Hopp til innhold

Truer med å stenge stupetårnet

HAMAR (NRK): Det berømte stupetårnet i Hamar er tettpakket av barn og ungdom og ingen holder avstand. Kommunen er redd for smitte.

Einar Busterud (BBL) ved stupetårnet i Hamar.

Einar Busterud ber folk skjerpe seg og holde avstand. I verste fall må kommunen stenge stupetårnet på Koigen.

Foto: Helene Steinfeld Monsen

– I helga var det ekstremt tett på Koigen og stupetårnet. Smittefaren blir jo desto større når folk står som sild i tønne, sier ordfører Einar Busterud.

Bading fra stupetårnet i Hamar.

Mange vil ha et avkjølende bad i sommervarmen.

Foto: Helene Steinfeld Monsen

Varmt vær og varmt badevann den siste tiden har lokket svært mange til stupetårnet i Hamar og til badeplasser over hele landet. Og det ser altså ut til at veldig få tenker på smittefaren og smittevernreglene.

– Det er jo fortsatt sånn at vi har korona i Norge og det er en meters avstand som gjelder. Det er det altfor mange som glemmer, både voksne og ungdommer, sier Busterud.

Vurderer å stenge stupetårnet

I verste fall vil kommunen nå stenge det populære stupetårnet.

– Det er avhengig av hvordan folk oppfører seg framover. Oppfordringen er å bruke huet og holde avstand. Vi har seks kilometer med badestrand i Hamar, så det er nok plass å spre seg på, sier Busterud.

Assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad i Helsedirektoratet.

Kommunen kan sette inn egne tiltak om nødvendig, sier Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier at kommunene kan sette inn spesielle tiltak dersom covid-19-rådene ikke følges.

– Det burde være mulig å holde god avstand også når man står i kø til et stupetårn. Dersom det ikke holdes tilstrekkelig avstand har kommunen mulighet til å iverksette tiltak på egen hånd, sier Espen Rostrup Nakstad.

Les også: Erna Solberg etter helgas festkaos: – Gir grunn til bekymring

Riktig å stenge

Mandag var det kjøligere i været og færre folk på stupetårnet. Flere av de NRK møtte mener det er synd, men riktig, å stenge hvis folk ikke klarer å holde avstand.

Tore Berglund og Gine Fjellheim.

Tore Berglund og Gine Fjellheim mener det er riktig å stenge hvis folk ikke klarer å holde avstand.

Foto: Helene Steinfeld Monsen

– Det støtter jeg fullt ut. For det er helt tydelig at folk ikke klarer å sette egne grenser, sier Tore Berglund. Både gressletta og stupetårnet fredag og lørdag var rett og slett trist å se. Jeg hadde ikke dratt hit da, for å si det sånn.

– Jeg tenker at det er nødvendig for å holde smitten nede. Det er bedre at vi holder tilbake så vi slipper en ny bølge, sier Laila og Andrea Haugom.

Ida Saxebøl og Emil Unaas på stupetårnet på Koigen i Hamar.

Ida Saxebøl og Emil Unaas dro ens ærend fra Oslo for å bade fra stupetårnet i Hamar.

Foto: Helene Steinfeld Monsen

– Det ville vært veldig trist da. Vi har kommet ens ærend fra Oslo for å stupe og bade her, sier Ida Saxbøl og Emil Unaas.

– Det er kjempetrist at det er sånn. Men det blir jo bevist overalt at folk ikke respekterer faren, sier Gine Fjellheim.

Kommunen har vurdert badevakter ved stupetårnet, men mener det er utfordrende med så mange badende.

Klar risiko for smitte

Kommuneoverlege i Hamarregionen, Yvonne Hagerup Minsaas sier de blir veldig bekymret når de ser hvor tett folk er samlet på stupetårnet.

– Hvis du står ansikt til ansikt med noen nærmere enn en meter, så risikerer du å få dråper mot deg og puste inn dråper fra en person som er smittsom, sier Hagerup Minsaas.

Det kan komme dråper ut når du snakker, men mer ved roping, latter og hosting. Også fysisk kontakt i seg selv medfører smitterisiko. Og man kan være smittsom uten å vite det.

Gradvis åpner samfunnet mer og det fine været gjør at mange beveger seg ut og møter venner.

Sørenga i Oslo er populært i sommervarmen.

Foto: NRK

Det helsemyndighetene er redd for i sommer, både på stupetårnet og andre steder der mange mennesker samler seg, er de såkalte supersprederne.

– Noen få smitter veldig mange. Da er det nok at det er en person til stede som er veldig smittsom, sier Minsaas. Da vil vi ikke klare å spore opp de i etterkant og da vil vi ha et stort utbrudd, sier hun.

Hun ber folk huske på det aller viktigste, å holde en meters avstand til alle unntatt sine nærmeste.

– Folk tror det er over

Stupetårnet i Hamar.

Stupetårnet i Hamar, på en litt kjøligere og roligere dag.

Foto: Helene Steinfeld Monsen

Ordfører Einar Busterud er oppgitt over at mange ser ut til å tro at pandemien er over, ikke bare på stupetårnet, men andre steder også.

– Folk samles generelt i for tette grupper, mener Busterud.

Akkurat nå er smittesituasjonen i Hamarregionen veldig bra. Og det håper ordføreren skal fortsette. Men det avhenger av at alle følger smittevernreglene.

Flere saker fra Innlandet