Hopp til innhold

- Han er lei seg for at han dro en rekke folk inn saken

I dag må den tidligere overlegen fra Hedmarken som har en svært lang og alvorlig tiltale mot seg møte i Hedmarken tingrett.

Video 13c6f179-99aa-405c-bce7-a68851bd4cd3.jpg

Politiet beslagla blant annet 11 mobiltelefoner og flere datamaskiner hjemme hos mannen. Reporter: Adrian Filip Steinbakk.

Han skal blant annet ha truet jenter til å filme at de hadde sex med seg sjøl. Deretter måtte de sende ham filmen eller bildene. Han er også tiltalt for å ha hatt sex med ei mindreårig jente flere ganger.

Tiltalen er på over 100 punkter, og gjelder en rekke bestemmelser som blant annet voldtekt, trusler og utpressing.

Krever 2,5 millioner i oppreisning

Påtalemyndigheten har varslet at de vil vurdere å be om forvaring når aktor skal legge ned sin påstand. Ifølge tiltalen er det litt over 40 ofre i saken. Halvparten jenter og halvparten menn.

23 ungjenter krever tilsammen 2,5 millioner kroner i oppreisning. Kravene varierer fra 30 000 kroner til 200 000 kroner.

– Mange av jentene er veldig skamfulle, og kan ikke skjønne at de lot seg lokke med på det de gjorde. Jeg krever oppreisning for de psykiske belastningene som de har hatt ved å bli utsatt for det de har av denne legen, sier bistandsadvokat for jentene, Inger Johanne Reiestad Hansen.

– Lei seg

Ifølge mannens forsvarer er den tiltalte hedmarkingen lei seg.

– Han er veldig lei seg for at han har involvert en rekke personer i denne saken. Han vil gjerne og skal svare for seg slik at han får lagt saken bak seg, sier forsvarer Svein Tømmerdal.

Underveis i etterforskningen har den 39 år gamle tidligere overlegen nektet å la seg avhøre av politiet. Men nå sier altså hans forsvarer at mannen er klar til å fortelle sin versjon av det som har skjedd.

– Det er ganske klart at en sak skulle vært ugjort, men det er gjort og det skal han svare for. Det går utover hans familie. Alle medieoppslagene har vært en veldig påkjenning. Dette går inn på både familien og de fornærmede.

– Presset for store pengebeløp

Politiet gikk til aksjon mot mannen i oktober i fjor da han ble pågrepet på jobb for Norsk Luftambulanses base på Dombås, der han jobbet som vikar.

De første meldingene som kom ut i media var at legen var siktet for tvang, trusler, utpressing og brudd på forskjellige sedelighetsbestemmelser.

På en pressekonferanse dagen etter pågripelsen sa politiet at overlegen skal ha fått en mann fra Ålesund til å sende pikante bilder av seg sjølv, for deretter å ha presset ham til å betale et større pengebeløp. Det ble også kjent at han hadde truet jenter til å sende ham nakenbilder.

Dette skjedde, ifølge tiltalen, ved at han først kontaktet jentene via mobiltelefonen, og utga seg for å være en jente i samme alder. Etter hvert opparbeidet hans seg tillit og lurte jentene til å sende nakenbilder.

Han truet de så med at han ville sende bildet til bekjente av jenta eller legge det ut på internett hvis hun ikke sendte ham flere bilder.

Lettet etter pågripelsen

Mannens forsvarer sa rett etter pågripelsen at hans klient følte det som en lettelse å bli tatt. Han avviste at hans motiv var seksuelle, men at det var økonomiske årsaker til hans handlinger.

Saken mot mannen har vokst i omfang siden oktober. I midten av desember fortalte NRK at mannen også var siktet for å ha begått seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente, mens hun lå i narkose på operasjonsbordet.

Operasjonsavdelingen på sykehuset i Elverum

Mannen jobbet som anestesilege ved sjukehuset i Elverum. Her skal han ha befølt og filmet ei jente som lå i narkose i forbindelse med en operasjon.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Dette skjedde da mannen jobbet som anestesilege på sjukehuset i Elverum. Årsaken til at poltiet fant ut av overgrepet var at legen filmet at han befølte jenta. Etter dette mistet han sin legelisens, og ble også sparket fra jobben som anestesilege ved sjukehuset i Elverum.

Tiltalen ble forkynt for mannen i midten av mai. En uke senere ble tiltalen utvidet da politiet fant ut at mannen hadde hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente flere ganger sør i Hedmark i løpet av et halvt år.

Mannen er tiltalt:

  • for å ha truet jenter til å filme seg selv ha sex med seg sjøl, for så å sende bilder og film til ham. Den yngste jenta var 12 år da det skjedde.
  • for å ha befølt ei jente som lå i narkose i forbindelse med en operasjon. Han filmet befølingen.
  • for å ha presset flere menn for store pengebeløp. Han utga seg for å være ei jente som sendte nakenbilder av seg selv til en mann. Han fikk så denne mannen til å sende nakenbilder av seg. Deretter utga han seg for å være jentas far, og krevde et større pengebeløp for at saken ikke skulle politianmeldes. Han presset 14 menn for nærmere 600.000 kroner.
  • for å ha hatt samleie med ei jente under 16 år ved flere anledninger. Dette skal ha skjedd sør i Hedmark, høsten og vinteren 2004/2005. Jenta var da i 14-15 års alderen.
  • for å ha produsert bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.
  • for å ha hatt minst 11 000 bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn på datamaskiner.
  • for å ha hatt pasientopplysninger på 1 233 forskjellige personnavn hjemme.
  • for å ha filmet ei jente med skjult mobilkamera, mens hun dusjet.

Det er satt av 16 dager til rettssaken i Hedmarken tingrett.

Flere saker fra Innlandet