Hopp til innhold

– Dette skyldes global oppvarming

Filippinske myndighetene mener stormen «Ketsana» som har tatt over 240 liv i landet er et bevis på menneskeskapte klimaendringer.

Uvær på Filippinene
Foto: Scanpix

Uværet startet lørdag da den tropiske stormen «Ketsana» feide inn over Filippinene. I løpet av 12 timer falt det like mye regn som det vanligvis gjør på en måned, noe som førte til den største flommen i landet på 40 år.

Stormen flyttet seg videre sør-østover og har på sin vei gjennom Vietnam og Kambodsja tatt livet av minst 49 mennesker.

– En klar manifestasjon

I Thailands hovedstad Bangkok holdes det denne uken det siste klimamøtet før sluttforhandlingene starter i København i desember.

Under dagens samtaler sa Filippinenes sjefforhandler Heherson Alvarez at «Ketsana» var et varsel om hva som venter.

– Den tropiske stormen «Ketsana» var en klar manifestasjon av konsekvensene av verdenssamfunnets passivitet i forhold til å ta øyeblikkelige grep overfor klimaendringene, sa Alvarez.

Video nsps_upload_2009_9_30_7_36_51_2832.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Stormen forandret gater til elver på Filippinene

Han krever at rike land må ta på seg ansvaret for å redusere stormene og redde verden fra de ødeleggende konsekvensene av klimaendringer.

– Dette gjelder særlig lavtliggende øy-nasjoner som Filippinene, sa Alvarez.

– Ikke oppmuntrende kuttforslag

Alvarez er ikke særlig fornøyd med rike lands målsetninger om klimakutt.

Han sa at målsetningene om et kutt i utslipp på 15-22 prosent ikke er særlig oppmuntrende.

Filippinene krever at i-land går langt mer aggressivt til verks, og kutter mer enn 30 prosent fra 2013 til 2017, og med mer enn 50 prosent fra 2018 til 2022, i forhold til 1990-nivå.

Hvis ikke de rike landene setter seg høyere mål, vil de måtte ta ansvaret for å sørge for støtte og finansiering av fattigere lands kamp mot effektene av global oppvarming, mener Alvarez som håper katastrofen på Filippinene kan være en oppvekker i forkant av klimatoppmøtet i København:

– Hvis stormen kan ha en påvirkning på forhandlingene, vil ikke ødeleggelsene og smerten ha vært forgjeves, sa Alvarez til journalister på stedet.