Her stjeler de pinkoden til Åse (68)

I løpet av ett døgn lurte en bande på tre personer til seg flere titusener av kroner fra intetanende butikkunder.

Overvåkningsvideo fra Kiwi på Otta

KORTTYVER: Overvåkningsvideoen fra matbutikken på Otta viser to personer som samarbeider om å få tak i koden til Åse når hun betaler for varene sine.

Det var travelt i kassa på Kiwi på Otta i Gudbrandsdalen sist fredag. De fleste i den lange køen denne ettermiddagen hadde ærlige hensikter, men ikke alle.

En av de som politiet vil ha tak i etter flere korttyverier den siste tiden.

TREERBANDE: De to i kassa på Kiwi hadde med seg en person til. Mannen på bildet var den som tømte kontoen til Åse Nordnes i en bank på Otta.

Foto: Overvåkningsbilde Politiet

Den det gikk utover var Åse Nordnes.

– Jeg så ikke at de prøvde å lure meg, sier hun til NRK.

På overvåkningsvideoen ser du en mann med mobiltelefon bak Åse. Han noterer seg koden som hun taster inn. Til høyre for 68-åringen, med hvit lue, står en til i banden for å se hvor det intetanende offeret legger lommeboka si.

Etter dette oppsøker svindlerne Åse utenfor butikken, avleder henne, stjeler lommeboka og tømmer kontoen hennes for penger før hun oppdager at kortet er stjålet.

Over hele landet

Terje Krogstad, sjef for politiet i Lillehammer og Gudbrandsdalen

PASS PÅ: Terje Krogstad i politiet i Innlandet ber folk ta sine forholdsregler når de bruker kort å betale med.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det som skjedde på Otta er ikke enestående. De tre du ser på overvåkningsbildene fra politiet startet tyveriturneen sin på Hamar den samme fredagen som Åse ble lurt. Der tappet de en konto for 30.000 kroner før offeret oppdaget at kortet var stjålet.

Så har de tydeligvis kjørt E6 nordover. Nøyaktig samme fremgangsmåte ble brukt på Lillehammer og Otta. De tre tyvene ble sist festet til kamera på Oppdal, lørdag.

Nå advarer politiet mot kortsvindlere i butikkene før jul.

– Dette skjer over hele landet, og akkurat nå har det vært en veldig økning her i vårt område, sier Terje Krogstad, leder for politiet i Hedmarken og Gudbrandsdalen.

Ifølge Terje Krogstad er tyvebandene som er på ferde kyniske. De går gjerne på litt eldre folk og utnytter godtroende personer.

– De er både frekke og dyktige, så her må vi alle stå sammen for å få stoppet dette.

– Frekkere enn flatlusa

NRK har snakket med Åse Nordnes etter den skremmende hendelsen på handleturen fredag. Hun vil ikke at vi skal ta bilde av henne, men er mer enn villig til å fortelle hva hun mener om de tre kjeltringene.

– De er frekkere enn flatlusa! De har et forferdelig menneskesyn og jeg synes det er så dårlig gjort!

Bankkort.

DEKK TIL: Pass på og skjul hva slags kode du taster inn når du er på butikken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kommer du til å følge mer med neste gang du betaler med kort?

– Ja, det kan du være helt sikker på og det må alle andre gjøre også, forteller Åse.

Politiet har ikke lykkes å få tak i denne banden tross gode overvåkningsbilder på flere av stedene de har vært. De tre, to menn og en kvinne, som alle snakker gebrokkent engelsk, blir prioritert framover.

– Vi har gått ut i våre etterretningssystem og delt både bilder og videoene vi har vist dere, til alle politidistrikt. Håpet er at vi skal klare å fange dem opp så vi får pågrepet dem, sier Terje Krogstad.

Overvåkningsbilde fra kassa på Kiwi på Otta der to tyver stjeler kode og kort fra kunde

LURT: Åse Nordnes fikk ikke med seg at noen fulgte med da hun slo inn pinkoden sin.

Foto: Overvåkningsbilde Politiet