KORK i Aulaen - Johan Dalene

Universitetets aula torsdag 13. februar kl. 19.00

Miguel Harth-Bedoyas siste Oslo-konsert

Johan Dalene
Foto: Nikolaj Lund

Miguel Harth-Bedoya, dirigent

Johan Dalene, fiolin

  • Paul Hindemith: Mathis der Mahler
  • Maurice Ravel: Tzigane
  • Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen
  • Antonin Dvoràk: Symfoni nr. 7

KORK og Miguel Harth-Bedoya har vært et musikalsk eventyr, som avsluttes med turné til Spania i april. Før det kan du oppleve Miguels siste konsert i Oslo som KORKs sjefdirigent.

Svensknorske Johan Dalene er kommet feiende inn på fiolinscenen og har klart å gjøre litt ekstra furore blant den relativt store gruppen med unge dyktige strykere her i landet. Her får han vist seg i to forskjellige uttrykk for de reisendes musikk. Ravels Tzigane er den kunstneriske og sofistikerte destillasjonen og Sarasate er den romantiske og smektende varianten – begge to skrevet for en strengevirtuos av høy klasse, men ikke så ofte satt sammen på én konsert. Enjoy!

Antonin Dvořàks musikk pleier å glede oss med rike melodier og godgjørende rytmer. De er rikt til stede i den syvende symfonien også, men samtidig er det et av hans mest ambisiøse symfonier. Etter et oppmuntrende ord fra hans mentor Brahms som hadde sett de første skissene, uttrykte han overfor sin forlegger at han ikke ville «skuffe sin mentor». Hverken vi eller Brahms har noen grunn til å være skuffet over denne både dype og livfulle symfonien, et av Dvořàks mesterverk.

Paul Hindemith er en svært tydelig person i vår musikkhistorie, med sine tanker om en «ny saklighet» i musikken, igjen en reaksjon på romantikkens og sin samtids musikalske «eksperimenter». Operaen Mathis der Mahler, med sin følgesymfoni fra 1934 omhandler 1600-tallsmaleren Matthias Grünewald, som som kjemper for sin kunstneriske frihet, samtidig som musikken kretser om Grünewalds berømte altertavle i Isenheim. Urfremførelsen var en suksess, og med tanke på Hindemiths maleriske (!) og tonale verden, kan det synes rart at hans musikk ble regnet som «degenerert» av nazistene i mellomkrigstidens Tyskland.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.
Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.
KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.