Hopp til innhold

Mener Kina ikke går langt nok i å forhindre en ny pandemi

På grunn av pandemien forbyr nå Kina kjøp og salg av ville dyr til mat, men ikke hvis dyra skal brukes til medisin. Forsker og politiker mener Norge må si ifra.

Dyr i bur på kinesisk marked

En konfiskert desmerkatt i bur på et viltmarked i Guangzhou i Kina i 2003. Forskere mener arten var opphavet til Sars-epidemien samme år.

Foto: CHINA PHOTO / REUTERS

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Koronaviruset kommer fra de ville dyra. Det første mennesket ble sannsynligvis smittet etter kontakt med et vilt dyr, eller etter kontakt med et infisert husdyr som hadde fått sykdommen fra et vilt dyr.

Matmarked i Kina har fått mye av skylda for koronakrisen. På noen av dem selges det pangoliner og andre ville dyr som medisin eller for sitt eksklusive kjøtt.

På grunn av koronaviruset kom kinesiske myndigheter nylig med et forbud mot kjøp og salg av ville dyr til mat. Både dyr som er fanget, og dyr som er avlet opp.

Men de nye reglene har et viktig unntak: Det skal fortsatt være lov å bruke ville dyr til blant annet pels, kjæledyr og medisinske formål. Dette ifølge Wildlife Conservation Society som har analysert bestemmelsen som kom fra de kinesiske myndighetene 24. februar.

Bestemmelse om ville dyr fra Kinesiske myndigheter

Nye bestemmelser fra Kinesiske myndigheter slår ned på salg av ville dyr.

Foto: Skjermdump gov.cn/xinwen

Mener forbudet er «kosmetisk»

Kriminolog Ragnhild Sollund ved Universitetet i Oslo har forsket på handel med ville dyr.

Hun synes det kinesiske forbudet virker «kosmetisk».

– Jeg tror ikke at dette koronaviruset får kinesere eller andre asiater til å slutte med slike praksiser, det å bruke ville dyr til mat, klær og medisiner, sier hun.

Og med det vil forholdene fortsatt ligge til rette for at et nytt smittsomt virus kan spre seg.

Ragnhild Sollund er professor i kriminologi ved UIO

Ragnhild Sollund, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo.

Foto: Per Jørgen Ystehede / Privat

Professoren får støtte fra stortingsrepresentant og naturfilmskaper, Arne Nævra (SV).

– Det går ikke langt nok.

– Det er tre sterke grunner for å stoppe denne virksomheten: dyrevelferdsgrunner, hindre smitteoverføring og stanse handel med kritisk trua dyr, sier han.

arne nævra pingviner

Arne Nævra er biolog og naturfotograf i tillegg til stortingspolitiker for SV.

Foto: Privat

Kinas ambassade: Også strengere når det gjelder medisin

Det er bare et fåtall i Kina som spiser ville dyr, ifølge en rundspørring fra Peking universitet.

Den kinesiske ambassaden i Oslo skriver i en e-post til NRK at tradisjonell kinesisk medisin bruker ingredienser fra dyr, men at det aller meste av medisinen er basert på urter.

De skriver også at kinesiske myndigheter har strammet inn regelverket når det gjelder bruk av ville dyr til medisin. Ulovlig jakt, avliving og smugling blir slått hardt ned på.

Dét blir også handel med dyredeler som skal ha en helbredende effekt.

Les hele svaret fra ambassaden nederst i saken.

Enorme pengesummer i omløp

Handelen med ville pattedyr foregår mest i Sørøst Asia og deler av Afrika, ifølge en artikkel i tidsskriftet Science.

Den globale lovlige handelen med ville dyr og planter er verdt om lag 86 milliarder euro i året, ifølge den nederlandske kriminologen Daan P. van Uhm.

Det er enda vanskeligere å beregne verdien av den ulovlige handelen, men CITES og Traffic estimerer at den utgjør mellom 7 og 23 milliarder dollar årlig (se fakta).

Spår globalt oppgjør

Arne Nævra spår et globalt oppgjør med denne handelen.

– Verdenssamfunnet vil presse på når koronakrisen skal evalueres.

– Muligens vil FN og Verdens helseorganisasjon ta ledelsen og endelig få på plass et forbud mot handel av ville dyr, sier han.

Ragnhild Sollund mener også at land bør gå sammen om å forby all handel med ville dyr.

– Det er lettere å håndheve et totalforbud enn en delvis legalisering. Dette på grunn av problemet med parallelle legale og illegale markeder, hvor illegale produkter og dyr kan vaskes inn til det legale markedet, sier Sollund.

Pangolin og andre dyr solgt på marked i Libreville, Gabon

Pangolin og andre ville dyr solgt på et marked i Libreville, Gabon, vest i Afrika.

Foto: STEEVE JORDAN / STEEVE JORDAN

Mener Norge må si ifra

Nævra og Sollund mener regjeringen bør komme på banen.

– Norge bør si til Kina at ved å fortsette denne virksomheten setter de arter i fare for utryddelse og de bør i hvert fall ikke la import av slike varer gå uhindret. I tillegg bør Norge si ifra om at vi ikke aksepterer at Kina setter helsen til hele verden i fare ved å fortsette denne skadelige utnyttelsen av dyr, sier Sollund.

NRK tok kontakt med Statsministerens kontor, men vi ble henvist til Utenriksdepartementet. De henviste videre til Landbruks- og matdepartementet som svarte følgende:

«Kinesiske myndigheter stiller de nasjonale krav de selv finner relevante for å håndtere den pågående situasjonen i Kina.»

LES OGSÅ: Rekeseljar kan vere «pasient null»