Eksamenskonsert - Norges musikkhøgskole

Torsdag 12. mai - NRK Store studio

NRK Store studio torsdag 12. mai kl. 19.30

NRK Store studio torsdag 12. mai kl. 19.30

Carl Nilsen, dirigent

Joon-ho Shim, cello

  • Carl Nielsen: Helios Ouverture
  • Dmitrij Sjostakovitsj: Cellokonsert nr. 1
  • Jean Sibelius: Symfoni nr. 1

Tradisjonen tro samarbeider vi med Norges musikkhøgskole om eksamen for dyktige kandidater. Denne gangen er det masterstudenten Carl Nilsen som leder an. Ved siden av dirigentstudiet har Nilsen bakgrunn som klarinettist, og han er også komponist og arrangør, med flere urfremføringer bak seg.
Nielsens Helios Ouverture ble skrevet under et opphold i Athen, og musikken beskriver solens gang fra morgen til kveld, slik den kan oppleves over Egeerhavet.
Sibelius´ 1. symfoni fra 1899 hadde mer hjemlige og opprinnelig utenommusikalske inspirasjoner (som han senere gikk bort fra). Den er skrevet i en turbulent tid for Finland, samtidig med innføringen av det russiske ”Februarmanifestet”, som ytterligere innskrenket finnenes bevegelses- og uttrykksfrihet. I en slik situasjon fikk Sibelius´ musikk en styrkende effekt på det finske folket, og Sibelius selv uttrykte sterk motstand. Likevel utmerker symfonien hans seg først og fremst med sin formfullendthet og ved en total beherskelse av orkesterets virkemidler.

Joon-Ho Shim

Konserten er også eksamen for cellist Joon-ho Shim. Han er diplomstudent på NMH med Truls Mørk som lærer, og har allerede lang fartstid som cellist på høyt nivå, og har vært solist med orkestre i flere verdenshjørner. Dmitrij Sjostakovitsj Cellokonsert regnes som en av de mest krevende cellokonserter som er skrevet, og ble i sin tid skrevet til virtuosen Mstislav Rostropovitsj.

Konserten produseres for fjernsyn av eksamenskandidater fra Høgskolen i Lillehammer. Du kan følge strømmingen direkte herfra og konserten blir senere sendt i programmet "KORK - hele landets orkester" på NRK2 i høst.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.

Meloditimen med Tuva Syversten og Erlend Skomsvoll

Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.

Sveinung Bjelland spiller Sjostakovitsj

KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.

Bratsjvirtuos spiller Grammy-vinner