E6 delvis åpnet igjen

E6 er nå åpnet ned til Harpefoss i Gudbrandsdalen. I tillegg er det mulig å ta seg fra vestsida av Lågen og ned til Lillehammer. Men fortsatt er budskapet at man bør holde seg unna veinettet i Gudbrandsdalen.

Flom på E6

E6 er nå åpnet ned til Harpefoss. Dermed er det mulig å ta seg fra Harpefoss til Lillehammer.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

E6 har vært stengt tre steder, ved Øyer, Kvam og Rosten. Valdresflye er også åpnet og trafikken dirigeres forbi Maurvangen bru.

– Bruk sunn fornuft

Nå har de derimot åpnet deler av E6 i Gudbrandsdalen. Dermed kan man ta seg fra Dombås til Lillehammer, via vestsida av Lågen fra Harpefoss.

– Veien er nå åpnet, men veinettet er fortsatt dårlig. Derfor ber vi folk om å bruke sunn fornuft. Dersom du ikke må ut å kjøre bør du la det være, sier operasjonsleder ved Gudbrandsdal politidistrik, Svein Brubakken.

Men Statens vegvesen anbefaler ikke folk å ta i bruk sideveier- og lokalveier.

– Hvis du vil kjøre fra Frya til Vinstra må du gjerne gjøre det, men budskapet vårt er at det ikke anbefales å kjøre gjennom Gudbrandsdalen på grunn av dårlig veinett. Lokalveinettet er ikke i stand til å ta over trafikken fra E6 nå, sier medievakt hos Statens vegvesen, Øystein Skotte

Flere veier fortsatt stengt

Slik er siste nytt fra Statens vegvesen og veitrafikksentralen:

  • E6 Rosten nordre: Redusert framkommelighet. Et felt stengt og manuell dirigering på grunn av opprydningsarbeid. Kan bli stengt på kort varsel.
  • E6 Øyer-Frya: Stengt på grunn av flom. Omkjøring via Østerdalen. Tungtrafikk dirigeres bort fra Ev 6 via fv 254 og fv 255. Kryss Fv27 er åpent.
  • Valdresflye: Åpnet igjen, omdirigering fra Maurvangen bru. Fk. 51 stengt ved Rogne, men omkjøring er skilta. OBS: Kun lokalvei som omkjøring, maks belastning på 42 tonn, altså ikke tunge kjøretøy.
  • Gjendesheim: Også stengt på grunn av flom.
  • E16 i Valdres: Trafikken går i ett kjørefelt vd Helland i Begnadalen.
  • Riksveg 3 i Østerdalen: Fortsatt stengt ved Trønnes i Stor-Elvdal. Omkjøring er skilta via Rendalen. Det jobbes kontinuerlig med å få på plass ny bru på stedet slik at riksvegen kan åpnes for trafikk. Statens vegvesen regner med å kunne åpne vegen rett over pinse.

NRK trafikk følger situasjonen kontinuerlig.

Aktuelle ruter for gjennomgangstrafikken i Hedmark og Oppland:

  • Oslo-Trondheim: E6 til Kolomoen, rv. 3 med omkjøring fra Rena til Tynset, videre rv. 3 til Ulsberg og E6 til Trondheim.
  • Oslo-Bergen: E18 til Sandvika, E16 til Hønefoss, rv. 7 til Hol, fv. 50 til Aurland, E16 videre til Bergen. Eller rv. 7 til Gol, rv. 52 fra Gol til Borlaug (kan bli stengt på kort varsel), og E16 til Bergen.
  • Oslo-Åndalsnes: E6 til Kolomoen, rv. 3 til med omkjøring fra Rena til Tynset, rv. 3 til Alvdal, fv. 29 til Hjerkinn, E6 til Dombås, E136 til Åndalsnes.
  • Oslo-Stryn: E18 til Sandvika, E16 til Fagernes, fv. 51 Valdresflye (omkjøring ved Rogne er skiltet) til Randen, rv. 15 til Stryn.
Helikopterbilde flom

Flommen i Gudbrandsdalen sett fra helikopter.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Mye skader

Det foreløpig meldt inn skader for rundt 60 millioner kroner, men det er ventet at de vil stige kraftig. Til sammenligning så kostet 1995-flommen på Østlandet forsikringsselskapene 940 millioner. Mens nyttårsflommen på Vestlandet tre år tidligere kostet 1,3 milliarder kroner.

Søndag kommer samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og justisminister Knut Storberget til flomområdet for å se på ødeleggelsene.