Sanger og symfonier - Schubert og Sibelius

NRK Store studio fredag 29. november kl. 18.00

Marianne Beate Kielland
Foto: Bård Skar / NRK

Kolbjørn Holthe, dirigent

Marianne Beate Kielland, mezzosopran

  • Jean Sibelius: Fra Pelléas et Mélisande: Vid slottsporten & Mélisandes död
  • Franz Schubert: Utvalgte sanger i orkesterarrangement
  • Franz Schubert: Symfoni nr. 8 (den ufullendte)
  • Jean Sibelius: Tapiola

KORK er tilgodesett med en konsertmester som også har en svært naturlig plass på dirigentpodiet. Denne gangen i samarbeid med vår internasjonale mezzosopranstjerne Marianne Beate Kielland. I all sin allsidighet som sanger, fra barokk til samtid, har Kielland et stort hjerte for lieder, sangformen som Schubert utviklet til mesterverk i miniatyr. I lieden eller romansen er det ikke bare sangen som bærer frem budskapet. Pianoakkompagnementet bringer frem stemningen og understrømningene og spiller med og mot sangeren. Dette fascinerende samspillet blir nå mellom sanger og fullt orkester. Flere av Schuberts mest elskede sanger er arrangert av diverse kjente komponister (Brahms, Liszt, Britten mfl.), og du får blant annet høre Die Forelle, Gretchen am Spinnrade, An die Musik og mange flere.

Schuberts renommé som sangkomponist alene gjør ham til én av musikkhistoriens store, men han satte også tydelige spor etter seg med sine ni symfonier. Den åttende er med sitt drama og melodiske skattkiste en favoritt, kanskje også med sin mytiske ufullendthet. Men kanskje det holder med to geniale satser?

Schubert er satt sammen med Nordens største symfoniker. Gjennom Sibelius scenemusikk er vi innom Maeterlincks tragiske kjærlighetshistorie om Pelléas et Mélisande og helt til slutt det aller siste mesterverket til den finske komponisten. Etter det symfoniske diktet om skogsånden Tapio ble det stille fra Sibelius resten av livet. Men musikken klinger fortsatt.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORKs trombonist Sverre Riise med venner spiller jazz i Store studio, etterfulgt av Battalia, munter krigsmusikkav Heinrich von Biber.
KORK med Eivind Aadland som dirigent og Harald Aadland som fiolinsolist. "Rite", en ny konsert av Knut Vaage kombineres med en av Haydns mesterlige London-symfonier.
KORK og Tango for 3 på konsert i Store studio januar 2016. Sverre Indris Joner ønsker å videreføre arven etter Piazzolla, med musikk som befinner seg i grenselandet mellom argentinsk tango og vestlig kunstmusikk. Henning Kraggerud er solist i fiolinkonserten Con cierto toque de tango.
Kringkastingsorkestret, Sverre Indris Joner - klaver/dirigent, Per Arne Glorvigen - bandoneon, Odd Hannisdal - fiolin, Steinar Haugerud - kontrabass