Hopp til innhold

– Vår familie er ødelagt, det fortjener litt kompensasjon

Tiden har kommet for utpressingsofrenes vitnemål i «legesaken». Mann etter mann forteller så og si identiske historier om bildeutveksling og chatting som har endt opp i utpressing.

Aktor Arne Ingvald Dympe (tv) og forsvarer Svein Tømmerdal.

Aktor Arne Ingvald Dymbe leder vitneutspørringen i retten.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

De kommer inn i rettssalen. De gruer seg til det de skal snakke om. Det er over 20 fornærmede menn i «legesaken». Alle har blitt presset for penger etter å ha hatt kontakt med personer de senere har fått høre er mindreårige jenter.

– Jeg antok at det var en kvinne

Flere av mennen har deltatt på en mobil-chat med 18-års aldersgrense, «en slik man finner i Vi Menn». Andre har mottatt en tekstmelding som har vært «feilsendt».

– Jeg fikk en melding fra det jeg antok var en kvinne. Vi snakket om seksuelle ting, og det var egentlig spennende nok i seg selv, sier en av mennene.

Mennene forteller at de fortsatte å chatte, og sende tekstmeldinger med jentene. Etterhvert også bilder.

– Så, etter en stund tok en mann, som utgav seg for å være faren til jenta, kontakt. Han fortalte at jenta var mindreårig, sier alle mennene i sine forklaringer.

Har følt seg overvåket

«Faren» skjelte ut flere av mennene og var først bastant på at dette skulle meldes til politiet. Så har han kommet med forslag om å ordne det på en annen måte.

– Vår familie er ødelagt, det fortjener litt kompensasjon, har han sagt til flere av mennene.

Og mennene har betalt. På spørsmål fra retten om hvorfor de har valgt å betale i stedet for å selv gå til politiet, har flere av mennene svart at de var redd de hadde gjort noe virkelig galt.

– Det jeg trodde var en kvinne, kunne jo like gjerne vært en mann – eller en mindreårig, sier en av de fornærmede mennene.

De har fått nøyaktige instruksjoner om hvor overleveringen skal finne sted. Flere av mennene har følt seg overvåket da de har lagt pengene fra seg.

Den tiltalte tidligere legen nekter kjennskap til alle, med unntak av to av utpressingstilfellene. De andre tilfellene ligger også lenger tilbake i tid. Disse stammer fra tiden før legen hevder å ha funnet en pose med mobiltelefoner i en jernbanevogn på Hamar.

NRK.no følger Legesaken i Hedmark

Flere saker fra Innlandet