Hopp til innhold

Gjensidige anker: Vil ikke betale for flomskadd hus to ganger

Gjensidige nådde ikke fram med regresskravet etter at et hus i Kvam ble ødelagt av flom to ganger. – Vi mener kommunen må ta ansvaret, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Flom Kvam

Gjensidige mener Nord-Fron kommune ikke burde gitt huseiere tillatelse til å bygge opp igjen på samme tomt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– I flomutsatte områder bør det verken bygges nytt eller bygges opp igjen, sier Bjarne Rysstad.

Det aktuelle huset i Kvam ble totalskadet i flom i 2011. Nord-Fron kommune ga huseierne tillatelse til å bygge opp igjen et nytt hus på den samme tomta. Huseieren fikk beskjed om at det var trygt fordi området skulle flomsikres.

Men i 2013 skjedde det igjen; også det nye huset ble totalskadet av flom.

Gjensidige har utbetalt erstatning til huseieren, men mener det egentlig er kommunen som må ta ansvaret. De saksøkte derfor Nord-Fron kommune med regresskrav, altså med krav om at kommunen skal betale tilbake til Gjensidige.

Tapte i tingretten - anker

Tidligere denne måneden falt dommen i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Gjensidige fikk ikke medhold.

Nå har de bestemt seg for å anke.

– Vi kan ikke la dommen stå uimotsagt, fordi det vil bety at kommunene bare skyver problemene foran seg og over på den enkelte huseier. Vi mener det er mange gode grunner for å få prøvet dette i en ny rettsinstans, sier kommunikasjonssjef Rysstad.

Gjensidige mener det ikke bør bygges i flomutsatte områder i det hele tatt.

– Det er åpenbart. Og særlig når det har vært flom flere ganger og det er overveiende sannsynlig at dette kan komme til å skje igjen.

Kan gjøre mer skade

For forsikringsselskapet er saken prinsipielt svært viktig. Skulle dommen fra Nord-Gudbrandsdal tingrett bli stående kan det skape en uheldig signaleffekt når det gjelder skadeforebygging, mener Gjensidige.

– Vi tror at dette, over tid, i verste fall kan føre til flere skader i fremtiden, sier Bjarne Rysstad.

Ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad, sier dommen fra tingretten slett ikke fritar kommunene for ansvar. Han mener dommen er helt riktig.

– Vi mener Nord-Fron er en kommune som tar flom og sikring på alvor. Det er viktig at dommen blir stående for hele kommune-Norge, sier Støstad.

Han vil ikke spekulere i konsekvensen for Nord-Fron og andre kommuner dersom Gjensidige skulle vinne fram med kravet sitt i lagmannsretten.

Les også:

Flere saker fra Innlandet