Kina vedgår å være miljøversting

Kina har for første gang vedgått at landet har verdens største utslipp av klimagasser.

Fourensning i Kina

Kina slipper ut mest klimagasser i verden. Men per innbygger er utslippene fortsatt små sammenlignet med vestlige land.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Kina har for første gang vedgått at landet har verdens største utslipp av klimagasser.

Tirsdag sa Kinas klimasjef Xie Zhenhua at hans land, i volum, står for det største utslippet av klimagasser.

Han ba samtidig om at USA må sørge for fremgang i klimaforhandlingene som i neste uke innledes i Cancun i Mexico.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det tre til fire år siden Kina passerte USA på listen over land som produserer mest klimagass.

Xie lover at Kina vil ta kontroll over utslippene og sørge for at utslippstoppen blir nådd på et tidlig tidspunkt.

– Vi vil ikke la våre utslipp øke ukontrollert. Kina vil gå besluttsomt til verks for å redusere utslippsveksten slik at utslippstoppen kan komme på et tidlig tidspunkt, sier Xie Zhenhua, men uten å nevne noen tidsfrist for når toppen vil være nådd.

– De rike har ansvaret

Forurenset luft i Beijing, Kina

Luften i Beijing er så forurenset at skyskraperne knapt kan ses fra avstand.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Han understreker at det er industrilandene som må ta den største byrden i arbeidet for å få de globale utslippene av klimagasser ned.

– Vi vil ikke godta forpliktelser som overskrider utviklingslandenes evner, sier Xie.

Selv om forskere allerede har fastslått at Kina har passert USA når det gjelder utslipp av gasser som bidrar til å endre klimaet, har Kina inntil nå ikke innrømmet dette. Kineserne har i stedet vært påpasselig med å minne om at landet slipper ut langt mindre per innbygger enn hva vestlige land gjør.

Konfliktfylt

Klimatoppmøtet i Cancun er ventet å bli preget av store motsetninger mellom blant annet USA og Kina, slik også fjorårets klimatoppmøte i København var.

Amerikanerne nekter å slutte seg til en internasjonal klimaavtale uten at også Kina er med, mens Kina fastholder at landet må ha friere tøyler enn USA for å kunne bringe befolkningen ut av fattigdom.

– Vi håper USA vil spille en ledende rolle og drive hele forhandlingsprosessen framover, sa Xie på pressekonferansen i Beijing tirsdag.

Nye konkrete klimaforslag fra Kina hadde han ikke. I stedet spilte han ballen over til de rike.

– Rike land har et historisk ansvar og må påta seg sine forpliktelser. Det må vi holde fast ved, sa Xie da han ble spurt om Kina vil innta en mer sentral rolle under forhandlingene i Cancun. (NTB)

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.