Klassisk sesongåpning – Nordiske mestere

NRK Store studio

torsdag 22. august kl. 19.00

Guro Kleven Hagen, fiolinist
Foto: Cathrine Dokken / Nordic Artists Management

Miguel Harth-Bedoya, dirigent

Guro Kleven Hagen, fiolin

  • Helena Munktell: Bränningar
  • Carl Nielsen: Fiolinkonsert
  • Jean Sibelius: Symfoni nr. 3

Vår klassiske sesongåpning er selvfølgelig med sjefdirigenten, og her har han med seg en av de unge, norske fiolinmesterne. Guro Kleven Hagen har vært solist med KORK flere ganger allerede. Som den yngste i Norge noen gang har hun fått konsertmesterjobb i Operaorkesteret, men hun har heldigvis ikke lagt solistkarrieren vekk. Carl Nielsens virtuose fiolinkonsert gir heller ikke mye rom for halvveis innsats. Melodisk og med Nielsensk sjarm, men samtidig med et temmelig virtuost krav. Vi gleder oss til Guro Kleven Hagens tolkning!

Konserten åpnes med musikk av Helena Munktell, for første gang på KORKs repertoar. Munktell (1852-1919) er en av Sveriges virkelige kulturelle storheter og som kvinnelig musiker og komponist en pionér i nordisk musikkliv. Det symfoniske diktet Bränningar fra 1890-tallet viser en komponist som behersker det store orkesterapparatet på suverent og originalt vis.

Det symfoniske dramaet er også nærværende i Sibelius symfonier, forankret i en suveren måte å forme og bygge det symfoniske byggverket, ofte med en klang av den finske folkemusikken. Selv om den tredje symfonien har mer enn nok symfonisk velde, blir den i sammenligning med de andre ofte betegnet som den mer «klassiske». Kanskje er den også litt lettere i anslaget, for noen en skuffelse etter de to første og mektige, men for andre et bevis på at Sibelius befestet sin posisjon som en stor europeisk symfoniker.

Konserten sendes direkte på NRK Klassisk

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORKs trombonist Sverre Riise med venner spiller jazz i Store studio, etterfulgt av Battalia, munter krigsmusikkav Heinrich von Biber.
KORK med Eivind Aadland som dirigent og Harald Aadland som fiolinsolist. "Rite", en ny konsert av Knut Vaage kombineres med en av Haydns mesterlige London-symfonier.
KORK og Tango for 3 på konsert i Store studio januar 2016. Sverre Indris Joner ønsker å videreføre arven etter Piazzolla, med musikk som befinner seg i grenselandet mellom argentinsk tango og vestlig kunstmusikk. Henning Kraggerud er solist i fiolinkonserten Con cierto toque de tango.
Kringkastingsorkestret, Sverre Indris Joner - klaver/dirigent, Per Arne Glorvigen - bandoneon, Odd Hannisdal - fiolin, Steinar Haugerud - kontrabass