Hopp til innhold

Forsvarerne vil ha tidsbestemt straff

Forsvarerne Khrister Øie Braute og Svein Tømmerdal avsluttet fredag rettssaken mot den tiltalte legen fra Hamar med å be om at deres klient «straffes på mildeste måte».

Forsvarerne Svein Tømmerdal og Krister Øie Braute

Svein Tømmerdal og Krister Øie Braute har gjort sitt for å få sin klient dømt på mildest mulig måte.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

De to forsvarerne som i fire uker har flankert den tiltalte avsluttet i dag rettsaken mot den tidligere legen. Tidligere i dag har aktor lagt ned påstand om ti års forvaring for den tiltalte og bistandsadvokaten har lagt ned et oppreisningskrav på 2.450.000 kroner for de 22 berørte jentene i saken.

– Det er min oppfattning at det er viktig å bruke en tidsavgrenset reaksjon, hvor han får vise at han vil ta et behandlingsopplegg, sier advokat Svein Tømmerdal.

Han mener dette vil gi deres klient et bedre behandlingstilbud.

Slår tilbake mot aktor

Det avgjørende spørsmålet for den tidligere overlegen er om han blir trodd på sin forklaring. Første dag i retten fortalte han at han hadde funnet telefonene i en jernbanevogn som sto parkert på et sidespor på Hamar. Dette skjedde vinteren 2007/2008.

– Dette er en svært usannsynlig forklaring, sa aktor tidligere i dag.

På det punktet slår imidlertid advokat Tømmerdal tilbake.

– Er det så usannsynlig at han fant telefonene, så hva som var på dem og grunnet en presset økonomisk situasjon bestemte seg for å fortsette i det samme sporet?

Hans kollega Øie Braute supplerer:

Vi hørte at de sakkyndige psykologene gav ham en diagnose kalt dyssosial personlighetsforstyrrelse. Alt dette rundt funnet av mobiltelefonene og ikke minst hvorfor han ikke gikk til politiet, kan forsvares med det. sier han.

– Bør ikke fradømmes legelisensen

Den tiltalte legen har ikke innrømmet straffskyld på mer enn 11 av de 77 tiltaltepunktene han nå skal dømmes eller frifinnes for. Han innrømmer å ha hatt kontakt med flere av jentene, men mener ikke at det har vært snakk om trussler.

– Når det gjelder punktet som gjelder beføling av ei jente som lå i narkose, benekter han dette. Han innrømmer å ha tatt henne på brystene, men det kan ikke bevises at han har befølt henne i underlivet, sier advokat Tømmerdal.

Han sier videre at dette er det eneste tilfellet som har berørt hans virke som overlege. Til tross for at det er en overtredelse, mener forsvarerne ikke at dette er grunnlag nok for at retten skal tradømme ham legelisensen.

– Tiltalte har allerede mistet sin legelisens for flere år. Han kan ikke få den tilbake uten å søke om det. Dersom retten fradømmer han retten til å praktisere som lege, kan han kun få den tilbake ved en rettsbenådning. Det vil også gjøre rehabiliteringsprosessen vanskeligere, sier advokat Øie Braute.

Erkjenner erstatningsansvar

Når det gjelder oppreisningskravene fra bistandsadvoktane mener forsvarerne at beløpene ligger litt høyt, imidlertid ser de at ni av jentene har krav på en erstatningssum. Øie Braute ber om at deres klient blir «iøyesett på mildeste måte» også her.

– Et totalkrav på nesten 2,5 millioner vil gjøre resten av livet til vår klient svært vanskelig. Særlig hvis han heller ikke kan praktisere som lege, sier Øie Braute.

De erkjenner også erstattningsansvar for én av de 20 mennene, den eneste tiltalte innrømmer å ha presset for penger.

Flere saker fra Innlandet