mellom Beethoven og Schumanns etterkommer Brahms.

KORK bidrar til å løfte symfonikeren Schumann ved hjelp av sin mesterlige sjefdirigent Petr Popelka, som garanterer en intens og stor Schumann-opplevelse i lille Store studio, de to første symfoniene tirsdag og de to siste på onsdag.

Robert Schumann er manges favorittkomponist, enten man har lært ham å kjenne gjennom symfoniene, sangene, klavermusikken eller kammermusikken. Også i den sistnevnte kategorien var han nyskapende, og han tar det melodiske, harmoniske og det hektisk romantiske til nye høyder i kammerbesetninger som fortsatt er ganske unge og uprøvde i musikkhistorien. På kammerkonserten i Store studio vil sjefdirigent Petr Popelka selv traktere flygelet sammen med KORKs musikere og Christina Bock. Den tyske mezzosopranen kommer til Store studio eksklusivt for denne konserten, og skal sammen med Popelka fremføre en av Schumanns vakreste og mest gripende sangsykluser. I Chamissos dikt beskrives et «kvinneliv» fra den første forelskelsen til den bunnløse sorgen over tapet av den elskede. Måten Schumann beskriver handling, følelser og understrømmer er mesterlig, og kammermusikk på sitt mest raffinerte.

I tillegg vil duoen Bock og Popelka fremføre utvalgte sanger av Schumanns store kjærlighet og støtte i livet: Clara Schumann, som også er representert med tre romanser for fiolin og piano, med Annar Follesø som fiolinist

Det blir også kammermusikk for bratsj og piano av Robert Schumann. Märchenbilder for bratsj og piano er et av Schumanns sene verk, og ikke så ofte hørt i konsertsalene. Om det er eventyr som er inspirasjonen eller de fire stykkene som er selve eventyret er uvisst, og det beste er å bli med i Schumanns fantasi, på samme tid både vakker og mørk. Konserten avsluttes med et ungdommelig verk av Johannes Brahms. Sekstetten ble skrevet i 1860, syv år etter at Robert Schumann hadde hyllet ham som et geni i Neue Zeitschrift für Musik. Vennskapet mellom ekteparet Schumann og Brahms skulle bli et av musikkhistoriens viktigste og mest berømte.

BILLETTER konsert 1

BILLETTER konsert 2

BILLETTER kammerkonsert