Hopp til innhold

Klassisk sesongåpning – Nordiske mestere

NRK Store studio

torsdag 22. august kl. 19.00

Jiyoon Lee
Foto: Kaupo Kikkas

Miguel Harth-Bedoya, dirigent

Jiyoon Lee, fiolin

  • Helena Munktell: Bränningar
  • Carl Nielsen: Fiolinkonsert
  • Jean Sibelius: Symfoni nr. 3

Vår klassiske sesongåpning er selvfølgelig med sjefdirigenten, som servere oss en helnordisk kveld. Vår opprinnelige solist Guro Kleven Hagen har dessverre måttet melde avbud. Vår solist blir i stedet 27 år gamle Jiyoon Lee, som er kommet inn på svært kort varsel for å spille Carl Nielsens virtuose fiolinkonsert. Den koreanskfødte fiolinisten burde være mer enn kvalifisert, som førsteprisvinner i nettopp Carl Nielsen-konkurransen i 2016. Hennes innspilling av samme verk (sammen med Korngolds fiolinkonsert) er blitt bejublet av både publikum og kritikere (Editor´s Choice i både BBC Music Magazine og i Gramophone). Ved siden av en aktiv solistkarriere er hun første konsertmester i Staatskapelle Berlin. I fjor debuterte hun med det samme orkesteret med Daniel Barenboim som dirigent.

Konserten åpnes med musikk av Helena Munktell, for første gang på KORKs repertoar. Munktell (1852-1919) er en av Sveriges virkelige kulturelle storheter og som kvinnelig musiker og komponist en pionér i nordisk musikkliv. Det symfoniske diktet Bränningar fra 1890-tallet viser en komponist som behersker det store orkesterapparatet på suverent og originalt vis.

Det symfoniske dramaet er også nærværende i Sibelius symfonier, forankret i en suveren måte å forme og bygge det symfoniske byggverket, ofte med en klang av den finske folkemusikken. Selv om den tredje symfonien har mer enn nok symfonisk velde, blir den i sammenligning med de andre ofte betegnet som den mer «klassiske». Kanskje er den også litt lettere i anslaget, for noen en skuffelse etter de to første og mektige, men for andre et bevis på at Sibelius befestet sin posisjon som en stor europeisk symfoniker.

Konserten sendes direkte på NRK Klassisk og strømmes på KORKs nettsider.

BILLETTER