Hopp til innhold

Flyr inn for å se på skadene

Flom-beredskapen var god nok, mener justisminister Knut Storberget. Nå skal han ta med seg samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa til hjemfylket.

Justisminister Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget og Magnhild Meltveit Kleppa nordover.

Foto: Håvard Hagen / NRK

De to statsrådene satt både i går og i dag i krisemøter om mobil- og flomkrisen, for å få oversikt over situasjonen der både Telenors mobilnett i hele landet falt ut og på grunn av flomkrisen i Sør-Norge.

– God beredskap

– Det har vært en god beredskap knyttet til flom-situasjonen. Man gjør nå hva man kan for å minimalisere skadene på eiendom og befolkning, og at tar grep om de menneskene som er innesperret, sier Storberget.

Flere mennesker er fortsatt evakuert og vegvesenet jobber nå for få åpnet alle de stengte veiene.

Både Storberget og Kleppa gjør seg nå klar til å fly nordover for selv å se hvor store ødeleggelsene er i Hedmark og Oppland.

– Nå har vi tenkt både samferdselsministeren og jeg å ta dette i øyesyn i dag når det blir flyvær for det, sa Storberget til NRK tidligere lørdag.

Denne turen er nå avlyst på grunn av dårlig værvarsel.

Mye skader

Det foreløpig meldt inn skader for rundt 60 millioner kroner, men det er ventet at de vil stige kraftig. Til sammenligning så kostet 1995-flommen på Østlandet forsikringsselskapene 940 millioner. Mens nyttårsflommen på Vestlandet tre år tidligere kostet 1,3 milliarder kroner.

Gudbrandsdalen under vann

Store delere av Gudbrandsdalen står under vann.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Situasjonen skal nå være i ferd med å stabilisere seg og nedbøren er lettere.

Ifølge operasjonsleder Arvid Røste i Gudbrandsdal politidistrikt er mellom 100 og 200 mennesker evakuert av flommen, Flere hus ble totalt ødelagt av vannmassene. Det er usikkert når de evakuerte kan flytte hjem igjen.

Vannføringen ventes å øke i Gudbrandsdalslågen og Glomma sør for Elverum, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sitt siste flomvarsel.

Det er fortsatt fare for løsmasseskred i høyereliggende strøk.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger