Hopp til innhold

– Klimaproblemet er et økonomisk spørsmål

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er lettere for verdens ledere å bruke penger på finanskrisen enn på klima og miljø.

Video Stoltenberg og Siv Jensen om klimamøtet i Mexico

SE VIDEO: Jens Stoltenberg og Siv Jensen om klimamøtet i Mexico.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

For et år siden var verdens ledere samlet til klimatoppmøte i København. Siden det har lite skjedd.

Foran klimamøtet i Cancun i Mexico, som startet i går, har forventningene vært små. Statsminister Jens Stoltenberg tror økonomiske spørsmål gjør det vanskelig å komme frem til en avtale.

– Klimaproblemet handler i mye større grad enn kanskje mange har trodd om et stort økonomisk fordelingsspørsmål. Det er et spørsmål om hvem som skal ta kostnadene ved reduksjoner, men kanskje først om fremst hvem som skal få den store økonomiske fordelen ved å fortsette å slippe ut CO2, sier Stoltenberg til NRK.

Les også: – Vanskeligere å få til klimaavtale
Les også: Kina og USA i ny klimakrig

– Enklere å bruke penger på finanskrisen

Statsministeren mener vi står overfor et stort problem.

– Det er veldig alvorlig, for mens verdens ledere forhandler, så vet vi at klimaet endrer seg, sier han.

Når det gjelder finanskrisen har det ikke manglet på handlingskraft internasjonalt. Vi har fått den ene krisepakken etter den andre, senest i Irland nå i helgen.

Stoltenberg mener det er enklere å bruke penger på finanskrisen enn på klima.

- Det er nok først og fremst fordi folk umiddelbart ser den økonomiske gevinsten i finanskrisen, enn at en del ledere ser den økonomiske gevinsten av å hindre globale klimaendringer.

Kina og USA er problemet

Stoltenberg påpeker at det er store forskjeller mellom landene i verden.

– EU-landene, Norge og en del andre land er veldig tydelig på at vi ønsker en forpliktende avtale. Et problem vi har er at USA og Kina som står for nesten halvparten av verdens utslipp, har problemer med å forplikte seg. Dels fordi Kina ikke vil sette tak på sine utslipp, fordi det kan begrense deres økonomiske vekst, sier Stoltenberg.

Les også: Kina vedgår å være miljøversting

USAs president Barack Obama ønsker en forpliktende avtale, men Kongressen stemte ned hans lovforslag angående klimakvotehandel, og dermed har også USA problemer med å forplikte seg.

Ønsker flere klimarealister

– Jeg håper flere blir klimarealister, for jeg tror nok det har vært mye skremselspropaganda, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun er skeptisk til den norske linjen i Mexico som går ut på å få til en rask avtale om skogbevaring, og en avtale om finansiering av ulike klimatiltak.

– Vi er bekymret for det norske sporet som regjeringen og Stoltenberg snakker om stadig vekk, hvor man istedenfor å få på plass en internasjonalt forpliktende avtale, jobber etter små delavtaler.

Hun tror Norge på sikt ikke vil tjene på slike delavtaler.

– Det kan i verste fall føre til at vi får særnorske restriksjoner, som i sin tur betyr utflytting av arbeidsplasser til steder som har bedre rammebetingelser enn Norge, sier Jensen.

Les også: Hva vi vet og ikke vet om klima

Video Pressekonferanse på klimatoppmøtet i Mexico

SE DIREKTE: Pressekonferanse på klimatoppmøtet i Mexico fra klokken 12.30.