KORK kammer - Schuberts Oktett

NRK Store studio onsdag 14. oktober kl. 19.00

Franz Schubert

Sergej Levitin, fiolin - Musikere fra Kringkastingsorkestret

  • Franz Schubert: Oktett i F-dur, D. 803

KORK kammer går inn i sin fjortende sesong med samme entusiasme og spilleglede som alltid. På denne konserten møter KORKs musikere fiolinisten Sergej Levitin. Han er til daglig konsertmester på The Royal Opera House i London, og tar seg en tur til Oslo for å holde seminar med strykerne i Kringkastingsorkestret. Han tar gjerne en kammerkonsert med på kjøpet, også den virtuose fiolinstemmen i Schuberts Oktett.

Skrevet i 1824, hadde den ikke all verdens forbilde når det kom til besetning, men Schubert var nok inspirert av Beethovens Septett, skrevet et kvart århundre tidligere. Han la inn en (virtuos) fiolinstemme til, i tillegg til bratsj, cello, kontrabass, klarinett, fagott og horn. Historien forteller om en inspirert og intenst skrivende Franz, som på samme tid måtte kjempe mot sine demoner, blant annet symptomene på 2. grads syfilis.

Man skulle kanskje forventet mer mørke og melankoli, men gjennom seks satser og en god symfonisk lengde gir Schubert oss sprudlende og dansende musikk, i tillegg til melodier som bare Schubert kan skrive. I siste sats kan det virke som dramaet bygger seg opp, men en musikantisk allegro feier melankolien av banen.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.

Meloditimen med Tuva Syversten og Erlend Skomsvoll

Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.

Sveinung Bjelland spiller Sjostakovitsj

KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.

Bratsjvirtuos spiller Grammy-vinner