40 aktivister anholdt

En stordemonstrasjon ble varslet på internett. Ekstremistgruppa "Don`t buy the lie" lovte på sin internettside å storme det de kaller for korrupte selskaper.

Demonstranter på Nytorv.

Demonstranter på Nytorv.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

"We want climate! Fuck your busyness!" var slagordet til dagens demonstrasjon som ifølge dansk politi samlet rundt 4-500 deltagere.

Demonstrasjonen ble fulgt av nærmere 100 politifolk og anti-terrorpoliti.

Varslet på nettet

Demonstrant med plakat

Demonstrant med plakat.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Presis klokken ti i formiddag begynte demonstrasjonen fredelig med at en håndfull mennsker samlet seg rundt en skulptur midt i Nytorv, hvor store deler av Danmarks finansinstitusjoner ligger. Blant annet finner du både Danske Bank og Jyske Bank der.

Aktivistene spilte samba på trommer og tamburin. Etterhvert ble flere og flere med i konserten med mer hjemmelagde instrumenter som tomme ølbokser, brusbokser og kasserollelokk.

Demonstrasjonen var behørig varslet på "Never buy the lies" sin hjemmeside.

– Målet med dagens aksjon er å forstyrre de selskapene som er involvert i COP-prosessen (FNs klimaforhandlinger) og andre klimakriminelle. Det vil si både møtene som er en del av COP og "busyness as usual"-selskapene. I København er det mange selskaper som er med på å ødelegge planeten og de grønnvasker seg på falske løsninger. Vi vil handle direkte mot disse selskapene og forstyrre deres virksomhet for å stenge disse for en dag. Vi vil bruke forskjellige taktikker, skriver "Never buy the lies" på sin hjemmeside.

Denne taktikken har imidlertid ikke lyktes til nå.

40 aktivister anholdt

Allerede tidlig i demonstrasjonen prøvde åtte personer å bryte seg ut av demonstrasjonen og gå mod Dansk Industris hus, men be stoppet av politiet og anholdt.

Status fra politiet i formiddag: 40 demonstranter er anholdt. De er blitt tatt av politiet i små grupper på 1-5 av gangen.

Ellers meldes det om at demonstrasjonen, som fortsatte til Rådhusplassen og videre innover i byen, har gått fredelig for seg. For andre enn politiet i København har prøvestenen på opptøyer i byen bare fortonet seg som et fredelig karneval.

Den store demonstrasjonsdagen

I morgen er det planlagt en stor fredelig demonstrasjon til støtte for verdens miljø midt i København sentrum. Ingen vet nå hvor mange tusen mennesker som da vil fylle Købehavns gater.

Også den samiske organisasjonen Sáminuorra i Sverige vil da delta med 20 medlemmer.

Eksperter setter demonstrantene som i tiden frem til 18. desember vil delta i forskjellige demonstrasjoner i tre kategorier:

  • De fredlige og lovlydige, som er den største gruppen.
  • De sivilt ulydige, som gjerne bryter loven uten å ty til vold.
  • De militante, hvor "Never trust a COP" er den mest kjente organisasjonen.
Antiterrorpoliti i København
Foto: Dan Robert Larsen / NRK