Finværet på plass - men vannet fortsetter å stige

Endelig er sola og klarværet tilbake i de flomrammede områdene. Men i Mjøsa, Vorma og Glomma stiger fremdeles vannstanden.

Nord for Lillehammer

Etter mange dager med tungt regnvær er det nå klarvær sør i Gudbrandsdalen. Dette bildet er tatt like nord for Lillehammer søndag kveld.

Foto: Reidar Gregersen

Mandag ventes det lettere vær over hele Østlandet. Allerede er det nå klarvær i Lillehammer-traktene etter en i overkant regntung periode.

I de fleste vassdrag har vannføringen nå sluttet å stige og er på retur. Men enkelte steder vil vannstanden fortsette å stige.

–Vi regner med at tilsiget inn i Mjøsa nå har kulminert, men vannstanden vil fortsette å stige utover i neste uke, sier Elin Langsholt ved Norges Vassdrag- og energidirektorat

For de nærmeste dagene er det ikke meldt vesentlig nedbør for de områdene som nå er flomrammet.

– Vi regner med at toppen blir cirka en meter under det som var toppen i Mjøsa i 1995. Det er betraktelig under nivået som var den gangen.

Vannføringen i Vorma vil øke i takt med at Mjøsa stiger utover i neste uke, men værvarselet er gunstig de neste dagene. Dette fører til at flomtoppen er på vei nedover, forteller Langsholt

– Flomtoppen i Glomma er på vei nedover nå, og har nok passert Kongsvinger. Dette vil si at flommen i Glomma vil nå Øyeren tidligere enn flommen fra Gudbrandsdalslågen og Mjøsa. Flommen i Øyeren vil kanskje nå opp i et fem års nivå i løpet av de nærmeste dagene.

Flom i Gudbrandsdalen

Vannstanden i Mjøsa vil være en meter lavere enn toppen under flommen i 1995.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Vil ikke ha folk inn i områdene

Det er fortsatt stengt på E6 i Gudbrandsdalen fra Øyer og til Frya. Her finnes ingen lokale omkjøringsmuligheter. Trafikkoperatør Neel Irgens ved Statens Vegvesen råder bilistene til å sjekke veien de skal kjøre på før de legger i vei.

– Vi har generelt stor flom- og rasfare i Hedmark og Oppland. Vi vil helst ikke ha folk inn i disse områdene nå. Dette gjelder spesielt E6 i Gudbrandsdalen.

I morgen er siste fridag etter pinse, og Irgens oppfordrer folk til å planlegge før de skal ta fatt på turen hjem.

– Vi er litt spent på situasjonen i morgen siden det er siste fridag etter pinsen. Folk har stort sett vært vandt med situasjonen hele helgen. En del bør nok planlegge litt på forhånd, og ikke reise ut å få store overraskelser. En bør ikke være ute i siste liten.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:45